lördag, 13 juli, 2024
spot_img
HemSkarpt lägeUtbildningsdags? Därför ska du inventera kunskapsläget inför nyåret

Utbildningsdags? Därför ska du inventera kunskapsläget inför nyåret

Hur ligger det till med kunskaperna hos företagets operatörer? Finns det något ni kan slipa på för att öka produktionen ytterligare? Att planera nästa års utbildningar redan nu kan löna sig – rejält. 

– Även om en operatör borrat länge kan det vara värdefullt att gå igenom borrningen ordentligt tillsammans med någon som kan riggen utan och innan. Det går nästan alltid att förbättra något!

Henrik Henning är Produktchef för utbildning på Epiroc, ett jobb som går ut på att sätta ihop utbildningsprodukter och lösningar för våra kunder. 

Henrik Henning Epiroc berättar om utbildning för borroperatörer
Henrik Henning ser att utbildningsbehovet finns i alla led från nybörjare till expert.

– Alla utbildare på Epiroc är produktspecialister på våra riggar och vi har utbildare både för ovanjordsriggar och underjordsriggar. 

Anpassade efter kunskapsnivå och behov

Epiroc skräddarsyr sina utbildningarna efter kundernas behov. De kan handla om allt från mjukvaror till specifika teknikdetaljer. Men de vanligaste kurserna är rena operatörsutbildningar.

– Även här kan det skilja sig mycket. Har företaget en ny operatör kan kursen gå ut på att lära sig basic manövrering. En erfaren operatör däremot kanske snarare vill använda oss för att utröna om riggen verkligen är så produktiv som möjligt. Men oavsett hur utbildningen är utformad, lyssnar våra utbildare alltid in hur riggen går. Om den kan behöva service eller om operatören behöver justera någon inställning för att borrningen ska gå bättre, säger Henrik Henning. 

Henrik Henning menar att det inför varje ny säsong finns flera anledningar att se över utbildningsbehovet på företaget. 

”Oavsett hur utbildningen är utformad lyssnar våra utbildare alltid in hur riggen går, om den kan behöva service eller om operatören behöver justera någon inställning för att borrningen ska gå bättre”

– Att redan i förväg säkra att en bit av budgeten, både vad gäller utbildningskostnad och tidsåtgång, går åt till utbildningar är viktigt för att de verkligen ska bli av. Och vet du att du ska anställa en ny operatör nästa år – se till att boka en utbildning för den på en gång! Utbildningsplatserna går åt fort. Och du vill inte stå där med en operatör som inte kan börja jobba för att utbildningen inte är avklarad ännu. 

Roligare på jobbet

Med tanke på att operatörer idag är hett villebråd på arbetsmarknaden är det också viktigt att se till att medarbetarna får de möjligheter de behöver. För att sin utveckling och för att de ska tycka att jobbet är roligt. Att känna sig sedd och uppskattad, menar Henrik Henning, ökar sannolikheten för att operatören inte kommer att söka sig sig vidare.

LÄS MER! Borroperatörer – det här ska ni göra varje dag för att slippa onödiga servicekostnader

– Det bästa är ju att då och då fråga operatörerna om det finns något de känner att de vill lära sig mer om. Sedan är det bara att planera in utbildningar för det, säger han. 

En kunskapsinventering och också viktig ur ett rent juridiskt perspektiv.

– Borriggar blir ju knappast stoppade av poliser som kontrollerar att operatörerna har körkort. Det är först när det händer något som det kan krävas dokumentation. Då spelar det ingen roll om operatören är hur erfaren som helst. Finns kunskaperna inte dokumenterade kan det bli riktigt trista konsekvenser, säger Henrik Henning. 

– Märker man att det inte finns dokumentation är det bara att höra av sig. Vi kan se till att operatörerna får göra de moment och tester som krävs för att vi ska kunna utfärda intygen. 

Ska löna sig att utbilda

Att låta riggarna stå stilla för att operatörerna ska på utbildning kan ge många mindre entreprenörer lite ont i magen – något som Henrik Henning har full förståelse för. Han brukar därför planera kurserna så det ska bli ett så litet produktionstapp som möjligt. Till exempel att de ligger över halvdagar istället för heldagar. 

LÄS MER! 6 punkter som gör dig till chefens favorit

– När det handlar om att investera i ny teknik är det ofta betydligt lättare att räkna ut om man kommer tjäna på det eller ej, men med utbildningar är luddigare. Men vårt mål är ju att alla alltid ska känna att de tjänat på våra utbildningar och av erfarenhet vet jag att en skräddarsydd kurs med syfte att optimera produktionen kan löna sig extremt mycket. 

5 frågor om utbildning att ställa er inför nya budgetåret

  • Kommer det att ske några nyanställningar under säsongen som kommer? Boka utbildning för nya operatörer redan nu för att säkra plats och tid. 
  • Behöver ni öka er produktivitet? En skräddarsydd utbildning som utgår från just er produktion är ett av de mest effektiva sätten att lyckas med det. 
  • Har ni eller ska ni göra några investeringar i ny teknik? Se till att operatörerna får utbildning i hur de ska använda den.  
  • Vad vill operatörerna själva lära sig? Fråga dem!
  • Har ni all dokumentation som behöver ha på plats? Förarintyg? Borrkort?  

Senaste artiklarna