En succé. Så kan Epirocs satsning på Epiroc Academy sammanfattas. 410 personer sökte till Epirocs ettåriga utbildning för blivande servicetekniker.
Efter en tuff gallringsprocess anställdes sex trainees.
Av Anna-Maria Stawreberg
Foto Privata
När Epiroc i höstas drog upp de sista planerna för jättesatsningen Epiroc Academy, en ettårig betald utbildning för blivande servicetekniker, fanns det stora förhoppningar.
– Det här traineeprogrammet är en otrolig dörröppnare för att komma in på Epiroc, som ju är ett stort företag både i Sverige och internationellt, konstaterade Elin Rydberg, Academy Leader på Epiroc då.
Hundratals sökande till Epiroc Academy Servicetekniker
Idag sitter hon med facit i hand. När det var dags att börja ta in kandidater fanns det 410 teknikintresserade sökande i alla åldrar över hela Sverige att välja mellan.
”Nu har utbildningen pågått sedan i januari och vi är supernöjda”
Till slut hade Manpower, som varit med under ansökningsprocessen, tagit ut tio personer som intervjuades.
– Det slutade med att vi idag har sex trainees i programmet, fem som anställdes utifrån och en epirocare som gjort en karriärväxling för att bli servicetekniker, säger Elin Rydberg.
Rekryterade lokalt
Den ettåriga utbildningen är upplagd så att teori och praktik varvas: 15 veckor teori i Örebro och 29 veckor praktik som utförs på Epirocs servicecenter eller servicelokaler ute hos kunderna i Gällivare, Landvetter, Kiruna, Skellefteå, Stockholm eller Zinkgruvan.
– Nu har utbildningen pågått sedan i januari och vi är supernöjda. Vi kommer att köra igång med en ny antagning i januari 2025, sammanfattar Elin Rydberg situationen.
LÄS MER: Ny satsning för att hitta servicetekniker
Planen var från början att placera ut sökande från hela Sverige på de olika praktikplatserna. Så blev det inte. Istället rekryterade Manpower lokala förmågor.
– Det här är en jättesatsning för oss, därför landade vi i att det var bättre att hitta deltagare lokalt. Det ökar chansen att få dem att stanna i företaget, förklarar Elin Rydberg.
Stora möjligheter till fast anställning
Av de sex som deltar i programmet är två kvinnor. De som antagits till utbildningen får 75 procent av minimilönen, 16 883 kronor i månaden, enligt 2023 års avtal.
LÄS MER: Detektiv med känsla för finlir
2024 års avtal ger en ny lön från 1 april på 17 407 SEK/månad.
Och efter utbildningsåret finns det goda möjligheter till fast anställning eftersom det finns ett stort behov av servicetekniker. De som genomgått utbildningen kommer att uppnå servicetekniker nivå 1.
”Det här känns klockrent”
För 22-årige Liam Kromm var det utmaningarna med serviceteknikeryrket som lockade.
– Jag jobbade på fabrik när jag såg annonsen och det här kändes klockrent från första början.
Liam Kromm sitter i bilen på väg hem från Zinkgruvan, där han gör sin praktik. Han har precis avslutat dagens arbetspass och berättar att han är glad att han tog chansen att söka in.
Drömmen försvann
När han hörde talas om Epirocs utbildning arbetade han på fabrik sedan tre år tillbaka. Hans dröm hade från början varit att bli professionell basketspelare, något han satsat mycket på. Men corona raserade de planerna, och för att få en inkomst flyttade han tillbaka till hemorten och började jobba på fabriken där han tidigare sommarjobbat.
”Dagarna är väldigt varierande och jag ställs varje dag inför en massa utmaningar”
– Men jag kände att jag efter tre år där kommit så långt man kan komma. Det fanns varken några direkta utvecklingsmöjligheter eller några utmaningar. Dagarna var monotona och enformiga, säger Liam.
Nya utmaningar varje dag
Annat är det i dag.
– Det här känns klockrent! Dagarna är väldigt varierande och jag ställs varje dag inför en massa utmaningar. Det är också det som är kul: Jag lär mig hela tiden.
Men något sommarlov blir det inte för Liam. Han har nämligen redan fått erbjudande om att sommarjobba i Zinkgruvan.
– Jag är glad att jag gjorde det här. Även om jag början var lite tveksam inför tanken att behöva plugga ett år till är det mycket bättre än vad jag tänkte mig.
”Att få lära sig nytt i en ny bransch är en tjusning”
42-åriga Veronica Nilsson-Ranta jobbade som butikschef på Synsam när chansen att utbilda sig till servicetekniker på Epiroc dök upp.
Nu gör hon sin praktik i Malmberget.
Veronica Nilsson-Ranta beskriver det som att hon halkade in i handelsbranschen på ett bananskal. Och den där inhalkningen varade i tio år. Från att från början bara ha tänkt hjälpa till med en inventering gick hon från timanställd till fast anställd och så småningom blev hon butikschef.
Läge för karriärbyte
– Att jobba inom handels hade aldrig riktigt varit mitt mål. Det bara blev så. När jag hörde talas om Epiroc Academy kände jag att det var dags. Jag började bli bekväm, och insåg att det var dags att göra något annat. Det var läge för en ny resa.
”NU, när branschen ställer om mot grön gruvdrift känns det mer spännande än någonsin”
Veronica hörde sig för om hur det var att arbeta på Epiroc och snart var hon övertygad. Att jobba i gruvan skulle passa henne.
– Hela Gällivare där jag ju bor bygger ju på gruvdriften och nu, när branschen ställer om mot grön gruvdrift känns det mer spännande än någonsin.
Chansning
Så Veronica sökte in. Eftersom hon hade tre månaders uppsägningstid på sitt gamla jobb var hon tvungen att chansa rejält. Hon sa upp sig innan hon fått platsen.
Trots den hårda konkurrensen kom hon in.
– Jag kände mig välkommen från dag ett. Mina mentorer på praktiken här i Malmberget har gett mig stort förtroende, och det går jättebra. De är suveräna och är en starkt bidragande orsak till att jag trivs så bra.
LÄS MER: Epiroc Academy – Tekniker trainee
Trivs under jord
Den största utmaningen var att sätta sig i skolbänken igen under den 15 veckor långa teorin. Men även det har gått bra.
– Jag trivs som fisken i vattnet! Det här är ett mer fysiskt arbete än vad jag är van vid, och det passar mig. Att få lära sig något helt nytt i en ny bransch har en stor tjusning. Dessutom är det så mysigt i gruvan. Jag trivs jättebra under jord.