tisdag, 18 juni, 2024
spot_img
HemMin maskinTeddy Svensson: ”Det är tufft att ligga borta"

Teddy Svensson: ”Det är tufft att ligga borta”

Ett sommarjobb och sedan var Teddy Svensson fast. Idag har han jobbat i bergbranschen i 14 år, och stortrivs fortfarande. 
Han träffade sin sambo under jord och att båda två jobbar i branschen är ett stort plus. 

Text: Anna-Maria Stawreberg
Foto: Privata

Egentligen kändes det självklart från den första arbetsdagen på det nya sommarjobbet. Teddy Svensson var 18 år och hade fått sommarjobb på Swerock i Lidköping. 
Kanske var det maskinintresset som lockade, för redan som barn älskade Teddy maskiner. Hans pappa har varit grusåkare och haft grävmaskiner, och så ofta som möjligt fick den unge Teddy åka med pappa. Därför var det mer eller mindre underförstått att han själv på det ena eller andra sättet skulle gå i sin pappas fotspår. 

LÄS MER: Familj + livet på berget = Sant?


– Dessutom är maskiner det enda jag är bra på, säger Teddy och skrattar lite. 

Jobbar 35 mil hemifrån

Han är helgledig, och har, precis som han gjort varje torsdag de senaste veckorna, åkt hem till gården i Dalsland som han och sambon Josefin Strannevik köpte för bara ett år sedan.
Där hemma väntar sonen Bengt, fem månader, och Josefin, som för tillfället är föräldraledig. 
Just nu jobbar Teddy 35 mil hemifrån, på riksväg 55 utanför Malmköping som byggs om för att bli en mötesfri väg. 
– Det är tufft att lämna Josefin och Bengt på söndagarna och att ligga borta hela veckorna. Samtidigt är både Josefin och jag vana vid det, och vi är ett gott gäng på 55:an, säger Teddy. 

LÄS MER: Josefin Strannevik: Min familj finns i bergsbranschen

Ja, han är van. För redan vid det första sommarjobbet blev han fast. För där, i grustaget utanför Lidköping, insåg Teddy att det här var arbetsuppgifter han trivdes med. 
– Jag började med att ta emot och trycka ut jordmassor och efter några veckor var det en krossare i samma täkt som frågade mig om jag kunde tänka mig att jobba hos dem, säger Teddy.

Många specialjobb

Det kunde han. Så Teddy sökte in till Komvux för att gå en maskinutbildning. Sedan fick han anställningen och kunde börja jobba på allvar. På sitt första jobb på Ledins grus var det krossning som gällde och Teddy stortrivdes i lastmaskinen. 
Hos sin nuvarande arbetsgivare Bohus Bergsprängning, som är en del av Nordisk Bergteknik, har han varit i fyra år som grävmaskinist.

LÄS MER: Så spränger du inne i en byggnad


– Vi gör mycket specialjobb. Jobb som är lite krångliga och som ska utföras i känsliga miljöer. Och vi jobbar både ovan och under jord.


En av de bästa arbetsplatserna han varit på hittills var när han i arbetet med Västlänken jobbade med tunnlarna under Skansen Lejonet i Göteborg. Där var Teddys främsta uppgift att lasta ut och skrota väggar, tak och gavel med bland annat en liten Epirochammare. Det var också här han fick testa tunneldrivningsriggen Epirocs Boomer XE3, en maskin som Teddy beskriver som ”mäktig med bra drag”. 
Men Boomer XE3 i all ära. Det allra bästa med den arbetsplatsen var utan tvekan sprängaren Josefin Strannevik, hon som idag är Teddys sambo och mamma till sonen Bengt. 

Teddy Svensson kommer att jobba med 55:an i flera månader framöver – och tycker att det är skönt att stanna ett tag på samma ställe.

Träffade sambon under jord

Att vara tillsammans med en person som jobbar i samma bransch medför enbart fördelar, menar Teddy. Dels för att det är roligt att dela arbetsupplevelser med någon som förstår vad man pratar om, dels för att man får större förståelse för yrkets fram- och baksidor. 
– Josefin har ju också legat borta många år, så hon vet exakt hur det känns, säger Teddy. 
14 år har Teddy hunnit jobba. Och även om det kan kännas tufft att lämna sonen flera dagar i veckan trivs han fortfarande med sitt jobb.
– Jag gillar att det är så omväxlande. Vissa dagar knackar jag skut, andra dagar jobbar jag nära borrarna och sprängarna med att täcka av berg och bygga vägar och täcka salvor. 
Men samtidigt har den där gamla gården som han och Josefin köpte för ett år sedan blivit en plats som lockar allt mer. 


– Jag håller på att bli månskensbonde. Här har vi både jaktmarker och fiskevatten. Dessutom har vi flera lador och uthus, och vi förbereder för att köpa höns och några få kor, säger Teddy. 
Till hösten planerar han att ta ut föräldradagar och få lite extra tid på gården tillsammans med sonen.
– Men sluta jobba med maskiner vill jag inte göra. Så jag får väl förbli hobbybonde. 

Fakta Teddy Svensson

Ålder: 32 år
Bor: På en gård i Ånimskog i Dalsland.
Familj: Sambon Josefin och sonen Bengt, 5 månader.
Arbetar: Som grävmaskinist på Bohus Bergsprängning.
Bästa med jobbet: Omväxlingen och kollegerna.
Fritidsintressen: Fixa på gården och att jaga.

Senaste artiklarna