Sörmlands Brunnsborrning fick tidigt prova den nya sänkborrhammaren COP W4. Företagets erfarenhet, efter ett års testande, är att hammaren är pålitlig, lättjusterad och ger rejäla besparingar.
Söderlänna Säteri ligger naturskönt inbäddat bland hagar och ekbackar söder om Strängnäs.
Knotiga gammelträd sträcker sig mot hösthimlen intill Lännasjön den här dagen i början av november när Stefan Andersson och Tommy Ackermo från Sörmlands Brunnsborrning borrar för bergvärme. En gammal kombibrunn ska ersättas av en ny bergvärmepump.
Sörmlands Brunnsborrning fick testa
I arbetet används bland annat den nya sänkborrhammaren COP W4 från Atlas Copco. En produkt som Sörmlands Brunnsborrning tidigt fick vara med att testa och som man nu uppskattar mycket.
– När vi började använda COP W4 blev det en riktig puff framåt. Vi tycker att det är den största förbättringen av hammare som vi har upplevt, säger Per Swartling som är vd för företaget.
”COP W4 slår tidigare hammare med hästlängder”
Per Swartling nämner två olika exempel, med olika kompressorer, där resultatet med COP W4 överträffat både egna förväntningar och Atlas Copcos beräkningar.
– I ett fall använde vi en provhammare på 35 bars tryck och fick en borrsjunkning på i snitt 60 meter per timme och en dieselförbrukning på 1,9–2,0 liter per borrad meter. Det slår tidigare hammare med hästlängder, säger Per Swartling och fortsätter:
– Ett exempel som är nästan mer intressant är att vi med en mindre kompressor, ett tryck på 25 bar, fick en produktionshastighet på 40-45 meter per timme, vilket faktiskt är den siffra som Atlas Copco uppger att man kan räkna med på 35 bars tryck. Jag tror att Atlas Copco valt att vara lite försiktiga och det kan nog vara smart, men våra resultat överträffar prognoserna.
Dieselförbrukningen låg på 1,5-1,6 liter per borrmeter när den mindre kompressorn användes, vilket för Sörmlands Brunnsborrning har inneburit en besparing på 0,8–1,0 liter diesel per tremetersstång som används i borrningen.
Kan spara mycket på dieselförbrukningen
Bränsleförbrukningen är viktig för Per Swartling, han tittar mer på den än på borrhastigheter.
– Exakt hur många meter per timme vi borrar är inte det viktigaste, ofta viker vi ändå en dag för ett jobb som det här. Men dieselförbrukningen är en överhängande kostnad som vi kan spara mycket på. När vi borrar två 190-metershål, som vi gör här, ligger dieselkostnaden på mellan 7 000 och 10 000 kronor. Det är mer än våra lönekostnader för jobbet, säger han.
Han lyfter också fram hammarens pålitlighet.
– Vi har väntat under hela testperioden på att något ska gå sönder, men inget har hänt. Inga sönderslagna borrkronor eller fotventiler, inga störningar alls.
– Personalen vill inte ha någon annan hammare, de känner sig trygga med COP W4. Hammaren är lätt att justera in i berget och vi har märkt att vi inte behöver vakta maskinen lika mycket för att justera motortryck och mothåll som tidigare.
Fakta / Sörmlands Brunnsborrning AB
Grundades: 1991
Antal anställda: 8
Kontor: Flen
Uppdrag: Främst bergvärmeborrning och värmepumpsinstallation, men just nu även mycket vattenbrunnsborrning.
- Här finns fler artiklar om hur Epirocs produkter används i praktiken