lördag, 13 juli, 2024
spot_img
HemAktuelltSugen på något nytt i lurarna? 10 poddar du inte visste fanns

Sugen på något nytt i lurarna? 10 poddar du inte visste fanns

Med en bra podd i lurarna är man aldrig ensam på berget. Men ibland är det svårt att hitta de där oväntade poddarna. Istället kör man mest på i gamla fotspår.
Varsågod. Vi har tagit fram tio knasiga, roliga, fasansfulla, otippade poddar för alla smaker.

Av Anna-Maria Stawreberg

Foto: Sveriges Radio

Agenterna – En sovande terrorcell

Utåt såg Salma och Foad ut som ett helt vanligt skötsamt par som 2015 flytt från Afghanistan. I Sverige får hon jobb som personlig assistent. Han på en skola. 
I själva verket var de iranska agenter med uppdrag att mörda svenska judar. 

Agenterna, i fyra delar.
Länk till Spotify: Agenterna – En sovande terrorcell I del 1/4

Camilla Läckberg. Foto: Foto: Magnus Ragnvid

Läckberg om spökskrivande, varumärke och framgångsrecept

Hon kan vara Sveriges kaxigaste – och roligaste – författare, Camilla Läckberg. Sticker ut åt alla håll och har redan från debuten odlat sitt varumärke. 
Men hur är det nu? Har verkligen Pascal Engman skrivit hennes senaste böcker? Och vad hände med den privata vårdcentralen hon blev delägare i?

Camilla Läckberg och deckardrottning, varumärket och fejderna
Länk till Spotify:
Camilla Läckberg och deckardrottning, varumärket och fejderna

Linda Skugge. Foto: Podme

Från musikjournalistik till sexförsäljning

Ingen kan väl ha undgått den tidigare musikjournalisten Linda Skugges comeback i rampljuset? Men den här gången är det en helt annan form av uppmärksamhet hon får: Som BDSM-profil i Onlyfans. 
I poddserien Skugge berättar hon om vägen från kulturtant till sexinfluencer. 

Skugge
Länk till Spotify:
Från musikjournalistik till sexförsäljning

Verkligheten överträffar dikten i Sekter

När jag tackade ja till att ingå i redaktionen för poddserien Sekter trodde jag inte att det skulle bli över 100 avsnitt. Men sekter finns det gott om – och att ämnet fascinerar råder ingen tvekan om.
I 116 avsnitt kan du förfäras och roas över osannolika sekter. Allt från den fasansfulla historien om hur medlemmarna i Ant Hill Kids isolerade sig och gick med på att lemlästas i den kanadensiska vildmarken till hur Brotherhood of Eternal Love ville frälsa världen med LSD. 

Sekter
Länk till Spotify:
Sekter

Foto: Sveriges Radio

Det du inte visste att du ville veta om korpar

Tänkte du att en korp bara är en svart fågel som kraxar? Efter att ha lyssnat på forskaren Mathias Osvath kommer du garanterat att ändra uppfattning. Han är en av världens främsta forskare på just korpar, och hemma på gården utanför Lund har han och hustrun byggt upp Lunds universitets forskningsstation. Fascinerande och fullt av aha-upplevelser om en klok fågel med mytologiskt rykte. 

Att komma nära en korp
Länk till Spotify:
Att komma nära en korp

Foto: Shutterstock

Paradis, sekt – eller sexualbrott mot minderåriga?

Ridläraren dömdes för en rad sexualbrott mot sina unga ridskoleelever. Trots det kunde han efter avtjänat fängelsestraff återigen börja jobba som ridlärare och därmed också fortsätta begå brott. 
Och visst gick rykten om hästgården han verkade på. Ett paradis, sa vissa. En sekt, sa andra. Eller helt enkelt ett helvete som förstört livet för unga människor?

Hästgården
Länk till Spotify:
Del 1/5. Hästgården

Bea Uusma. Foto: Jonas Walla/Sveriges Radio

Om världens ensammaste val och ett olöst historiskt mysterium

I många år jobbade Bea Uusma som besatt med att försöka få fram vad som egentligen hände under Andréexpeditionen 1897. Hon utbildade sig till läkare för att förstå vad spåren hon hittade betydde. 
I sitt sommarprat berättar hon – och vi får också höra den sorgliga historien om världens ensammaste val. Ett livsöde som berör. För tänk att simma runt och ropa efter sällskap, men på fel frekvens …

Bea Uusma, Sommarprat
Sveriges Radio P1
, Länk till avsnitt: Bea Uusma, Sommarprat

Karolinska Institutet. Foto: Shutterstock

Experimentkirurgen

Han lovade guld, gröna skogar – och liv. När kirurgen Macchiarini gör entré på Karolinska sjukhuset gör han det som en rockstjärna. Han övertygar alla i sin närhet om att han hittat en lösning där han genom att operera in konstgjorda luftstrupar på patienter kan få dem att fortsätta leva. 
I själva verket är det en serie grymma experiment han utför, med en plågsam och långsam död som följd. 

Skandalkirurgen Macchiarini och de dödliga experimenten
Länk till Spotify:
Skandalkirurgen Macchiarini och de dödliga experimenten

Vetenskapligt om korkade människor

I Sveriges kanske roligaste och mest lättillgängliga vetenskapspodd går psykologen Björn Hedensjö och journalisten Lina Thomsgård igenom varför vi människor är så urbota korkade.

Dumma människor
Länk till Spotify:
Dumma människor

Rebecka Teglind, Brita Zilg och Kelda Stagg. Foto: Mattias Förnell

Med förruttnelse som specialintresse

För rättsantropologen Rebecka Teglind, rättsläkaren Brita Zilg och kriminalteknikern och tafonomen Kelda Stagg finns det inget mer fascinerande än döda kroppar. 
Och tur är väl det, för tack vare att det finns människor som jobbar med just lik, kan många brott lösas. Trions instagramkonto Liket efter döden har mängder av följare. I samtalsserien med samma namn, ledd av Ika Johannesson, får lyssnaren djupare förståelse för förruttnelse, rigor mortis och body farms. 

Liket efter döden
Storytel

Senaste artiklarna