söndag, 6 oktober, 2024
spot_img
HemSkarpt lägeMästare i effektivitet – de borrar 200 000 borrmeter per år

Mästare i effektivitet – de borrar 200 000 borrmeter per år

Norrmannen Stephen Jakobsen är ett levande exempel på talesättet ”tid är pengar”. Varje år gör hans firma med två riggar över 200 000 borrmeter. Möt en otroligt effektiv borrvagnsförare.

Text: Magnus Carlsson Foto: Jacob Karström

Det är tidig förmiddag i utkanten av Kungälv strax utanför Göteborg. Här ska en miljon kubikmeter berg sprängas bort för att bereda plats för nya industrilokaler, vilket kommer att ta tid. Arbetet utförs av Stephen & Glenn Bergboring AB på uppdrag av Bergbolaget. De har precis gjort sin fjärde vecka på jobbet som beräknas ta totalt tre år. 

Stephen inspekterar dagens arbete – totalt ska 1 miljon kubikmeter sprängas bort

På toppen av berget sitter bolagets ägare och grundare, norrmannen Stephen Jakobsen, i sin Epiroc SmartROC T40-rigg. Han har redan suttit här i flera timmar och har inga planer på att göra något annat de närmaste timmarna. För Stephen är nämligen effektivitet A och O i arbetet. 

LÄS MER: Vad kostar borrvagnen egentligen? Därför ska du hålla koll på din TCO!

– Det är egentligen ingen större hemlighet. Att lyckas inom vår bransch handlar om att jobba mycket, att jobba smart och att jobba hårt. På vardagarna jobbar vi mellan 7 och 19 och under de 12 timmarna ska borren gå. Allt annat får man göra senare, säger Stephen.

Effektiv borrning ger tydliga resultat

Det effektiva arbetet har också gett tydliga resultat. När Stephen och hans tidigare kompanjon Glenn började arbeta i Sverige för några år sedan fick man till ett bra samarbete med Bergbolaget som lett till att företaget sedan dess varit fullbelagt – och man får otroligt mycket gjort under arbetsveckorna.

Stephen Jacobsen riktar in sin borrvagn från Epiroc med borrstålet
Stephen visar upp borrkronan – varje rig ska borra 100 000 borrmeter per år

– Vi har två riggar i företaget och vårt mål är att varje rigg ska borra 100 000 borrmeter per år. Många tycker att det är mycket. Vi jobbar ofta på ackord och då vill vi förstås göra så många meter vi kan varje dag, säger Stephen och berättar att hans personal också får tillägg för varje borrmeter, vilket gör att även de har ett intresse av att arbeta effektivt. 

LÄS MER: Borrmaskinsverkstaden: De blåser liv i din maskin när allt gått fel

För att kunna borra med så högt tempo krävs en minutiös planering. I sin rigg ser Stephen på sin GPS-uppkopplade skärm var varje hål ska borras, och medan Stephen borrar ett hål gör han sig mentalt redo för var nästa hål ska sitta.

– Det gäller att hela tiden vara fokuserad, och det gäller att man har planerat sin dag. Dieseln får till exempel aldrig ta slut under dagen. Om det händer så stannar flödet av och då är vi inte lika effektiva. Bränslet får vi fylla på först efter dagens slut.

Stephen klättrar vant upp i hytten till sin Epiroc SmartROC T40

En annan viktig faktor för att kunna vara effektiv är att maskinen hela tiden är i bästa tänkbara skick. Stephen Jakobsen säger att riggen måste få lika mycket kärlek och omsorg som en baby – men det måste ske på helgen när bygget har stannat av. 

– Borriggen kräver kärlek, och vi har inget serviceavtal för vår rigg. Det innebär att den dagen du inte ger riggen kärlek kommer den att gå sönder och då kan du sluta jobba. Många andra jobbar måndag – torsdag, men eftersom vi ofta är ute på jobben i 14 dagar, innebär det att vi också får helger över som vi kan tillägna maskinerna. Många gånger handlar det om förebyggande underhåll. Att göra justeringar, tvätta maskinerna och byta hydraulslangar innan det är för sent.

Stephen Jakobsen har länge varit verksam inom gruv- och borrindustrin, och är en trogen kund till Epiroc. 

– Jag har alltid kört Epiroc, så det känns förstås naturligt. Men jag tycker också att Epiroc har en stor fördel i dieselbesparingen. På vår rigg som är tre år gammal snittar vi 0,41 liter diesel per borrmeter, vilket är väldigt lite jämfört med andra maskiner Det gör verkligen skillnad. Utöver löner är våra två största kostnader diesel och borrstål.

Rätt borrstål för fler borrmeter

Det sistnämnda är också något som Stephen har utforskat en del, och han har goda erfarenheter av att påverka företagets lönsamhet genom att göra mer aktiva val av borrstål. 

Borrstål från Epiroc på rad redo att producera effektiva borrmeter hos Stephen & Glenn Bergboring AB
Borrstålen står uppradade och klara – allt för att inte spilla tid och maximera antalet borrmeter

– Jag använder bara Epirocs borrstål. Helt enkelt för att jag får ut mest borrmeter av dem. Väldigt många andra på marknaden knäcks alldeles för lätt, Epirocs är stabila. Jag har testat så många nu så jag vet att det lönar sig. 

LÄS MER: Ludvig – ”jag har en förkärlek för gula maskiner”

Han ser också till att alltid välja de borrstänger som passar allra bäst för uppdraget. 

I samband med ett vindparksprojekt användes till exempel 16 fot långa borrstänger för att undvika skarvar.

– Det sparar väldigt mycket tid, jämfört med att köra vanliga längder och skarva. Genom att använda längre borrstål där kunde vi bli mer effektiva, vilket också gjorde oss mer lönsamma. Tid är pengar.

Lista: Så ökar du effektiviteten – Stephen Jakobsens 5 bästa tips för att borra fler borrmeter:

  1. Underhåll. ”Se över din maskin regelbundet och ofta. Ta hand om den ordentligt så att den alltid är redo för nästa uppdrag. Men se till att göra det efter arbetsdagens slut.”
  2. Planering. ”Skillnaden mellan en ny och en gammal borrare är ofta planering. När du kommer till en ny plats ska du göra en tydlig plan för var du ska börja och var du sedan ska fortsätta. Sedan ska du följa den planen och göra det systematiskt.”
  3. Håll riggen igång. ”Ju fler stopp du kan undvika under arbetstid, desto bättre är det. Sträva efter att hålla riggen igång konstant mellan 9 och 17.”
  4. Anpassa borrstålet. ”Välj borrstål utifrån projektet du ska arbeta med. Genom att välja en annan lösning än standard slipper du skarvar och kan därmed få in många extra borrmeter varje dag.
  5. Samarbeta. ”Vi har ett bra samarbete med Bergbolaget, därifrån får vi mycket jobb. Det innebär att jag egentligen inte behöver lägga särskilt mycket tid på försäljning och administration.”

Senaste artiklarna