lördag, 13 juli, 2024
spot_img
HemAktuellt”Mångfald gör allas förutsättningar på berget bättre!”

”Mångfald gör allas förutsättningar på berget bättre!”

Hon fick idén efter att ha stött ihop med några andra kvinnor i bergbranschen och slagits av tanken att ”fasen, vi kanske inte är så få ändå?”. I dag driver Sujo Backelin det framgångsrika instagramkontot kvinnliga_bergarbetare – för att visa upp att hon och hennes kvinnliga kollegor finns, och för att locka fler tjejer till branschen. 

Text: Johanna Paues Darlington 
Foto Emelie Asplund

Beskriv ditt konto! 

– Jag lägger upp bilder och videor från tjejer som dragit av en snygg salva eller kanske stått och borrat i pissregn en hel dag. Kvinnliga bergarbetares vardag helt enkelt. Jag hade ingen aning om hur jag skulle lägga upp kontot när jag drog igång. Det enda jag visste var att jag ville visa upp de tjejer som finns i branschen. Jag vill visa att vi finns! För oss är det ju bara vardag, men för den som inte är insatt och kanske lite intresserad av att börja i branschen är det ju guld att få se.

Sujo Backelin är övertygad om att branschen blir bättre för alla av mångfald. Foto: Emelie Asplund

Varför behövs det här kontot? 

– Jag tror att det finns många kvinnor som är nyfikna på bergarbete, men inte känner sig så bekväma med att söka sig till branschen för att det är så mycket män i den. Men om vi, till exempel genom mitt konto, visar att ”jodå, det finns kvinnor här också” så är nog chansen större att fler vågar söka. 

Hur skulle fler kvinnor påverka branschen? 

– Om vi får en större mångfald tror jag att allas förutsättningar att trivas och göra ett bra jobb blir bättre, även männens. Med olika synvinklar, erfarenheter och åsikter kommer dynamiken i bergbranschen att förändras. Det blir en fräschare och bättre arbetsplats på alla sätt och vis! 

”Med olika synvinklar, erfarenheter och åsikter kommer dynamiken i bergbranschen att förändras. Det blir en fräschare och bättre arbetsplats på alla sätt och vis!”

Sujo Backelin hoppas att lika många män och kvinnor kommer att jobba på berget inom tio år. Foto: Emelie Asplund

Vad har du själv för erfarenheter av att vara kvinna på berget? 

– Det är väldigt blandat förstås. Men jag har kommit till ställen där gruppdynamiken har varit väldigt hård, och där jag har känt att jag måste prestera på 150 procent för att få samma acceptans som killarna. Och det har jag även hört många andra tjejer säga, att tjejer i branschen ofta upplever att de måste bevisa sig mycket mer än killarna. Inte minst när killarna markerar att man minsann inte ska få något serverat på silverfat bara för att man är tjej. Jag förstår att man inte vill särbehandla, men det bli skevt när det går åt andra hållet. Att man kör slut på tjejerna bara för att göra en poäng. När det snarare borde vara så att alla hjälps åt på arbetsplats, oavsett styrka och förutsättningar. Sen har jag ofta hört av tjejer att de inte känner sig tagna på allvar av sina kollegor. Att mekaniker och andra i branschen inte litar på att de har koll på riggarna och kan sitt jobb, bara för att de är kvinnor. 

Hur hoppas du kvinnornas villkor i branschen ska förändras framöver?

– Om jag hoppar framåt tio år hoppas jag att vi som bransch når ut till både män och kvinnor, så att fler vet om att vi finns, att vi är lika många tjejer som killar i bergbranschen och att den här hårda kulturen inte finns kvar. Jag vet att man lyckats bra med det i andra branscher, som till exempel lastbilsbranschen – där har man både fått in fler tjejer och skapat en riktigt fin kultur. Bergbranschen borde ta lärdom av hur de har gjort för att nå dit! 

”jag har kommit till ställen där gruppdynamiken har varit väldigt hård, och där jag har känt att jag måste prestera på 150 procent för att få samma acceptans som killarna.”

Sujo Backelins konto har vuxit fort. Foto: Emelie Asplund

Vilka är dina ambitioner med instagramkontot? 

– Med tanke på att branschen är liten och kontot bara har varit igång i några månader så har det snabbt vuxit sig stort. Det är mycket tack vare att flera företag gillat det jag gör och visat upp kontot i sina kanaler. Nu har det nästan blivit som en liten tävling för företagen att visa upp sina tjejer på kontot, det är jättekul! Drömmen vore att det växer ännu mer, och att jag kan åka runt till olika ställen och intervjua tjejer, kanske vara med dem en hel dag och filma deras vardag. Och att det blir en kanal på Youtube och kanske en podd också, vem vet! 

Ni hittar instagramkontot på:  kvinnliga_bergarbetare

Senaste artiklarna