Mer borrning för pengarna, mer pengar för borrningen! Här är punkterna som kommer att sänka dina borrkostnader.
1. Längre livslängd på borrstålet
Att ha koll på sitt borrstål är A och O när det handlar om att hålla dina produktionskostnader nere. Det kan handla om allt från att vara noga med borrkronornas slipintervall till att hela tiden vara uppmärksam på ljudet och stoppa borrningen så fort något inte låter som det ska. Men det innebär också att du är noga med riggens inställningar och att parametrarna matartryck, slagtryck och varvtal är i harmoni.
– När borrsjunket inte är som det ska kan det vara läge att våga göra en ändring i inställningen, säger Epirocs produktspecialist för borrverktyg, Vladimir Polic.
Han menar att det går att spara in 20–40 procent av dina produktionskostnader genom att vara noggrann med borrstålet.
– Kör du med bra borrsjunk och med borrningsparametrar i harmoni kommer du även att spara in på dieselkostnaderna.
Lyssna på när Vladimir Polic berättar allt om hur du håller dina borrstål fräscha så länge som möjligt här.
2. Var nitisk med underhållet
Slarvar du med underhållet ibland? Sluta genast! Förr eller senare kommer det att resultera i en rejäl skada på riggen – och en saftig faktura från verkstan som definitivt kommer att höja din produktionskostnad. Riggarna är komplicerade maskiner som kräver kärlek, varje vecka och varje dag.
Gör du enligt instruktionsboken är det omkring tjugo punkter som ska checkas av dagligen. Bland dem finns kontroll av motoroljan, att den är på rätt nivå och svart i färgen, men också en genomgång av riggen i stort. Har det dykt upp några sprickor sedan i går? Är allt åtdraget? Fungerar säkerhetsutrustningen? Här berättar Stefan Löfdahl vilka underhållsmissar du inte får göra.
3. Minska borrkostnaderna med rätt utbildning
Även om du och dina medarbetare säkert är duktiga på det ni gör finns det nästan alltid något att förbättra. Gör en rejäl inventering av kunskapsläget åtminstone en gång per år och kontrollera om det finns några utbildningar ni skulle kunna ha glädje av – det finns med stor sannolikhet många slantar att spara genom att öka medvetenheten om hur riggen fungerar.
Epiroc erbjuder många olika utbildningar och anpassar dem alltid efter kundernas behov. Gäller det en helt ny operatör är prio förstås basic manövrering. Om operatören är erfaren handlar troligen utbildningen mer om att tillsammans med en expert gå igenom riggens inställningar för att utröna om borrningen på något sätt kan bli ännu mer effektiv.
4. Använd HNS på bästa möjliga sätt
Sedan Epiroc släppte en uppdatering som gjorde det möjligt att genom hålnavigeringssystemet, HNS, göra borrplanen direkt från riggen är det fler och fler som upptäcker hur enkelt, smidigt och effektivt det är. Men använder du systemet på absolut bästa sätt? Har du koll på hur du sätter referenshålet för att inte riskera att hålen blir riktade åt fel håll? Och visste du att om du redan vet vad bäringen för en salva är, räcker det med att sätta en startkoordinat för att fylla i skjutriktningen i borrplanen? Stefan Löfdahl förklarar mer här.
5. Tänk efter före
Om det kan påstås finnas ett hemligt recept för att din rigg bara ska gå och gå utan några större problem, stavas det proaktivitet. Att tänka efter före vad gäller underhåll, planering av arbetet och riskanalyser är ett effektivt sätt att slippa dyra haverier och andra missöden. Det kommer att öka din produktionskostnad. Kanske är det dags att räkna på om det skulle löna sig med ett serviceavtal?
– Många är jätteduktiga på sina egna maskiner och känner att de kan sköta servicen själva. Men vår ambition är att det alltid ska löna sig i längden att låta oss göra det. Även här handlar det om att i största möjliga mån undvika onödiga stopp – som kan bli väldigt kostsamma när man arbetar under tidspress, säger Björn Axelsson som är eftermarknadschef på Epiroc.
6. Håll koll på totalkostnaden
Att äga en borrigg är ingen enkel historia – det är många parametrar att räkna på och ofta svårt att förutse vilka kostnader som är att vänta. I alla fall om du inte räknar ut din TCO, total cost of ownership, för riggen. En TCO-uträkning innehåller flera delar där allt som kan påverka kostnaden för riggen är med. Såväl typ av uppdrag, bergmaterial och håldimensioner som fördelningen mellan slagsverkstimmar och motortimmar. Här kan du läsa mer om hur en TCO går till och vad du kan förvänta dig att få ut av den.