onsdag, 22 maj, 2024
spot_img
HemExperterna tipsarVad kostar borrvagnen - egentligen? Därför måste du ha koll på din...

Vad kostar borrvagnen – egentligen? Därför måste du ha koll på din TCO – totalkostnad

Att känna till alla kostnader för din borrvagn är en viktigt del av att ha kontroll över företagets ekonomi. Räkna ut din totalkostnad, eller TCO, total cost of ownership, och bli medveten om vad som gör skillnad på riktigt. 

–  Alla vill ju borra så många meter som möjligt för så liten kostnad som möjligt. Då gäller det att välja rätt borrigg för rätt uppdrag, rätt serviceupplägg och rätt borrstål. 

Marcus Österberg tycker det är viktigt att ha koll på sin TCO
Marcus Österberg ser många fördelar med att räkna ut sin TCO.

Marcus Österberg är försäljningschef och Business Line Manager för Epirocs ovanjordsutrustningar. Att räkna ut den totala kostnaden, TCO för borrvagnar han och hans team tillhandahåller är en viktig del av hans arbete.

Dels för att kunderna ska kunna fatta välgrundade beslut inför ett köp av en ny borrigg, men också för att de ska få en förståelse för hur de kan förbättra verksamhetens kostnader i stort. 

– Att räkna ut den totala ägarkostnaden tillsammans med kunden skapar transparens och hjälper oss att stödja kunden att få ut så mycket som möjligt av sin utrustning, säger Marcus Österberg. 

Han fortsätter: 

– Vi erbjuder våra kunder produkter av hög kvalitet och teknik som ligger i framkant, med tanke på det blir TCO ett jättebra diskussionsunderlag. Med den som grund kan vi till exempel åskådliggöra vad kunden skulle tjäna på inför ett uppdrag – kanske byta borrstål, välja en annan borrigg eller om det vore bra med ett serviceavtal. 

Mycket som vägs in i en TCO-uträkning

En TCO-uträkning innehåller flera delar. Den första handlar om vilken typ av uppdrag som ska utföras där håldimension, borrmönster och hårdhet på berget är faktorer som vägs in. I den andra delen är det investeringskostnader som inköpspris och avskrivningstid som ska läggas till. Därefter tittar man på borriggens tillgänglighet. Den mekaniska tillgängligheten – hur ofta den måste stå still på grund av reparationer och underhåll – och sedan operatörens tillgänglighet, alltså hur stor del av tiden operatören har möjlighet att arbeta med borriggen. 

”Uträkningen kan visa att det lönar sig att teckna ett serviceavtal, att vara proaktiv när det gäller underhåll istället för reaktiv”

– Här kan uträkningen visa att det lönar sig att teckna ett serviceavtal, att vara proaktiv när det gäller underhåll istället för reaktiv och hjälpa operatörerna att fokusera på att producera borrmeter, säger Marcus Österberg. 

Driftskostnader är en nyckelkostnad till TCO för borrvagnar

Andra delar att se över är borrsjunk och fördelningen mellan slagsverkstimmar och motortimmar – ju fler slagsverkstimmar desto fler borrmeter produceras.  

I den tredje delen av TCO-uträkningen är det driftkostnader som ska vägas in, som operatörens lön, dieselförbrukning och kostnad för underhåll av utrustningen. 

– Sist men inte minst tittar vi på borrstålskostnaderna. Alltså sådant som slits vid borrningen,  som borrstänger och borrkronor, säger Marcus Österberg och poängterar i samma veva att utfallet av TCO-uträkningen aldrig blir bättre än den data som stoppas in. 

– Använd till exempel Certiq eller Surface Manager för att sammanställa din borrutrustnings data, detta ger dig ett bra underlag! 

Går det att räkna ut sin TCO själv, eller krävs ett avancerat dataprogram? 

– Nja, det är både lätt och svårt att göra själv. Många har kunder har bra förståelse för sin applikation, hur lång tid ett uppdrag tar – men det att sätta parametrarna i relation till varandra på ett lättöverskådligt sätt är ändå en komplicerad historia och det är just det som påvisar vilka delar som går att utveckla.

På Epiroc har vi ett program för TCO-uträkningar som vi tillsammans med kunden gärna använder. Vill man göra en uträkning ska man vända sig till sin försäljningsingenjör på Epiroc, säger Marcus Österberg. 

Samtidigt, lägger han till, måste man komma ihåg att även om TCO ger tydliga data att gå efter, är det människor som står bakom spakarna. 

– TCO kan hjälpa entreprenörer att med sina operatörer se hur man tillsammans kan utvecklas, man kan till exempel se vilket utbildningsbehov som finns. De flesta vill ju bli bättre på det de gör, det gäller bara att de får möjligheten. 

5 anledningar att räkna ut TCO för borrvagnar innan du investerar

  1. Det är grunden till ett genomtänkt val av borrigg, borrstål och service 
  2. Visar tydligt och och översiktlig vad som driver kostnaderna i en verksamhet
  3. TCO ger en bra förståelse för var pengar pengar kan tjänas och borrmeter ökas 
  4. Utbildning, TCO:n visar vilken utbildning som vore bäst för ert företag 
  5. TCO är roligt! Bättre information hjälper ert team och vårt team att bli ännu bättre!

Senaste artiklarna