söndag, 21 april, 2024
spot_img
HemExperterna tipsarEntreprenadjobb: 5 enkla tips för att hålla sig inom budget

Entreprenadjobb: 5 enkla tips för att hålla sig inom budget

Vad är bäst – att ständigt behöva släcka eldar eller att allt rullar på enligt plan? Att arbeta proaktivt kan göra både vardagen enklare att hantera och ekonomin bättre. Vi listar hur du ska göra. 

Text: Johanna Paues

– Alla tjänar på att arbeta mer proaktivt. 

Björn Axelsson är eftermarknadschef på Epiroc. Han menar att med mer regelbunden service av maskinerna och mer utbildning av operatörerna minskar risken för varje entreprenörs mardröm – oplanerade stopp. 

– Är man restriktiv på till exempel servicetillfällen kommer riggen eller borrmaskinen förr eller senare med största sannolikhet att gå sönder, i alla fall kommer reparationen att bli mycket dyrare än om man hållit ett regelbundet underhåll, säger han. 

LÄS MER: Så väljer du rätt borrvagn för berg- och anläggning

Björn Axelsson tror att det finns en del entreprenörer som lever för dagen och inte tänker tillräckligt mycket på vad som skulle kunna hända framöver. 

 – Så länge rigg och borrmaskin går bra kör man på, men när det väl blir ett haveri och man blir ståendes så inser man vikten av ett väl utfört underhåll. Kanske går det inte heller att få en tid för reparation på en gång, något som säkert kan vara otroligt stressande. För att inte tala om kostnaderna, säger han och berättar att ett borrmaskinshaveri kan gå på flera hundra tusen att reparera. En ekonomisk smäll som kan undvikas om man gör daglig tillsyn och i även i övrigt följer underhållsrekommendationerna

Målet – att undvika onödiga stopp

För att slippa hamna i ett sådant läge är det framför allt tre saker Björn Axelsson vill lyfta. Det första är att se till att riggen och borrmaskinen servas regelbundet. 

 – Antingen genom ett serviceavtal, regelbunden service på verkstad eller att man själv ser till att maskinen får service så ofta som det rekommenderas. Att den gås igenom ordentligt och får utslitna delar bytta blir väldigt viktigt över tid, för att undvika onödiga stopp, säger han och lägger till:

Björn Axelsson ser tillsammans med sina kunder över behovet av service och utbildning

 – Många är jätteduktiga på sina egna maskiner och känner att de kan sköta servicen själv, men vår ambition är att det alltid ska löna sig i längden att låta oss sköta servicen. Även här handlar det om att i största möjliga mån undvika onödiga stopp som kan bli väldigt kostsamma när man arbetar under tidspress. 

LÄS MER: Gör det här varje dag för att slippa onödiga servicekostnader

Att välja reservdelar som är av bra kvalité och anpassade för den maskin som används är också viktigt, enligt Björn Axelsson. 

–Det bästa för maskinen är givetvis att använda sig av delar där vi som leverantör kan garantera att kvalité, toleranser och funktion överensstämmer med vad specifikationen kräver. Det kan kosta mer vid inköpstillfället, men de kommer också med en trygghet och säkerhet som vi står bakom. Vi ser ofta fall där man använt sig av budgetlösningar för att spara för stunden, men som sedan lett till större haverier med en hög prislapp som slutresultat och som dessutom innefattar längre produktionsstopp. 

Se över utbildningsbehovet

En tredje viktig punkt i den proaktiva planeringen är att se till att de som jobbar med maskinerna har rätt utbildning för de uppdrag de ska utföra.

 – Först och främst så är det viktigt med utbildning ur ett säkerhetsperspektiv. Det är stora maskiner vi arbetar med, och det är av högsta vikt att en borrare känner till de säkerhetsdetaljer som finns, men även hur man kör en rigg på ett säkert sätt, säger Björn Axelsson . 

Med rätt utbildningar ökar också inte bara kunskapen hos operatörerna, utan även möjligheterna att öka produktionen.  

 – Tillsammans med våra kunder kan vi se över utbildningsbehoven för att se till att de både får en högre produktivitet och rätt underhåll av sina maskiner. En rigg som hanteras på fel sätt kan som sagt bli en dyr historia, säger Björn Axelsson.

Entreprenadjobb: 5 enkla tips för att hålla sig inom budget

  1. Tumma inte på daglig tillsyn av maskinen, utför den! 
  2. Följ serviceintervallen och gör den service som leverantören rekommenderar. 
  3. Se till att personalen har rätt utbildningar – vet de vad de gör minskar risken för olyckor, stillestånd och reparationer. 
  4. Säkerställ att du har en underhållsplan för din borrigg, på så sätt har du möjlighet att planera större reparationer till när riggen inte är i drift. 
  5. Använd kvalitativa reservdelar, det lönar sig i längden både vad gäller hållbarhet och driftsäkerhet. 

Läs mer: Därför måste du hålla koll på din totalkostnad

Senaste artiklarna