torsdag, 28 mars, 2024
spot_img
HemSkarpt lägeNordisk Bergteknik i unikt grönt industriprojekt, borrar för tropisk värme och lokalproducerad...

Nordisk Bergteknik i unikt grönt industriprojekt, borrar för tropisk värme och lokalproducerad pizza!

Med hjälp av spillvärme från Billerud Korsnäs kommer snart ett tio hektar stort växthus för tomatodling och Sveriges första odling av jätteräkor att bli verklighet. 

Med bakom kulisserna är Nordisk Bergteknik. 

Av Anna-Maria Stawreberg

Ingen kan påstå att jobbet som borrare är enformigt.

Men kanske har Mats Nordlander och hans kolleger på Nordisk Bergteknik ett lite mer ovanligt uppdrag än andra:

De borrar nämligen för ett tio hektar stort växthus för tomater och Sveriges första odling av jätteräkor, en odling som ingår i projekt Regenergy Frövi. Det är ett av Sveriges grönaste industriprojekt och ligger strax utanför Örebro – och något som kan bli rena dynamiten för Örebros pizzabagare. För vilken pizzabagare i Närke kan stoltsera med närodlade räkor och tomater som kommer från trakten?

Foto: Icon Photography/WA3RM

– Växthusen är 110 000 kvadratmeter stora och just nu jobbar vi med grundläggningen. Vi har losshåller berg och arbetar med att krossa material, säger Mats Nordlander, avdelningschef på Norrbottens Bergteknik, som är en del av Nordisk Bergteknik. 

Klimatvinster och arbetstillfällen

Projektet ger inte bara närodlade tomater och jätteräkor till svenskarna. Odlingen kommer också att ge 220 arbetstillfällen till regionen i Frövi. 

Framför allt är det en klimatsmart satsning, där pappersbruket Billerud Korsnäs, tomatodlingen och räkodlingen bildar en form av symbios. Spillvärmen från pappersbruket kommer att värma upp växthusen och enligt sajten food-supply.se räknar man med att kunna skörda 15 000 ton tomater och 4 000 ton räkor från odlingen varje år. 

LÄS MER: Så ska Epiroc nå klimatmålen

Värmeenergin, som kommer i form av spillvärme från Billerud Korsnäs är beräknad till 50 GWh/år, och planen är att temperaturen ska ligga på 45 grader. 

Thomas Parker, vd för WA3RM. Foto: André de Loisted

Till energi-miljo.se säger Thomas Parker, vd för WA3RM, att det är en utmaning att använda så låg energi i ett växthus. 

Det här är en sån typ av projekt där saker ändras hela tiden.

Förutom WA3RM är flera företag involverade i projektet Regenergy Frövi: Lindesbergs kommun, Business region Örebro, odlarna själva och Linde Energi.

Tiden är en utmaning

För Mats Nordlander och kollegerna har arbetet på det 33 hektar stora området pågått sedan tidig höst och när vi pratas vid är det bråda dagar. Snart kommer växthusen att levereras och då behöver grundläggningen vara färdig. 

Illustration: PE Teknik & Arkitektur/WA3RM

– Tiden vi har på oss är den största utmaningen. Det här är en sån typ av projekt där saker ändras hela tiden. Det är mycket berg att skjuta bort och grundläggningsnivåerna höjs och sänks allt eftersom. Enligt den mätning som gjordes i november handlar det om 250 000 kubikmeter berg. 

LÄS MER Nu startar Botnia Exploration sin guldgruva

Trots att det finns en skarp deadline låter Mats Nordlander lugn på rösten. Han beskriver det som ett ganska traditionellt projekt. Däremot är själva slutmålet helt klart annorlunda. Att bygga ett gigantiskt växthus och en räkodling är inte något man jobbar med varje dag. 

– Målet är att tomatodlingen ska vara påbörjad i oktober, eftersom värmen måste vara igång innan snön kommer. För närvarande spränger vi för rören, säger han. 

Traditionellt arbete – unikt resultat

För Nordisk Bergteknik är uppdraget att spränga och krossa berg och på plats finns sex borrare, två sprängare och två laddhjälpare samt arbetsledare och grävmaskinist som knackar berg. 

– Det är mycket folk på platsen, inte bara från oss. Men dialogen med Infracon, som är vår kund, fungerar bra och arbetsprocessen flyter på enligt plan, konstaterar Mats Nordlander. 

Det pågår en diskussion kring hur bassängerna för räkorna ska byggas, om de ska skjutas ner eller om de ska byggas uppe och vara synliga.

När det kommer till räkodlingen är det inte riktigt lika stor tidspress.

Han räknar med att Nordisk Bergteknik kommer att ha slutfört sin del av arbetet lagom till semestern. Snart är det som han kallar ”tomatdelen” slutförd, och då återstår själva räkodlingen. 

Det handlar om traditionella och välbekanta arbetsuppgifter för Nordisk Bergteknik. Men i slutändan kommer resultatet att bli något unikt. Idag importeras nämligen 100 procent av jätteräkorna och 87 procent av alla tomater som vi äter i Sverige. 

Senaste artiklarna