söndag, 21 april, 2024
spot_img
HemAktuelltMed Midlife blir riggen (nästan) evigt ung

Med Midlife blir riggen (nästan) evigt ung

Ökad livslängd och produktivitet för maskinerna som går ovan jord – till en betydligt lägre kostnad jämfört med en nyinvestering. Och att dessutom bidra till mindre CO2-utsläpp. Det låter som en dröm. Men tack vare Epirocs satsning på Midlife har det blivit verklighet. 

Av Anna-Maria Stawreberg
Foto Margareta Bloom Sandebäck

Det skramlar och smäller. Den karaktäristiska doften av olja och verkstad svävar genom luften och trots att det är fredag, eller snarare framför allt för att det är fredag, är aktiviteten i den stora hangaren frenetisk. 
Överallt skymtar medarbetare i jackor försedda med Epirocs logga på ryggen. Alla med fullt fokus på just sin uppgift. 

Foto: Margareta Bloom Sandeback

Först i världen

Så också i den del av hallen där Midlife håller till. Midlife är Epirocs nya satsning där man är först i världen att på constructionsidan, ovan jord, renovera maskiner så att de blir som nya. 
– Operatören sa att vi till och med lyckats göra maskinen ännu bättre än vad den var som ny. Detta tack vare att vi har gedigen erfarenhet på rigginställningarna,, säger Kim Sörman, product manager på Midlife, och ser nöjd ut. 
Det har han orsak att vara. För när den första maskinen rullade ut från Midlife kunde han och de andra i projektet konstatera att satsningen blivit något av en succé. 
De tre teknikerna, Seifu Bernanelidet, som är förste tekniker, Tord Hermansson, andre tekniker, och Teo Avér, tredje tekniker, står fullt sysselsatta runt en SMARTROC T35 som plockats isär i väntan på sitt nya liv. 
Eller rättare sagt, konstaterar Teo Avér, just nu väntar de på de reservdelar som är på ingång. 
– Vi har rivit isär den för att byta ut mot delar som renoverats från grunden eller ersätta med helt nya komponenter, säger Teo Avér. 

Foto: Margareta Bloom Sandeback

Föryngring

T35:an som ligger isärplockad är åtta år gammal och har gått 12 000 timmar. Den har alltså levererat god produktivitet i många år, och nu är det dags för en föryngring. Tack vare de tre teknikerna på Midlife och deras arbete, kommer den att kunna gå minst lika länge till. 
– När vi är färdiga med maskinen får kunden en garanti som är likvärdig en ny rigg, säger Kim Sörman. Och allt detta till ett attraktivt pris. Därefter går det naturligtvis också att göra en rad tillval och uppdateringar enligt kundens önskemål.

När vi är färdiga med maskinen får kunden en garanti som är likvärdig en ny rigg.


– Vi grovrenoverar och byter ut komponenter i motorn. Hydraulpumpar, kompressorsteg, bandramar, kablage, slangar, lagringar och bussningar byts alltid ut mot nya komponenter. Därefter renoveras övriga delar, förklarar Kim Sörman. 
Den T35:a som står isärplockad är den andra maskinen som renoveras i Midlife. Den första blev färdig i höstas. Målet är att klara renoveringen på sju, max åtta veckor, men Kim Sörman har högre mål än så. Om man kan ha redan färdiga moduler som bara byts ut, borde det gå att kapa tiden ytterligare. Då kan teknikerna utföra sitt arbete på sex veckor. 

Foto: Margareta Bloom Sandeback

Cirkulärt tänk

– Planen är också att vi ska kunna erbjuda kunden en så kallad bryggrigg under renoveringen. På så sätt kan kunden fortsätta att arbeta som vanligt, säger Kim Sörman. 
Jyri Lönnström, nationell strategi- och produktchef på Epiroc, ser Midilfe som en viktig nyckel för Epirocs produktportfölj för att förstärka kundupplevelsen med cirkulär ekonomi och en lägre totalkostnad över tid.   

Tänk hur mycket energi det går åt att tillverka de fyra, fem ton järn som används bara i riggen vid nyproduktion av en maskin. 


– Vi vill ju vara en produktivitetspartner för våra kunder. Jag är övertygad om att framtiden handlar om att arbeta långsiktigt och cirkulärt på det här sättet. Genom att låta renovera sina maskiner sparar kunden flera ton CO2-utsläpp. 
Han får medhåll av Kim Sörman:
– Tänk hur mycket energi det går åt att tillverka de fyra, fem ton järn som används bara i riggen vid nyproduktion av en maskin.   
Att renovera maskiner underjord är inget nytt. Men att även renovera maskiner som går ovanjord är alltså något av en världsnyhet. Och intresset från kunderna är stort. 
– Tack vare att vi kan lämna garantier vid leverans och att vi säkrar med originaldelar från Epiroc, ser vi en enorm potential, säger Kim Sörman. 
Än så länge har Midlife levererat över förväntan. Och att det finns ett stort intresse från kunder är tydligt. Flera offerter finns ute och när T35:an i hallen är färdigrenoverad råder det ingen tvekan om att Midlifes tekniker direkt kommer att gå vidare med nästa projekt.  

Senaste artiklarna