onsdag, 11 september, 2024
spot_img
HemSkarpt lägeSå spränger du inne i en byggnad 

Så spränger du inne i en byggnad 

Spränga inomhus, går det ens? Jajemän!  Men det finns en hel del att tänka på för att jobbet ska gå som planerat. Lasse Kvarnvik på Värnamo Sprängtjänst har tipsen du inte vill missa. 

Text: Johanna Paues Darlington

– En gång hade vi i uppdrag att sänka golvet i ett hus ute på landet. De hade en kakelugn i mitten som de inte ville plocka ner inför sprängningen eftersom det skulle bli så dyrt att få upp den igen, så de bad oss att spränga runt den istället. Det krävde precision, det! 

Lasse Kvarnvik skrattar åt minnet av det speciella uppdraget för ett gäng år sedan. Han och kollegorna på Värnamo Sprängtjänst borrar och spränger då och då inomhus, men att spränga runt en kakelugn hade de inte gjort förut. 

– Men det gick bra. Vi utnyttjade de springor som redan fanns i berget och lyckades spränga ut det åt andra hållet, bort från kakelugnen, berättar han. 

Värnamo Sprängtjänst är en liten firma, fyra anställda. De jobbar mestadels med entreprenadsprängningar som rörgravar och villa- och industritomter. Ofta är det små laddningar nära andra byggnader som gäller. 

”Vi utnyttjade de springor som redan fanns i berget och lyckades spränga ut det åt andra hållet, bort från kakelugnen.”

– Vi har specialiserat oss på det lilla. Finlirsjobben, säger Lasse Kvarnvik som äger firman tillsammans med Martin Nilsson. 

Inomhusuppdragen kommer inte ofta, men ett par gånger om året brukar det ändå bli. 

– Men vi sprängsotar värmepannor också, och det är ju också inomhus på ett sätt. Och ibland spränger vi i silor där det fastnat material som behöver tas bort. 

Lasse Kvarnvik är specialiserad på finliret. Foto: Privat

Det absolut viktigaste vid inomhussprängning, menar Lasse Kvarnvik, är att planera noga innan du börjar. 

– Det ska man ju alltid göra förstås, men inomhus är det verkligen A och O. Sedan är det bra att prova sig fram, se hur berget beter sig innan man går vidare. 

Att planera var du ska göra av borrkaxet är också ett måste innan du sätter igång. 

Prova dig fram 

– Borrkax är svårt att hantera inomhus. Det bästa är att ha en centraldammsugare, men det finns ju inte alltid. Och tyvärr finns inte några eldrivna handhållna borrmaskiner med vattenspolning på marknaden att köpa nu. Det är en marknadslucka! Det hade varit väldigt bra för just inomhusjobb, säger Lasse Kvarnvik och berättar om när de sprängde en kabelgrop på två gånger tre meter inne på Ljungby lasarett, alldeles invid hörselavdelningen. 

– Det var så lågt i tak att vi inte fick in den eldrivna grävaren som entreprenören som skulle gräva ur hade hyrt. Det slutade med att de fick hyra en liten dieselgrävare istället. Och ja, vi fick borra och spränga på angivna tider – det blev ju lite svårt annars för dem att utföra hörseltester när vi borrade alldeles bredvid. 

Också avgaser blir ett större problem inomhus än utomhus, så det gäller att ordna med bra fläktar, konstaterar Lasse Kvarnvik. 

– Det är en säkerhetsfråga. Även ur den aspekten vore det bäst med eldrivna maskiner. 

Bra med gamla borrkronor

Även om betong oftast kan bilas upp, händer det ibland att vi spränger bort den istället. Till sådana tillfällen brukar Lasse Kvarnvik och hans kollegor spara gamla borrkronor. 

LÄS MER: Konsten att ta fram en borrkrona

– De ska inte vara helt slut förstås, men nästan. Går de i ett armeringsjärn tar de nämligen slut direkt – och det blir dyrt om man har helt nya kronor! Men sedan måste man såklart lägga in i budgeten att det kommer att gå åt många borrkronor. 

”inomhus verkar de flesta förstå att det är knepigt och att det måste få ta den tid som behövs.”

På det stora hela tycker Lasse Kvarnvik att det är roligt att borra inomhus. Det är ofta annorlunda uppdrag som kräver lite extra tankeverksamhet. Och än så länge har, peppar peppar, inget inomhusuppdrag gått åt skogen för Värnamo Sprängtjänst. 

– Jag tror att det beror på att vi just tänker efter några extra varv när vi är inomhus. Ute på vanliga jobb är det ofta någon som håller i en tidsplan som är helt orealistisk och det är stress hela tiden. Men inomhus verkar de flesta förstå att det är knepigt och att det måste få ta den tid som behövs. 

Lasses 5 bästa tips för att lyckas med inomhussprängningen 

  • Tänk till först! En bra och noggrann planering är extremt viktigt för ett lyckat jobb inomhus. 
  • Prova dig fram och börja med en lugnare laddning för att se hur berget beter sig. 
  • Tumma inte på säkerheten. Se till att du inte får i dig vare sig gaserna efter sprängning eller avgaser från maskinerna. En NOx-sensor som mäter gaserna i luften kan vara bra att ha på sig. 
  • Ha en plan för vad du ska göra med borrkaxet. Det måste ut på något sätt… 
  • Släng inte gamla borrkronor! De kan komma till användning om du ska borra i armerad betong.  

Senaste artiklarna