SENASTE ARTIKLARNA

Maskinchefen Sami: ”Jag längtar ner till tunnlarna”

0

Friheten och omväxlingen. Det var det som lockade ner Sami Hinkkanen ner i underjorden. Idag har han arbetat 16 år i olika tunnlar. Och som det ser ut nu kommer han att stanna kvar. 

Av Anna-Maria Stawreberg
Foto Camilla Lindqvist

Sami Hinkkanen sitter i bilen på väg hem till Örnsköldsvik för långledighet. Han har varit på rull sedan sex i morse, men låter trots det både glad och pigg. 
Planen är att hinna hämta yngsta barnet på förskolan, men innan dess ska han göra några kundbesök på vägen. 
– Jag stortrivs med det här jobbet. Man vet aldrig vad som kommer att hända under en arbetsdag. Det gör att det aldrig blir tråkigt och att det tvärt om alltid är lite spännande, konstaterar han. 

Föll sig naturligt

Han är maskinchef på Tunnelgruppen, ett nystartat företag som drog igång 2021, och där Sami Hinkkanen faktiskt var den första att bli anställd.
– Det var ett gäng personer från branschen som har en passion för tunneldrivning som startade Tunnelgruppen. Jag hade tidigare arbetat med en av ägarna i Norge, så när jag blev tillfrågad föll det sig naturligt, säger Sami.
Det har gått tre år, och sedan starten har Tunnelgruppen växt med rekordfart. Idag är de ett femtiotal anställda. Många av dem har arbetat tillsammans tidigare, både i Sverige och utomlands.

”Det var ett gäng personer från branschen som har en passion för tunneldrivning”


För Sami, som vid den tidpunkten hade en tunnel i Norge som arbetsplats, kämpade med att över huvud taget kunna ta sig till jobbet från hemmet i Örnsköldsvik. Det var ju pandemitider. För Samis del innebar det långa tider i karantän, för att över huvud taget kunna passera gränsen.

Sami Hinkkanen. Foto: Camilla Lindqvist

Frihet

Idag är han alltså maskinchef, och vägen dit gick via en maskin- och metallutbildning på yrkesskolan i södra Karelen, där han växte upp. Nästa steg mot underjorden blev en arbetsplats i Helsingfors, där han körde truck.  
Men intresset för att meka har alltid funnits där, och snart började han rikta in sig på service och återställning av maskiner på arbetsplatsens verkstad. Efter några år på Botniabanan och pendling mellan Sverige och Finland flyttade han till Örnsköldsvik. 
Det var i den här vevan, 2008, som han fastnade för tunnelarbetet. 
– Det är en ganska ovanlig bransch och det som lockar mig mest är den stora friheten. Vi jobbar mycket under en period, sedan kommer en längre ledighet, säger Sami.
Den där långledigheten kommer väl till pass, eftersom han är ensamstående trebarnspappa. Som veckopendlare blir det ett pusslande med vardagslogistiken, som hittills funkat bra. 

Veckoservice som lönar sig

För närvarande arbetar han och de övriga kollegerna med att driva spårtunnlar och servicetunnlar vid den blå tunnelbanelinjen vid Gullmarsplan i Stockholm. Som maskinchef ligger det på Sami att planera service på maskinerna och se till att arbetet löper på utan något maskinhaveri. 
– Tidigare hände det att jag hoppade in och borrade om någon i teamet är sjuk. Under mina år i branschen har jag mest kört Epiroc XE3. 
Men hans huvudsakliga arbete är trots allt att se till att servicen fungerar som den ska. Varje vecka kontrollerar han hammare, slangar och annat slitage på borriggarna. 
– Vi kör på veckoservice här. Det lönar sig i längden, eftersom risken för stopp i produktionen minskar markant om man sköter underhållet.


Som maskinchef blir det mycket felsökning och detektivarbeten. Det krävs också en god förmåga att hantera logistik och ha framförhållning. Det är även en av utmaningarna. 
– I och med att vi har borriggar som går varje dag behöver vi alltid ha reservdelar hemma. För i ett akut läge kan vi inte lägga tid på att leta de delar vi behöver, konstaterar Sami. 

Varje dag en utmaning

När han får frågan om att dela med sig av någon utmaning han hanterat under årens lopp skrattar han. 
– Alla! Varje dag är en utmaning. Men ska jag bara säga en är det nog när vi drev tunnel i Norge. Tunneln skulle gå under havet från en ö till en annan. Det krävdes jättemycket injektering, men trots det strömmade saltvattnet in. Saltvattnet medförde att maskinerna rostade, och det var riktigt slitigt. 

”Det krävdes jättemycket injektering, men trots det strömmade saltvattnet in”


Men visst finns det utmaningar i närtid också. I arbetet vid Gullmarsplan är en av utmaningarna tunnelbanetrafiken och vikten av att tågtiderna hålls. 
– Det innebär att vi inte enbart kan ta hänsyn till våra arbetstider och lägga schemat efter dem. Vi måste anpassa oss till tågtrafiken också. 
Han trivs nere i tunnlarna, där det i det närmaste blir som en egen värld. Varmt och skönt på vintern och svalt och skönt på sommaren. 
– Som maskinchef tillbringar jag dock största delen av min arbetsdag i verkstaden eller på kontoret. Men tack och lov behöver jag ofta åka ner i tunnlarna för att titta till maskinerna på plats också. 

Fakta Sami Hinkkanen
Ålder: 43
Bor: Örnsköldsvik
Familj: Tre barn, 12, 10 och 5 år 
Arbetar: Maskinchef på Tunnelgruppen
Bästa lärdom: Man ska inte bli påverkad av om någon annan stressa upp sig. Många stressar konstant att komma fram så fort som möjligt.
Sån är jag på jobbet: Snäll men saklig. Vill att alla ska tar sitt ansvar för att man ska ha så bra arbetsmiljö som möjligt
Hobbies: Löpning, Slalom

Pilotprojekt skippar dynamiten: ”Arbetsmiljövinsten är enorm!”

0

I flera år har han väntat på att hitta ett uppdrag ovanjord där det skulle passa att ladda med ett minibulksystem istället för med dynamit – för mindre slit på kroppen och en ökad säkerhet. Till slut dök det upp, och en månad in i projektet har Johan Nordin och hans kollegor bara gott att säga om att skippa dynamiten. 

Av Johanna Paues Darlington

– Jag hatar att patronera, verkligen hatar. Utvecklingen måste gå framåt och nu är vi äntligen en bit på väg. 
Johan Nordin kom i kontakt med minibulksystem när han för flera år sedan gjorde ett uppdrag under jord. Där har det sprängts med minibulk sedan många år tillbaka. 
– Jag har ända sedan dess ställt mig frågan varför det inte används i högre utsträckning även ovanjord? Det finns så stora vinster med det, säger Johan Nordin.
Att använda bulk-sprängämne är i sig alltså ingen nyhet. Vad det handlar om, enligt Johan Nordin, är att skapa en bättre arbetsmiljö och högre säkerhet. Åtminstone i de projekt där det inte är ekonomiskt försvarbart att beställa ut en bulkbil, vare sig för den som utför uppdraget eller för bulkleverantören. 
– Projekt där man i dag alltså oftast väljer att använda dynamit eller patronerad emulsion, men där man i många fall skulle kunna använda sig av ett minibulksystem istället, säger Johan Nordin. 

Johan Nordin. Foto: Privat

Väntade länge

Under flera år väntade han på det perfekta projektet för att kunna testa att ladda med ett minibulksystem istället för med dynamit. Till slut dök det upp när kollegorna på företaget Gävleborgs sprängtjänst frågade om han ville hjälpa dem att göra iordning tre stora industritomter.

– Ett helt perfekt testprojekt! Tillräckligt mycket berg för att det skulle löna sig och dessutom ett traditionellt patronerings- och tungtäckningsprojekt. I sådana fall har det såvitt jag vet inte sprängts med minibulk tidigare. 
Eftersom han redan hade fört diskussioner med sprängmedelsföretaget EPC om hur ett projekt av den här sorten skulle kunna göras med minibulk var halva jobbet redan gjort när uppdraget dök upp. 
– Jag och Mattias Larsson på EPC har pratat om det i flera år och att EPC är med på noterna och brinner för samma sak har varit en förutsättning för att det skulle bli bra, säger Johan Nordin och fortsätter: 
– I projektet vi håller på med nu skulle vi, om vi hade kört på traditionellt sätt, behövt hantera ungefär ett ton dynamit om dagen, vilket med 3–4 omlastningar och transporter blir3–4 ton som ska bäras, kånkas och jävlas med – varje dag. För att inte tala om all hantering med skräp och tomma kartonger efter laddning, säger Johan Nordin.

Billigare ju fler kubikmeter

Rent praktiskt körs minibulksystemet ut på berget med hjälp av en hjullastare, hyfsat nära salvan. 
– Sedan apterar vi en tändare på en ”morot”, en minibooster som bara väger några gram, istället för en dynamitgubbe, säger Thomas Carlström som driver Gävleborgs sprängtjänst och berättar att de i har tagit bort dynamiten helt och hållet, även bottenladdning och en eventuell topptändning sker idag med hjälp av miniboosters för upptändning av smeten. 
Eftersom systemet kräver att man hyr ett minibulksystem, vilket brukar vara en dyr historia, krävs det att projektet är tillräckligt stort för att ekonomin ska gå ihop.
– Ju mer berg man behöver spränga bort, desto billigare blir det eftersom sprängämnet i minibulken är billigare än dynamit, förklarar Thomas Carlström. 


Exakt hur stora framtida projekt behöver vara för att minibulksystemet ska vara lönsamt vet de inte riktigt ännu. 
– Det kommer man att veta först när projektet är klart och det gjorts en utvärdering, säger han.  

Noggrann borrningen ett måste

Förutom att arbetsmiljön blir så mycket bättre är också säkerheten en stark fördel, inte minst för grävarna. 
– Inget odetonerat sprängämne ska betraktas som ofarligt men om vi skulle få ett avbrott i salvan med odetonerat sprängämne kvar i bergmassorna så har jag mycket hellre bulk där än dynamitgubbar. För att inte tala om hur skönt det är att slippa frakta dynamit längs vägarna, med allt vad det innebär idag, säger Johan Nordin. 
Nackdelar då? Finns det några sådana? 
– Jodå, säger Thomas Carlström. Det kräver mycket mer av borraren och den som laddar. 
Johan Nordin håller med. 

Som sprängare blir man aldrig fullärd

– Är det något som är viktigt i projektet så är det att ha rätt folk. Engagerade och duktiga borrare och sprängare som ser och förstår helheten och är intresserade av att det blir så bra och effektivt som möjligt. Eftersom borrdimensionen och hålmönstret styr koncentrationen av sprängämnet är det viktigt att hålet sitter där det ska och att vi har koll på bergets kvalitet. Vi vill inte få en bomb någonstans i stuffen för att vi missat slag eller sprickor i berget. 

Går som planerat

En månad in i projektet går allt bra och enligt plan, enligt Thomas Carlström. Han hoppas på att lärdomarna från pilotprojektet ska göra det lättare att sälja in sprängning med minibulksystem även i framtida uppdrag. 
– Även om arbetsmiljövinsterna är stora är det ju ofta plånboken som avgör till sist. Men om vi, utifrån det här pilotprojektet, kan visa att det kostar ungefär lika mycket som dynamit, eller till och med mindre i vissa projekt, så hoppas vi att uppdragsgivaren kommer att välja att vi använder det här säger Thomas Carlström. 

5 saker vi lärt av att jobba med minibulksystemet

– Sprängaren sparar på kroppen när han slipper bära tonvis med dynamit. 

– Risken för farliga dolor minskar betydligt. 

– Det krävs en större noggrannhet än någonsin med borrningen för att det ska bli bra. 

– Ingen behöver frakta tonvis med dynamit längs vägarna. 

– Med ett inhyrt minibulksystem kan borrarna och sprängarna klara hela projektet själva – ökad flexibilitet! 

Källa: Thomas Carlström och Johan Nordin

Teddy Svensson: ”Det är tufft att ligga borta”

Ett sommarjobb och sedan var Teddy Svensson fast. Idag har han jobbat i bergbranschen i 14 år, och stortrivs fortfarande. 
Han träffade sin sambo under jord och att båda två jobbar i branschen är ett stort plus. 

Text: Anna-Maria Stawreberg
Foto: Privata

Egentligen kändes det självklart från den första arbetsdagen på det nya sommarjobbet. Teddy Svensson var 18 år och hade fått sommarjobb på Swerock i Lidköping. 
Kanske var det maskinintresset som lockade, för redan som barn älskade Teddy maskiner. Hans pappa har varit grusåkare och haft grävmaskiner, och så ofta som möjligt fick den unge Teddy åka med pappa. Därför var det mer eller mindre underförstått att han själv på det ena eller andra sättet skulle gå i sin pappas fotspår. 

Familj + livet på berget = Sant?


– Dessutom är maskiner det enda jag är bra på, säger Teddy och skrattar lite. 

Jobbar 35 mil hemifrån

Han är helgledig, och har, precis som han gjort varje torsdag de senaste veckorna, åkt hem till gården i Dalsland som han och sambon Josefin Strannevik köpte för bara ett år sedan.
Där hemma väntar sonen Bengt, fem månader, och Josefin, som för tillfället är föräldraledig. 
Just nu jobbar Teddy 35 mil hemifrån, på riksväg 55 utanför Malmköping som byggs om för att bli en mötesfri väg. 
– Det är tufft att lämna Josefin och Bengt på söndagarna och att ligga borta hela veckorna. Samtidigt är både Josefin och jag vana vid det, och vi är ett gott gäng på 55:an, säger Teddy. 

Josefin Strannevik: Min familj finns i bergsbranschen

Ja, han är van. För redan vid det första sommarjobbet blev han fast. För där, i grustaget utanför Lidköping, insåg Teddy att det här var arbetsuppgifter han trivdes med. 
– Jag började med att ta emot och trycka ut jordmassor och efter några veckor var det en krossare i samma täkt som frågade mig om jag kunde tänka mig att jobba hos dem, säger Teddy.

Många specialjobb

Det kunde han. Så Teddy sökte in till Komvux för att gå en maskinutbildning. Sedan fick han anställningen och kunde börja jobba på allvar. På sitt första jobb på Ledins grus var det krossning som gällde och Teddy stortrivdes i lastmaskinen. 
Hos sin nuvarande arbetsgivare Bohus Bergsprängning, som är en del av Nordisk Bergteknik, har han varit i fyra år som grävmaskinist.

Så spränger du inne i en byggnad


– Vi gör mycket specialjobb. Jobb som är lite krångliga och som ska utföras i känsliga miljöer. Och vi jobbar både ovan och under jord.


En av de bästa arbetsplatserna han varit på hittills var när han i arbetet med Västlänken jobbade med tunnlarna under Skansen Lejonet i Göteborg. Där var Teddys främsta uppgift att lasta ut och skrota väggar, tak och gavel med bland annat en liten Epirochammare. Det var också här han fick testa tunneldrivningsriggen Epirocs Boomer XE3, en maskin som Teddy beskriver som ”mäktig med bra drag”. 
Men Boomer XE3 i all ära. Det allra bästa med den arbetsplatsen var utan tvekan sprängaren Josefin Strannevik, hon som idag är Teddys sambo och mamma till sonen Bengt. 

Teddy Svensson kommer att jobba med 55:an i flera månader framöver – och tycker att det är skönt att stanna ett tag på samma ställe.

Träffade sambon under jord

Att vara tillsammans med en person som jobbar i samma bransch medför enbart fördelar, menar Teddy. Dels för att det är roligt att dela arbetsupplevelser med någon som förstår vad man pratar om, dels för att man får större förståelse för yrkets fram- och baksidor. 
– Josefin har ju också legat borta många år, så hon vet exakt hur det känns, säger Teddy. 
14 år har Teddy hunnit jobba. Och även om det kan kännas tufft att lämna sonen flera dagar i veckan trivs han fortfarande med sitt jobb.
– Jag gillar att det är så omväxlande. Vissa dagar knackar jag skut, andra dagar jobbar jag nära borrarna och sprängarna med att täcka av berg och bygga vägar och täcka salvor. 
Men samtidigt har den där gamla gården som han och Josefin köpte för ett år sedan blivit en plats som lockar allt mer. 


– Jag håller på att bli månskensbonde. Här har vi både jaktmarker och fiskevatten. Dessutom har vi flera lador och uthus, och vi förbereder för att köpa höns och några få kor, säger Teddy. 
Till hösten planerar han att ta ut föräldradagar och få lite extra tid på gården tillsammans med sonen.
– Men sluta jobba med maskiner vill jag inte göra. Så jag får väl förbli hobbybonde. 

Fakta Teddy Svensson

Ålder: 32 år
Bor: På en gård i Ånimskog i Dalsland.
Familj: Sambon Josefin och sonen Bengt, 5 månader.
Arbetar: Som grävmaskinist på Bohus Bergsprängning.
Bästa med jobbet: Omväxlingen och kollegerna.
Fritidsintressen: Fixa på gården och att jaga.

Här testas framtidens gruvdrift

I dagens – och morgondagens –  gruvdrift spelar automation och digitalisering allt större roll. Men för att få en känsla av hur det funkar behöver kunden få uppleva det på riktigt. Och som bonus slippa alla dammiga powerpoint-presentationer.
Av Anna-Maria Stawreberg

The Epiroc Experience. Så heter det show room på Epirocs kontor i Örebro, där särskilt inbjudna gäster får möjlighet att prova olika digitaliserings- och automatiseringslösningar. Här kan kunderna också diskutera olika förutsättningar och dessutom göra ett första test i den miljön de är tänkta att användas i.
Men inte bara det: Här kan besökarna få en uppfattning om morgondagens gruvdrift och i praktiken få känna på vad digitalisering och automation kan tillföra. 
Allt digitalt, men ändå med ett hundra procents autenticitet.

Mattias Pettersson och Hans Schill har jobbat med The Epiroc Experience i flera år.
Mattias Pettersson och Hans Schill har jobbat med The Epiroc Experience i flera år. Foto: Markus Pettersson

Sätt att demonstrera

– För tre år sedan bestämde vi oss för att utvidga och bygga om det show room vi redan hade. Vi ville ha ett show room med mer innehåll och vi ville göra upplevelsen av våra maskiner mer visuell, säger Mattias Pettersson, global portföljchef för underjordslastare. 
Resultatet blev ett koncept som ska hjälpa kunderna att förstå hur säkerhet och produktivitet kan bli ännu bättre med digitalisering och automation. 

”automation och digitalisering behöver förklaras och visas på annat sätt än genom en power point”


– Vi ville ta fram ett sätt där vi kan demonstrera våra produkter, men där kunderna också själva kan känna, testa och klicka sig fram. För automation och digitalisering behöver förklaras och visas på annat sätt än genom en powerpoint, säger Mattias Pettersson. 

Morgondagens gruvdrift

Tanken med är också att ge en bild av morgondagens gruvdrift. Att visa en framtidsversion av hur branschen skulle kunna jobba. 
– För även om mycket av det som demonstreras är produkter som redan finns, visas också framtidsvisioner. Här kan vi få en möjlighet att prata med kunderna om gemensamma mål, men också hur vi kan nå dem tillsammans, förklarar Mattias Pettersson. 
Det som visas upp i The Epiroc Experience är alltså inte alltid en färdig produkt. Här finns också tanken att man tillsammans med kunden ska kunna skruva på vissa funktioner för att få fram den ultimata lösningen på kundens problem. 
– Vår ambition när vi drog igång det här projektet var att skapa ett utrymme där vi tillsammans med kunden kan diskutera och vara kreativa kring våra produkter och hur de kan utvecklas genom digitalisering och automation, säger Hans Schill. 

Här kan besökaren få testa, drömma och diskutera olika lösningar för sin gruvdrift
Här kan besökaren få testa, drömma och diskutera olika lösningar. Foto: Markus Pettersson

Wow-effekten

Hos Hans Schill, Mattias Pettersson och de andra som jobbat med att ta fram konceptet har det också funnits en önskan om att ge en wow-effekt. 
– Vi vill att gästen ska spärra upp ögonen när dörren öppnas och vi har tänkt på det hela vägen, inte bara när det kommer till produkterna vi visar upp. Tanken har funnits också när vi bestämde hur rummet skulle ljussättas och vilka färgval vi har gjort, säger Mattias Pettersson. 

”mycket av det som demonstreras är Här visas befintliga produkter men också framtidsvisioner. Här finns möjlighet att prata med kunderna om gemensamma mål”


Det första kunden ser när han eller hon kliver in genom dörren till det 15 meter långa rummet är två enorma bildskärmar. Riktar man blicken åt vänster tornar en stor skärmvägg upp sig och här syns även fjärrstyrningsmaskinerna. 
I loungedelen kan gästerna sitta bekvämt efter att ha försett sig med en kaffe i baren och det är också här presentationen kan göras.
– Vi ville komma bort från det där formella mötet och de vanliga gamla powerpoint-presentationerna. Det här ska vara något helt annat, säger Mattias Pettersson. 

Automatisering och digitalisering är framtiden inom gruvdrift
Automatisering och digitalisering är framtiden inom gruvdriften. På The Epiroc Experience går det att visualisera vilka möjligheter som finns. Foto: Markus Pettersson

Jobba i simulator

I rummet kan kunden fjärrstyra maskinerna som finns i Epirocs testgruvor många mil bort. Men det är också möjligt att jobba i en form av simulatorer, där kunden i förväg skannar in sin egen gruva och testkör maskinen i den. 
– Ett exempel på det är truckautomation, där det finns stora områden där truckarna ska gå på långa ramper. Där får man ofta jobba länge med att trimma in systemet på plats. Men om man istället testar truckarna i The Epiroc Experience kan man trimma in dem i den här simulerade miljön. På så sätt vinner kunden mycket tid, säger Mattias Pettersson. 
Det är inte bara potentiella kunder som bokar tid för besök i The Epiroc Experience. Det är också många studenter som visat intresse. Och de är också viktiga, eftersom de är morgondagens arbetskraft. 
– Över huvud taget är morgondagen viktig, och det syns i vårt The Epiroc Experience. Alla våra kunder vill prata om framtidens gruva, och här vill vi självklart vara drivande. För automatisering och digitalisering hör till framtiden, det är uppenbart, säger Mattias Pettersson. 

Läs om World of Epiroc: World of Epiroc

Därför köper Epiroc Mobilaris Mining: Mobilaris Mining

Epiroc Academy – 410 sökande och en stor succé

0

En succé. Så kan Epirocs satsning på Epiroc Academy sammanfattas. 410 personer sökte till Epirocs ettåriga utbildning för blivande servicetekniker. 
Efter en tuff gallringsprocess anställdes sex trainees. 

Av Anna-Maria Stawreberg
Foto Privata

När Epiroc i höstas drog upp de sista planerna för jättesatsningen Epiroc Academy, en ettårig betald utbildning för blivande servicetekniker, fanns det stora förhoppningar. 
– Det här traineeprogrammet är en otrolig dörröppnare för att komma in på Epiroc, som ju är ett stort företag både i Sverige och internationellt, konstaterade Elin Rydberg, Academy Leader på Epiroc då. 

Elin Rydberg är mycket nöjd över Epiroc Academy.

Hundratals sökande till Epiroc Academy Servicetekniker

Idag sitter hon med facit i hand. När det var dags att börja ta in kandidater fanns det 410 teknikintresserade sökande i alla åldrar över hela Sverige att välja mellan. 

”Nu har utbildningen pågått sedan i januari och vi är supernöjda”


Till slut hade Manpower, som varit med under ansökningsprocessen, tagit ut tio personer som intervjuades. 
– Det slutade med att vi idag har sex trainees i programmet, fem som anställdes utifrån och en epirocare som gjort en karriärväxling för att bli servicetekniker, säger Elin Rydberg. 

Rekryterade lokalt

Den ettåriga utbildningen är upplagd så att teori och praktik varvas: 15 veckor teori i Örebro och 29 veckor praktik som utförs på Epirocs servicecenter eller servicelokaler ute hos kunderna i Gällivare, Landvetter, Kiruna, Skellefteå, Stockholm eller Zinkgruvan. 
– Nu har utbildningen pågått sedan i januari och vi är supernöjda. Vi kommer att köra igång med en ny antagning i januari 2025, sammanfattar Elin Rydberg situationen. 

LÄS MER: Ny satsning för att hitta servicetekniker

Planen var från början att placera ut sökande från hela Sverige på de olika praktikplatserna. Så blev det inte. Istället rekryterade Manpower lokala förmågor. 
– Det här är en jättesatsning för oss, därför landade vi i att det var bättre att hitta deltagare lokalt. Det ökar chansen att få dem att stanna i företaget, förklarar Elin Rydberg. 

Stora möjligheter till fast anställning

Av de sex som deltar i programmet är två kvinnor. De som antagits till utbildningen får 75 procent av minimilönen, 16 883 kronor i månaden, enligt 2023 års avtal. 

LÄS MER: Detektiv med känsla för finlir


2024 års avtal ger en ny lön från 1 april på 17 407 SEK/månad.
Och efter utbildningsåret finns det goda möjligheter till fast anställning eftersom det finns ett stort behov av servicetekniker. De som genomgått utbildningen kommer att uppnå servicetekniker nivå 1. 

Liam Kromm har inte ångrat sitt val en sekund.

”Det här känns klockrent”

För 22-årige Liam Kromm var det utmaningarna med serviceteknikeryrket som lockade.  
– Jag jobbade på fabrik när jag såg annonsen och det här kändes klockrent från första början. 

Liam Kromm sitter i bilen på väg hem från Zinkgruvan, där han gör sin praktik. Han har precis avslutat dagens arbetspass och berättar att han är glad att han tog chansen att söka in. 

Drömmen försvann

När han hörde talas om Epirocs utbildning arbetade han på fabrik sedan tre år tillbaka. Hans dröm hade från början varit att bli professionell basketspelare, något han satsat mycket på. Men corona raserade de planerna, och för att få en inkomst flyttade han tillbaka till hemorten och började jobba på fabriken där han tidigare sommarjobbat. 

”Dagarna är väldigt varierande och jag ställs varje dag inför en massa utmaningar”


– Men jag kände att jag efter tre år där kommit så långt man kan komma. Det fanns varken några direkta utvecklingsmöjligheter eller några utmaningar. Dagarna var monotona och enformiga, säger Liam. 

Nya utmaningar varje dag

Annat är det i dag.
– Det här känns klockrent! Dagarna är väldigt varierande och jag ställs varje dag inför en massa utmaningar. Det är också det som är kul: Jag lär mig hela tiden. 
Men något sommarlov blir det inte för Liam. Han har nämligen redan fått erbjudande om att sommarjobba i Zinkgruvan. 
– Jag är glad att jag gjorde det här. Även om jag början var lite tveksam inför tanken att behöva plugga ett år till är det mycket bättre än vad jag tänkte mig. 

”Att få lära sig nytt i en ny bransch är en tjusning”

42-åriga Veronica Nilsson-Ranta jobbade som butikschef på Synsam när chansen att utbilda sig till servicetekniker på Epiroc dök upp. 
Nu gör hon sin praktik i Malmberget. 

Veronica Nilsson-Ranta beskriver det som att hon halkade in i handelsbranschen på ett bananskal. Och den där inhalkningen varade i tio år. Från att från början bara ha tänkt hjälpa till med en inventering gick hon från timanställd till fast anställd och så småningom blev hon butikschef. 

För Veronica Nilsson-Ranta innebar utbildningen till servicetekniker ett spännande karriärval.

Läge för karriärbyte

– Att jobba inom handels hade aldrig riktigt varit mitt mål. Det bara blev så. När jag hörde talas om Epiroc Academy kände jag att det var dags. Jag började bli bekväm, och insåg att det var dags att göra något annat. Det var läge för en ny resa. 

”NU, när branschen ställer om mot grön gruvdrift känns det mer spännande än någonsin”


Veronica hörde sig för om hur det var att arbeta på Epiroc och snart var hon övertygad. Att jobba i gruvan skulle passa henne. 
– Hela Gällivare där jag ju bor bygger ju på gruvdriften och nu, när branschen ställer om mot grön gruvdrift känns det mer spännande än någonsin. 

Chansning

Så Veronica sökte in. Eftersom hon hade tre månaders uppsägningstid på sitt gamla jobb var hon tvungen att chansa rejält. Hon sa upp sig innan hon fått platsen. 
Trots den hårda konkurrensen kom hon in. 
– Jag kände mig välkommen från dag ett. Mina mentorer på praktiken här i Malmberget har gett mig stort förtroende, och det går jättebra. De är suveräna och är en starkt bidragande orsak till att jag trivs så bra.

LÄS MER: Epiroc Academy – Tekniker trainee

Trivs under jord

Den största utmaningen var att sätta sig i skolbänken igen under den 15 veckor långa teorin. Men även det har gått bra. 
– Jag trivs som fisken i vattnet! Det här är ett mer fysiskt arbete än vad jag är van vid, och det passar mig. Att få lära sig något helt nytt i en ny bransch har en stor tjusning. Dessutom är det så mysigt i gruvan. Jag trivs jättebra under jord. 

Projekt Malmporten: Konsten att borra och spränga under ytan

0

Det är Sveriges genom tidernas största muddringsprojekt, där enorma mängder berg under havsytan måste sprängas bort. Snart går startskottet för arbetet med nya Luleå Hamn. Men hur går borrningen till när berget ligger många meter under vattenytan – och ibland långt ut till havs? 

Av Johanna Paues Darlington

Närmare 21 miljoner kubikmeter massa ska bort från havsbotten, varav drygt en miljon kubikmeter berg. Eller, om vi ska vara helt korrekta: 21 miljoner teoretiska kubikmeter. Den faktiska volymen som schaktas upp ur farlederna in till Luleå kommer högst sannolikt att bli betydligt större, eftersom massa under vatten har en tendens att svälla. 


– Vi räknar med att använda ungefär hälften till Luleå Hamns byggnation av en ny kaj. Innanför kajen kommer vi sedan att fylla ut en stor landyta med uppmuddrad sand, berättar Max Bjurström, projektledare för Projekt Malmporten, den nya infarten från havet mot nya Luleå Hamn som ska möjliggöra större och fler transporter av bland annat järnmalm från gruvorna i norr. Ett enormt projekt, som kantas av många stora utmaningar.

Max Bjurström, projektledare för Projekt Malmporten.

Börjar där det är djupast

För att lyckas med ett projekt i den här storleken anlitas ofta ett borrföretag specialiserat på att borra i hav, med borriggar specialbyggda för att klara uppgiften. Riggarna står på flytande pråmar som stabiliseras med hjälp av stödben på havsbotten. När en rad är borrad tar hela pråmen ”ett steg framåt”, genom att tre av fyra stödben dras upp och det fjärde sedan vrids så att hela pråmen hamnar en bit fram. Sedan sätts de andra benen ner igen och borrningen av en ny rad kan starta. Oftast dras borrningen igång på den djupaste platsen, för att sedan sakta men säkert ”gå” mot de grundare delarna. Inför ett uppdrag under vatten krävs en hel del förberedelse. Mätningar av havsbotten för borrföretaget ska veta vad har att jobba med förstås, men också en noggrann tidsplanering. Inte sällan är tiden att utföra borrningen begränsad på grund av isläggning och hårt väder som gör det omöjligt att fortsätta borra. En annan utmaning är att bergkvalitén under vatten ofta är dålig och att det blir svårt att hålla hålen öppna.

Johan Nordin.

Inte alltid stora jobb

När projektet är lite mindre, och det inte finns tillgång till enorma riggar som kan flyttas i sidled på stora pråmar? Johan Nordin på Hälsingesprängarna var sprängarbas och sprängarbetsledare när Sundsvalls Logistikpark skulle byggas för några år sedan – ett uppdrag som på många sätt gjorde utmaningarna med att spränga på djupt vatten tydliga. – Det var några ”taggar” på havsbotten 17,5 meter ner som behövde sprängas bort. PEAB, som var vår uppdragsgivare, försökte först med dykare som tog ner handhållna borrar. Men det fungerade inte alls, efter fyra timmar hade de bara kommit ner 30 centimeter i berget. På sådant djupt behövde de något betydligt tyngre. Dessutom var sikten på botten bara några decimeter,  berättar han. 

Lösningen blev att ställa upp en FlexiROC T35 på en mindre pråm som fanns tillgänglig, montera bort borrfoten och istället sätta dit en hemsnickrad, ledad, borrfot. Leden gjorde det möjligt att montera ett 18m långt foderrör med motsvarande fästen och släppa ner till hängande läge på plats. På så sätt kunde de kontrollerat skarva borrstål och med stöd av röret, som en förlängd borrfot, borra på havsbottnen.
– Sedan hade vi en dykare som gick ner och höll koll på att vi kom precis rätt mot berget. När det var klart simmade han bort ett bit för att inte vara i närheten av borren och gav klartecken. Vi hade ett enormt säkerhetstänk, ingenting får gå fel när det handlar om människor sjutton meter under ytan, men allt gick väldigt smidigt och bra, säger Johan Nordin. 

Extrem samordning 

I skrivande stund är det ännu inte klart vilket bolag som ska få utföra uppdraget inom Projekt Malmporten i Luleå, men i augusti 2024 är arbetet tänkt att komma igång. 
– Vår största utmaning är att den isfria perioden bara är runt sex månader, och att vi ska borra och spränga samtidigt som hamnen expanderar och trafiken ökar i farlederna som vi muddrar. Det kommer att krävas en otroligt bra samordning för att arbeta så effektivt som möjligt – samtidigt som vi inte vill begränsa fartygstrafiken mer än vad som absolut är nödvändigt, säger Max Bjurström. 

LÄS MER: Så spränger du inne i en byggnad


När allt är klart kommer fartyg som går femton meter djupt och har en maxlast på 160 000 ton att kunna färdas där. Efter flera års planering ser Max Bjurström emot att komma igång med arbetet. 
– Det blir ju inte mycket större än såhär! Det känns otroligt spännande, även om tanken på själva genomförandet ger ett visst stresspåslag. Det är många kritiska moment och extremt väderberoende. Men vi försöker förbereda oss så mycket vi bara kan för att det ska gå bra!

Få kroppen att hålla på berget

0

Det är uppenbart att kroppen tar stryk av för mycket stillasittande. Men möjligheterna till mikroträning finns överallt. 
Varsågod. Här delar träningsprofilen och proffsboxaren Mikaela Laurén med sig av sina bästa tips för att kroppen ska hålla länge på berget.  

Av Anna-Maria Stawreberg

Mikaela Laurén är den första att skriva under på allt det positiva som träning faktiskt ger. Och hon, om någon, borde veta. Redan som liten flicka fann hon ett lugn i simbassängerna, där hon matade längd efter längd. Något som så småningom ledde till en framgångsrik simmarkarriär där hon under många år var en av Sveriges bästa. 
Efter att hon som 29-åring dömdes till fängelse tog livet en ny vändning och de dagliga löprundorna i rastgården och de långa träningspassen i gymmet blev det som gjorde att hon inte brakade igenom. Väl ute i friheten igen bytte hon idrottskarriär. Hon började tävla i boxning, och blev flerfaldig världsmästare. 

Mikaela Laurén har alltid älskat att röra sig. Nu peppar hon andra till samma sak. Foto: Richard Ryan

Coachar andra

Idag arbetar hon med att hjälpa andra att hitta den träningsglädje hon själv upplevt hela sitt liv. 
– Jag är utbildad personlig tränare och gruppträningsinstruktör. Nu arbetar jag framför allt med onlinecoachning, säger Mikaela Laurén. 
Enligt henne är för mycket stillasittande i kombination och för mycket mat den vanligaste orsaken till övervikt. Lägg där till plötsliga tunga lyft utan att kroppen blivit uppvärmd, och skadorna är ett faktum. 
En vanlig vardag för många på berget med andra ord. 
– Jag brukar tipsa om vikten av att hela tiden göra smarta val. Små beslut som påverkar livet och hälsan i längden, säger Mikaela Laurén.
För arbetsuppgifterna ser ut som de gör. Arbetsdagen har en viss längd. Och att ägna den värdefulla fritid man har åt att träna, det kanske inte funkar. Det är alltså där de smarta valen kommer in. 

Finlira i vardagen

– Du har så klart hört det förr, men att justera livet lite grann, att ta trapporna istället för hissen, gå till pendeltåget, hänga på ungarna och spela pingis på kvällen efter jobbet, sådant påverkar mer än vad man kan tro, säger Mikaela Laurén. 
Och det där går att justera ytterligare. För när du beslutat dig för att ta trapporna kan nästa beslut bli att ta vart tredje trappsteg, för att på så sätt träna lår- och rumpmuskulatur lite extra. Eller att ta promenaden till pendeltåget så snabbt så att pulsen går upp. Eller att faktiskt se till att vinna över ungarna vid pingisbordet. 
– Du har så klart hört det förr, men att justera livet lite grann, att ta trapporna istället för hissen, gå till pendeltåget, hänga på ungarna och spela pingis på kvällen efter jobbet, sådant påverkar mer än vad man kan tro, säger Mikaela Laurén. 

”Att justera livet lite grann påverkar mer än vad man kan tro”


Och det där går att justera ytterligare. För när du beslutat dig för att ta trapporna kan nästa beslut bli att ta vart tredje trappsteg, för att på så sätt träna lår- och rumpmuskulatur lite extra. Eller att ta promenaden till pendeltåget så snabbt så att pulsen går upp. Eller att faktiskt se till att vinna över ungarna vid pingisbordet. 

Ta trapporna, men ta vart tredje steg. Och sträva efter att vinna i nästa match mot ungarna! Foto: Shutterstock

Många bäckar små

På sitt instagramkonto @mikaelalauren76 delar Mikaela Laurén regelbundet med sig av olika övningar som går att göra hemma eller på jobbet. 
Ett annat tips hon har är att göra ett kort träningspass på morgonen. Några utfall, situps, armhävningar och benböj tar inte ens en kvart att utföra. 
– Jag vill att fler ska hitta den där rörelseglädjen som jag själv känner. Vi är gjorda för att röra på oss. Det gäller bara att komma igång.
När hon coachar sina kunder pratar hon mycket i termer av ”många bäckar små”. Att i slutet av dagen ha gjort så många små val att det sammantaget blivit nästan som ett helt träningspass. 

”Jag vill att fler ska hitta den där rörelseglädjen som jag själv känner”


I början kan det vara svårt att få till och kräva en del planering. Men efter bara några dagar är sannolikheten stor att det går av bara farten. Då har din kropp också vant sig, och undermedvetet märker du av att det faktiskt är skönt att röra på sig. 
– Jag brukar också rekommendera att man inte ska ge upp. Det finns en sport och aktivitet för alla. Det gäller bara att hitta den. Oavsett om det handlar om padel, långa promenader, simning, cykling, bergsklättring. För all rörelse är bra!

För Mikaela Laurén är rörelse ett sätt att må bra. Och så är det för alla, det är hon övertygad om. Foto: Richard Ryan

Ät ofta

I sin roll som coach arbetar Mikaela Laurén också med kostrådgivning. 
– Många äter lite för mycket i kombination med det stillasittande liv de lever. Då behöver man reglera, säger Mikaela Laurén. 
Här är ett trick att istället för att utesluta måltider, stoppa in fler måltider. För genom att äta mellanmål regelbundet undviker du att bli vrålhungrig när det väl är dags för huvudmålen. 
– Det kan räcka med lite proteinpulver utblandat i vatten och en banan för att du ska få i dig viktig näring. Eller ett kokt ägg och lite morotsstavar. 

”Mångfald gör allas förutsättningar på berget bättre!”

0

Hon fick idén efter att ha stött ihop med några andra kvinnor i bergbranschen och slagits av tanken att ”fasen, vi kanske inte är så få ändå?”. I dag driver Sujo Backelin det framgångsrika instagramkontot kvinnliga_bergarbetare – för att visa upp att hon och hennes kvinnliga kollegor finns, och för att locka fler tjejer till branschen. 

Text: Johanna Paues Darlington 
Foto Emelie Asplund

Beskriv ditt konto! 

– Jag lägger upp bilder och videor från tjejer som dragit av en snygg salva eller kanske stått och borrat i pissregn en hel dag. Kvinnliga bergarbetares vardag helt enkelt. Jag hade ingen aning om hur jag skulle lägga upp kontot när jag drog igång. Det enda jag visste var att jag ville visa upp de tjejer som finns i branschen. Jag vill visa att vi finns! För oss är det ju bara vardag, men för den som inte är insatt och kanske lite intresserad av att börja i branschen är det ju guld att få se.

Sujo Backelin är övertygad om att branschen blir bättre för alla av mångfald. Foto: Emelie Asplund

Varför behövs det här kontot? 

– Jag tror att det finns många kvinnor som är nyfikna på bergarbete, men inte känner sig så bekväma med att söka sig till branschen för att det är så mycket män i den. Men om vi, till exempel genom mitt konto, visar att ”jodå, det finns kvinnor här också” så är nog chansen större att fler vågar söka. 

Hur skulle fler kvinnor påverka branschen? 

– Om vi får en större mångfald tror jag att allas förutsättningar att trivas och göra ett bra jobb blir bättre, även männens. Med olika synvinklar, erfarenheter och åsikter kommer dynamiken i bergbranschen att förändras. Det blir en fräschare och bättre arbetsplats på alla sätt och vis! 

”Med olika synvinklar, erfarenheter och åsikter kommer dynamiken i bergbranschen att förändras. Det blir en fräschare och bättre arbetsplats på alla sätt och vis!”

Sujo Backelin hoppas att lika många män och kvinnor kommer att jobba på berget inom tio år. Foto: Emelie Asplund

Vad har du själv för erfarenheter av att vara kvinna på berget? 

– Det är väldigt blandat förstås. Men jag har kommit till ställen där gruppdynamiken har varit väldigt hård, och där jag har känt att jag måste prestera på 150 procent för att få samma acceptans som killarna. Och det har jag även hört många andra tjejer säga, att tjejer i branschen ofta upplever att de måste bevisa sig mycket mer än killarna. Inte minst när killarna markerar att man minsann inte ska få något serverat på silverfat bara för att man är tjej. Jag förstår att man inte vill särbehandla, men det bli skevt när det går åt andra hållet. Att man kör slut på tjejerna bara för att göra en poäng. När det snarare borde vara så att alla hjälps åt på arbetsplats, oavsett styrka och förutsättningar. Sen har jag ofta hört av tjejer att de inte känner sig tagna på allvar av sina kollegor. Att mekaniker och andra i branschen inte litar på att de har koll på riggarna och kan sitt jobb, bara för att de är kvinnor. 

Hur hoppas du kvinnornas villkor i branschen ska förändras framöver?

– Om jag hoppar framåt tio år hoppas jag att vi som bransch når ut till både män och kvinnor, så att fler vet om att vi finns, att vi är lika många tjejer som killar i bergbranschen och att den här hårda kulturen inte finns kvar. Jag vet att man lyckats bra med det i andra branscher, som till exempel lastbilsbranschen – där har man både fått in fler tjejer och skapat en riktigt fin kultur. Bergbranschen borde ta lärdom av hur de har gjort för att nå dit! 

”jag har kommit till ställen där gruppdynamiken har varit väldigt hård, och där jag har känt att jag måste prestera på 150 procent för att få samma acceptans som killarna.”

Sujo Backelins konto har vuxit fort. Foto: Emelie Asplund

Vilka är dina ambitioner med instagramkontot? 

– Med tanke på att branschen är liten och kontot bara har varit igång i några månader så har det snabbt vuxit sig stort. Det är mycket tack vare att flera företag gillat det jag gör och visat upp kontot i sina kanaler. Nu har det nästan blivit som en liten tävling för företagen att visa upp sina tjejer på kontot, det är jättekul! Drömmen vore att det växer ännu mer, och att jag kan åka runt till olika ställen och intervjua tjejer, kanske vara med dem en hel dag och filma deras vardag. Och att det blir en kanal på Youtube och kanske en podd också, vem vet! 

Ni hittar instagramkontot på:  kvinnliga_bergarbetare

Sugen på något nytt i lurarna? 10 poddar du inte visste fanns

0

Med en bra podd i lurarna är man aldrig ensam på berget. Men ibland är det svårt att hitta de där oväntade poddarna. Istället kör man mest på i gamla fotspår.
Varsågod. Vi har tagit fram tio knasiga, roliga, fasansfulla, otippade poddar för alla smaker.

Av Anna-Maria Stawreberg

Foto: Sveriges Radio

Agenterna – En sovande terrorcell

Utåt såg Salma och Foad ut som ett helt vanligt skötsamt par som 2015 flytt från Afghanistan. I Sverige får hon jobb som personlig assistent. Han på en skola. 
I själva verket var de iranska agenter med uppdrag att mörda svenska judar. 

Agenterna, i fyra delar.
Länk till Spotify: Agenterna – En sovande terrorcell I del 1/4

Camilla Läckberg. Foto: Foto: Magnus Ragnvid

Läckberg om spökskrivande, varumärke och framgångsrecept

Hon kan vara Sveriges kaxigaste – och roligaste – författare, Camilla Läckberg. Sticker ut åt alla håll och har redan från debuten odlat sitt varumärke. 
Men hur är det nu? Har verkligen Pascal Engman skrivit hennes senaste böcker? Och vad hände med den privata vårdcentralen hon blev delägare i?

Camilla Läckberg och deckardrottning, varumärket och fejderna
Länk till Spotify:
Camilla Läckberg och deckardrottning, varumärket och fejderna

Linda Skugge. Foto: Podme

Från musikjournalistik till sexförsäljning

Ingen kan väl ha undgått den tidigare musikjournalisten Linda Skugges comeback i rampljuset? Men den här gången är det en helt annan form av uppmärksamhet hon får: Som BDSM-profil i Onlyfans. 
I poddserien Skugge berättar hon om vägen från kulturtant till sexinfluencer. 

Skugge
Länk till Spotify:
Från musikjournalistik till sexförsäljning

Verkligheten överträffar dikten i Sekter

När jag tackade ja till att ingå i redaktionen för poddserien Sekter trodde jag inte att det skulle bli över 100 avsnitt. Men sekter finns det gott om – och att ämnet fascinerar råder ingen tvekan om.
I 116 avsnitt kan du förfäras och roas över osannolika sekter. Allt från den fasansfulla historien om hur medlemmarna i Ant Hill Kids isolerade sig och gick med på att lemlästas i den kanadensiska vildmarken till hur Brotherhood of Eternal Love ville frälsa världen med LSD. 

Sekter
Länk till Spotify:
Sekter

Foto: Sveriges Radio

Det du inte visste att du ville veta om korpar

Tänkte du att en korp bara är en svart fågel som kraxar? Efter att ha lyssnat på forskaren Mathias Osvath kommer du garanterat att ändra uppfattning. Han är en av världens främsta forskare på just korpar, och hemma på gården utanför Lund har han och hustrun byggt upp Lunds universitets forskningsstation. Fascinerande och fullt av aha-upplevelser om en klok fågel med mytologiskt rykte. 

Att komma nära en korp
Länk till Spotify:
Att komma nära en korp

Foto: Shutterstock

Paradis, sekt – eller sexualbrott mot minderåriga?

Ridläraren dömdes för en rad sexualbrott mot sina unga ridskoleelever. Trots det kunde han efter avtjänat fängelsestraff återigen börja jobba som ridlärare och därmed också fortsätta begå brott. 
Och visst gick rykten om hästgården han verkade på. Ett paradis, sa vissa. En sekt, sa andra. Eller helt enkelt ett helvete som förstört livet för unga människor?

Hästgården
Länk till Spotify:
Del 1/5. Hästgården

Bea Uusma. Foto: Jonas Walla/Sveriges Radio

Om världens ensammaste val och ett olöst historiskt mysterium

I många år jobbade Bea Uusma som besatt med att försöka få fram vad som egentligen hände under Andréexpeditionen 1897. Hon utbildade sig till läkare för att förstå vad spåren hon hittade betydde. 
I sitt sommarprat berättar hon – och vi får också höra den sorgliga historien om världens ensammaste val. Ett livsöde som berör. För tänk att simma runt och ropa efter sällskap, men på fel frekvens …

Bea Uusma, Sommarprat
Sveriges Radio P1
, Länk till avsnitt: Bea Uusma, Sommarprat

Karolinska Institutet. Foto: Shutterstock

Experimentkirurgen

Han lovade guld, gröna skogar – och liv. När kirurgen Macchiarini gör entré på Karolinska sjukhuset gör han det som en rockstjärna. Han övertygar alla i sin närhet om att han hittat en lösning där han genom att operera in konstgjorda luftstrupar på patienter kan få dem att fortsätta leva. 
I själva verket är det en serie grymma experiment han utför, med en plågsam och långsam död som följd. 

Skandalkirurgen Macchiarini och de dödliga experimenten
Länk till Spotify:
Skandalkirurgen Macchiarini och de dödliga experimenten

Vetenskapligt om korkade människor

I Sveriges kanske roligaste och mest lättillgängliga vetenskapspodd går psykologen Björn Hedensjö och journalisten Lina Thomsgård igenom varför vi människor är så urbota korkade.

Dumma människor
Länk till Spotify:
Dumma människor

Rebecka Teglind, Brita Zilg och Kelda Stagg. Foto: Mattias Förnell

Med förruttnelse som specialintresse

För rättsantropologen Rebecka Teglind, rättsläkaren Brita Zilg och kriminalteknikern och tafonomen Kelda Stagg finns det inget mer fascinerande än döda kroppar. 
Och tur är väl det, för tack vare att det finns människor som jobbar med just lik, kan många brott lösas. Trions instagramkonto Liket efter döden har mängder av följare. I samtalsserien med samma namn, ledd av Ika Johannesson, får lyssnaren djupare förståelse för förruttnelse, rigor mortis och body farms. 

Liket efter döden
Storytel

”Att köra borrigg är coolare än att vara grävmaskinist!”

0

Som liten drömde han om att köra grävmaskin, men ödet styrde honom mot en borrigg istället. Det är Tim Olsén glad för. Ett utmanande jobb och en härlig stämning bland arbetskompisarna – på berget har han hittat hem. 

Av Johanna Paues Darlington
Foto Emelie Asplund

Det är vårvinter och i Göteborg har det snöat under natten. Gårdagens markeringar på berget syns inte längre i skogsdungen där Tim Olsén och hans kollegor arbetar. Två höghus ska byggas, 5 000 fasta kubikmeter ska sprängas bort. Men först måste det skottas. 
– Det är bara lite snö så det är inte så farligt, säger han, och berättar att det händer mycket i området där han befinner sig.
Han är uppvuxen i närheten och för tio år sedan såg det helt annorlunda ut här.
Uppdraget är ganska typiskt för de jobb som Tim Olsén och den firma han är anställd hos, KPJ Bergarbeten, brukar göra. De jobbar nästan alltid i tätort, nästan alltid i Göteborg med omnejd. 
– Och alltid med ljuddämpade maskiner, säger Tim Olsén. 

Tim Olsén hittade till KPJ Bergarbeten av en slump.
Foto: Emelie Asplund

Kändes rätt direkt

På KPJ Bergarbeten har han jobbat i tre år. Han hade precis sagt upp sig från ett företag som hyr ut maskiner och var på jakt efter något nytt. Av en slump fick han höra att KPJ Bergarbeten sökte en ny borrvagnsförare.

Jag ville testa något nytt och utvecklas.”

– Jag sökte jobbet eftersom jag helt ville byta bransch. Jag ville testa något nytt och utvecklas, säger han.
KPJ:s grundare Kevin Linnér bjöd in honom till en frukost med firman. 
– Jag kände direkt att borrning var något jag ville prova på. Det här är ett gäng jag vill vara med. Efter bara en liten stund sa jag till Kevin att jag kunde börja dagen efter, haha!
Han fick jobbet. Men att börja redan dagen efter var lite väl snabbt. Trots det dröjde det inte länge innan han var ute på berget med resten av gänget från KPJ Bergarbeten. De första månaderna fick han gå bredvid, som lärling. 

Tre år har Tim jobbat som borrare och han har inga planer på att sluta.
Foto: Emelie Asplund


– Det var väldigt mycket nytt i början. Jag hade i mitt förra jobb mekat med många olika typer av maskiner, men visste inte något om borrvagnar. Men jag tyckte på en gång att bergbranschen var väldigt kul. Både för att jobbet är coolt och ovanligt, men också på grund av kollegorna och stämningen på berget. Det gick fort att känna sig som en i gänget!

Noga med underhållet 

Sedan i somras kör Tim Olsén en ljuddämpad FlexiROC T35 som han har döpt till Tova – ”det var hon som hade namnsdag den dagen”. Innan dess arbetade han med en FlexiROC T30. 
– Det är en helt ny värld att köra T35:an! Vissa grejer har jag varit tvungen att lära om mig helt. Det är en så pass mycket större maskin, vilket gör reaktionstiden långsammare. Samtidigt är den så otroligt mjuk och följsam. Det är en helt underbar maskin, säger han. 

”Det är en helt ny värld att köra T35:an!”

Med sin ganska gedigna mekarbakgrund på uthyrningsföretaget vet han hur viktigt det är att sköta om om maskinen, hela tiden.
– Underhåll är ju A och O, och för mig är det viktigt att hon ser ren och fin ut. Det gör det också lättare att sköta underhållet. Vi som kör med ljuddämpare måste också tänka på att hålla skåpet rent. Det är inte roligt att försöka hitta en slang som gått sönder när det ser ut som ett krig därinne, säger han. 

Tova heter Tims ögonsten, en FlexiROC T35 och hon pysslas om dagligen.
Foto: Emelie Asplund

LÄS MER: Ge din rigg lite kärlek – det lönar sig i längden

Hans absolut bästa tips är att inte snåla med fettet. 
– Jag fettar mina slangar i hela skåpet ofta. Det gör det visserligen svårare att hålla rent, så det är en balansgång förstås, men fett är så extremt viktigt. Min centralsmörjning står på max hela tiden. 

Bättre på matte

Tim Olsén trivs med jobbet, den saken blir snabbt tydlig. 
– Många tror att det är enformigt att borra i berg, men det håller jag inte med om. Vi har ett väldigt varierande yrke. Det finns inget berg som är det andra likt och man lär sig nya saker varje dag. Och det vet jag gubbar som jobbat i trettio år som säger också! 
Jobbet har också gett en oväntad effekt. 
– Man blir himla bra på att räkna! Som när man sätter ut hål till exempel. Man kanske får ett skjutmönster på 2×2,5 meter. Det kanske låter lätt i teorin, men i praktiken är det många parametrar man måste räkna med. Höjdskillnader, skjutriktningar… Sedan har vi hela biten med att kunna läsa av berget bra, att se vilket håll som kommer bli lättast att skjuta åt och sånt. Även kommunikationen med sprängaren är superviktig, att berätta hur berget har varit att borra i. Om det har varit mycket jordslag till exempel, säger han. 

”Många tror att det är enformigt att borra i berg, men det håller jag inte med om.”

Några planer på att gå vidare i karriären, göra något annat eller starta eget har han inte. Han hoppas och tror att han är kvar på KPJ när han fyller trettio. 

Försiktig sprängning är Tim Olséns grej.
Foto: Emelie Asplund

– Jag blir bättre och bättre på det jobb jag gör här och trivs väldigt bra som anställd. Och jag älskar de här uppdragen inne i stan som vi gör, med försiktig sprängning. Nu är siktet inställt på att bli en så bra borrare som möjligt.

Fakta Tim Olsén 

Bor: Göteborg. 
Familj: Sambon Ebba 
Intressen: Matlagning och gott vin! Sen håller jag och sambon mycket på med inredning, vi åker land och rike runt för att köpa möbler. Det är kul! 
Motto: Allt går att lösa med ett skratt! 
Bästa lärdom i jobbet: Våga fråga mycket och var inte rädd för att göra lite fel. Det är så man utvecklas. 

Med Midlife blir riggen (nästan) evigt ung

0

Ökad livslängd och produktivitet för maskinerna som går ovan jord – till en betydligt lägre kostnad jämfört med en nyinvestering. Och att dessutom bidra till mindre CO2-utsläpp. Det låter som en dröm. Men tack vare Epirocs satsning på Midlife har det blivit verklighet. 

Av Anna-Maria Stawreberg
Foto Margareta Bloom Sandebäck

Det skramlar och smäller. Den karaktäristiska doften av olja och verkstad svävar genom luften och trots att det är fredag, eller snarare framför allt för att det är fredag, är aktiviteten i den stora hangaren frenetisk. 
Överallt skymtar medarbetare i jackor försedda med Epirocs logga på ryggen. Alla med fullt fokus på just sin uppgift. 

Foto: Margareta Bloom Sandeback

Först i världen

Så också i den del av hallen där Midlife håller till. Midlife är Epirocs nya satsning där man är först i världen att på constructionsidan, ovan jord, renovera maskiner så att de blir som nya. 
– Operatören sa att vi till och med lyckats göra maskinen ännu bättre än vad den var som ny. Detta tack vare att vi har gedigen erfarenhet på rigginställningarna,, säger Kim Sörman, product manager på Midlife, och ser nöjd ut. 
Det har han orsak att vara. För när den första maskinen rullade ut från Midlife kunde han och de andra i projektet konstatera att satsningen blivit något av en succé. 
De tre teknikerna, Seifu Bernanelidet, som är förste tekniker, Tord Hermansson, andre tekniker, och Teo Avér, tredje tekniker, står fullt sysselsatta runt en SMARTROC T35 som plockats isär i väntan på sitt nya liv. 
Eller rättare sagt, konstaterar Teo Avér, just nu väntar de på de reservdelar som är på ingång. 
– Vi har rivit isär den för att byta ut mot delar som renoverats från grunden eller ersätta med helt nya komponenter, säger Teo Avér. 

Foto: Margareta Bloom Sandeback

Föryngring

T35:an som ligger isärplockad är åtta år gammal och har gått 12 000 timmar. Den har alltså levererat god produktivitet i många år, och nu är det dags för en föryngring. Tack vare de tre teknikerna på Midlife och deras arbete, kommer den att kunna gå minst lika länge till. 
– När vi är färdiga med maskinen får kunden en garanti som är likvärdig en ny rigg, säger Kim Sörman. Och allt detta till ett attraktivt pris. Därefter går det naturligtvis också att göra en rad tillval och uppdateringar enligt kundens önskemål.

När vi är färdiga med maskinen får kunden en garanti som är likvärdig en ny rigg.


– Vi grovrenoverar och byter ut komponenter i motorn. Hydraulpumpar, kompressorsteg, bandramar, kablage, slangar, lagringar och bussningar byts alltid ut mot nya komponenter. Därefter renoveras övriga delar, förklarar Kim Sörman. 
Den T35:a som står isärplockad är den andra maskinen som renoveras i Midlife. Den första blev färdig i höstas. Målet är att klara renoveringen på sju, max åtta veckor, men Kim Sörman har högre mål än så. Om man kan ha redan färdiga moduler som bara byts ut, borde det gå att kapa tiden ytterligare. Då kan teknikerna utföra sitt arbete på sex veckor. 

Foto: Margareta Bloom Sandeback

Cirkulärt tänk

– Planen är också att vi ska kunna erbjuda kunden en så kallad bryggrigg under renoveringen. På så sätt kan kunden fortsätta att arbeta som vanligt, säger Kim Sörman. 
Jyri Lönnström, nationell strategi- och produktchef på Epiroc, ser Midilfe som en viktig nyckel för Epirocs produktportfölj för att förstärka kundupplevelsen med cirkulär ekonomi och en lägre totalkostnad över tid.   

Tänk hur mycket energi det går åt att tillverka de fyra, fem ton järn som används bara i riggen vid nyproduktion av en maskin. 


– Vi vill ju vara en produktivitetspartner för våra kunder. Jag är övertygad om att framtiden handlar om att arbeta långsiktigt och cirkulärt på det här sättet. Genom att låta renovera sina maskiner sparar kunden flera ton CO2-utsläpp. 
Han får medhåll av Kim Sörman:
– Tänk hur mycket energi det går åt att tillverka de fyra, fem ton järn som används bara i riggen vid nyproduktion av en maskin.   
Att renovera maskiner underjord är inget nytt. Men att även renovera maskiner som går ovanjord är alltså något av en världsnyhet. Och intresset från kunderna är stort. 
– Tack vare att vi kan lämna garantier vid leverans och att vi säkrar med originaldelar från Epiroc, ser vi en enorm potential, säger Kim Sörman. 
Än så länge har Midlife levererat över förväntan. Och att det finns ett stort intresse från kunder är tydligt. Flera offerter finns ute och när T35:an i hallen är färdigrenoverad råder det ingen tvekan om att Midlifes tekniker direkt kommer att gå vidare med nästa projekt.  

Extremväder på berget – så fixar du det!

Under minus tjugo grader, hårda vindar och kraftiga snöfall på vintern. Långa, heta och torra perioder under sommarhalvåret. Klimatförändringarna ställer nya krav på de som arbetar utomhus året om. Hur förberedd är du för en dag på berget i extremväder?

Av Johanna Paues Darlington

– Folk förstår inte hur viktigt det är att tänka förebyggande. Identifiera risker och eliminera dem innan de drabbar dig. Förstå hur dina beslut direkt får konsekvenser när du agerar fel.
Tony Gustafsson vet vad han pratar om. Han har tidigare varit utbildningschef vid Försvarsmaktens vinterenhet vid Norrbottens regemente. Numera är han konsult, och håller utbildningar och föreläsningar för myndigheter och företag om hur man bör agera och klä sig i sträng kyla. Han har själv stor erfarenhet av främst sträng kyla, men även extrem värme. 

LÄS MER: Så vänder du en skitdag på berget

Tony Gustafsson kommer från Försvarsmakten och har utbildat soldater för att arbeta i både stark hetta och extrem kyla.
Tony Gustafsson kommer från Försvarsmakten och har utbildat soldater för att arbeta i både stark hetta och extrem kyla. Foto: Torbjörn Gustafsson


– Jag har arbetat i både 52 minus och 50-gradig hetta. Egentligen är det ren fysik. Vatten leder bort värme 25 gånger bättre än luft med samma temperatur. Därför ska man inte kan använda material som absorberar vatten när det är kallt, som bomull. Däremot är det toppen vid värme, säger Tony Gustafsson. 

Byta strumpor viktigt

Det absolut viktigaste är alltså att, innan arbetsdagen drar igång, kolla temperaturen utomhus, och sedan klä sig därefter. Ju kallade det är, desto viktigaste är det med material närmast kroppen som inte absorberar vatten.

Jag har arbetat i både 52 minus och 50-gradig hetta.

I stark kyla är bra kollegor och  torra strumpor huvudsaken
I stark kyla är bra kollegor och torra strumpor huvudsaken. Foto: Epiroc, Shutterstock


– Och packa extrakläder! Många tror inte att man svettas lika mycket på vintern som på sommaren. Men det gör man. Rör du på dig svettas du lika mycket när det är kallt som när det är varmt. Blir du svettig måste du ha något torrt att byta till, säger han. 
Det gäller inte minst strumporna. Tony Gustafsson berättar att en genomsnittlig fot släpper ifrån sig två centiliter svett i timmen. Efter några timmar har du alltså ett halvt glas vatten i sockorna. Det innebär att du behöver flera ombyten med dig om du ska kunna vara ute en hel arbetsdag. Därför är det också viktigt att ha fasta rutiner i både kallt och varmt väder, menar Tony Gustafsson. Att i förväg ha bestämt vid vilka tiden du ska byta strumpor. 
– Det som kyls ner först är ju de delar av kroppen som är längst ifrån kroppens huvudmassa. Det betyder att du måste vara extra omtänksam om händer, fötter och örsnibbar. De behöver vara ordentligt isolerade, säger Tony Gustafsson. 

Utan mat ingen värme

För att klara en dag i ordentligt kyla gäller det inte bara att klä sig rätt. Värmen kommer från kroppen, men bara så länge den har energi att producera värme av. 
– Ha tillgång till föda kontinuerligt. Kroppen är precis som en värmepanna. Ju kallare det är, desto mer bränsle kräver den för att hålla värmen uppe. Och glöm inte att dricka, allra helst varm dryck, säger Tony Gustafsson. 

Efter några timmar har du ett ett halvt glas vatten i sockorna.


Att dricka mycket är ett de viktigaste råden vid såväl varmt som kallt väder. 
– Värme är faktiskt ännu svårare att hantera än kyla. Det tar lång tid innan man dör i kyla eftersom kroppen är så bra på att hålla värmen i de vitala organen. Men i värme kan man snabbt få vätskebrist och utmattning, vilket är mycket allvarligt, säger Tony Gustafson. 

Man behöver dricka lika mycket i extrem kyla som när det är riktigt varmt.
Man behöver dricka lika mycket i extrem kyla som när det är riktigt varmt. Foto: Shutterstock

Inse riskerna

Generellt gäller det att ta vädret på allvar och inse riskerna. Utbilda dig om vad som gäller vid både kallt och varmt väder. Tony Gustafsson tycker att alla arbetsgivare borde ta upp detta med sina medarbetare. 
– Men man behöver även prata mer om det arbetstagare emellan, säger Tony Gustafsson. 
Inför en dag ute – titta inte bara titta på var kvicksilvret ligger i termometern, kolla även hur stark vinden är. Tio minus kan kännas som, och ge effekten av, minus 30 på bar hud om vinden ligger på. 

LÄS MER: Samarbete på berget – så löser du det


– Och ge dig inte ut ensam om det är 20 minusgrader. Det är farligt. I sådant väder behöver man ha koll på varandra. Fråga den andra om den har ätit, druckit, bytt strumpor. Titta på kollegan om det har bildats vita fläckar i ansiktet, på örsnibbarna och näsvingarna. Det är ett tecken på förfrysning. Det kan låta löjligt att man ska bete sig lite som en mamma gentemot sina kollegor, men det är viktigt! 

5 råd vid kyla 

1. Klä dig rätt! Ull eller tyg som inte absorberar vatten närmast kroppen, sedan flera tunna lager med ett skal ytterst. Det är viktigt att kunna anpassa hur många lager du har på dig om du börja röra på dig mer och svettas. Och glöm inte mössa! 

2. Ta med klädombyten! Blöta kläder betyder kyla och du svettas även i kallt väder. Särskilt om fötterna. 

3. Ät och drick regelbundet. Om kroppen inte får det den behöver kommer den inte att kunna producera någon värme. Värmen kommer nämligen inifrån, kläderna isolerar bara den värme du själv producerar. 

4. Kom ihåg att allt tar mycket längre tid när det är kallt! Det är bara att accepterna. Stressa inte och planera arbetsdagen efter regelbundna värmepauser. Om du känner att du inte klarar kylan, meddela din arbetsgivare eller uppdragsgivare. Det handlar om din arbetsmiljö. 

5. Arbeta aldrig ensam om det är riktigt kallt, och håll koll på dina arbetskamrater. Fryser de? Har de ätit, druckit? Syns några vita fläckar i ansiktet?

Vatten i hytten är en bra idé när det är varmt! Både för utvärtes och invärtes bruk.
Vatten i hytten är en bra idé när det är varmt! Både för utvärtes och invärtes bruk. Foto: Epiroc, Shutterstock

5 råd vid hög värme 

  1. Drick! Allra helst vatten! Ät gärna mat som innehåller mycket vätska. 
  2. Klä dig, om möjligt, i material som absorberar vatten. Bomull är bra. Välj gärna kläder som sitter löst och täcker huden. 
  3. Täck huvudet för att slippa direkt sol på det! 
  4. Ha rutiner och håll fast vid dem. Svalka dig regelbundet. Kanske kan du lägga en våt handduk runt nacken? Duscha dig med en blomspruta? Har du en fläkt du kan ta med? 
  5. Ha koll på varandra. Ser kollegan utmattad ut, säg till. Det handlar om säkerhet. Och om det går, undvik de mest riskabla och fysiskt mest ansträngande de dagar då värmen är som värst.