tisdag, 10 december, 2024
spot_img
HemSkarpt lägeImplenia tar sig in i Sverige – tunnel för tunnel

Implenia tar sig in i Sverige – tunnel för tunnel

I mitten av oktober 2016 gjorde Implenia de första sprängningarna i företagets del av Förbifart Stockholm. Ett jättejobb väntar, räknat i både tid och berg. Och nykomlingen hoppas på mer.

När schweiziska Implenia i december 2014 köpte upp det tyska byggföretaget Bilfingers division för infrastrukturprojekt, Bilfinger Construction, var det uttalade målet att vinna stora projekt i Tyskland och Skandinavien.

Genom förvärvet av Bilfinger Construction skaffade man sig en meritlista med stora och komplicerade svenska uppdrag som delar av Citybanan i Stockholm, sträckor på Norra länken och Malmö Citytunnel.

Resultatet kom snabbt. Nio månader efter affären, i augusti 2015, tog Implenia hem projekt FSE 403 för bergtunnlar i Johannelund i Förbifart Stockholm, ett kontrakt värt cirka 2,1 miljarder kronor.

Ett år senare fick man även kontrakt på den intilliggande, mindre, tunnelsträckan i Lunda. Ett nytt avtal med Trafikverket värt ytterligare en halv miljard kronor.

– På mindre än två år gick vi från noll kronor till 2,6 miljarder kronor på den svenska marknaden, konstaterar en nöjd Jiri T. Englén som är tunnelchef i Sverige på Implenia.

”Spränga tunnel i tre år”

Under Vinsta i nordvästra Stockholm byggs den del av Förbifart Stockholm som går från Mälaren under Grimsta, Hässelby, Vinsta och Kälvesta och fram till Lunda.

– Vi kommer att spränga tunnel i mer än tre år och jobbet som helhet tar fem och ett halvt år, säger Jiri T. Englén.

Att Förbifart Stockholm är ett projekt av enorma proportioner inser man när han berättar om storleken på det här delprojektet som är ett av förbifartens sex större tunnelkontrakt.

– Vi ska flytta 1,5 miljoner fasta kubikmeter tunnelberg bara i Johannelund! Det är lika mycket som hela Södra länken och mer än Citybanans 1,1 miljoner kubikmeter.

Till det ska läggas delprojektet i Lunda där en halv miljon fasta kubikmeter tunnelberg ska bort. Sammanlagt två miljoner kubikmeter, eller nästan två citybanor alltså.

Arbetet inleddes i början av hösten med att bygga nya utfartsvägar, etableringsytor, leda om gång- och cykelbanor och spränga fram förskärningar till ramptunnlar och arbetstunnel.

Den riktiga tunneldrivningen ska precis starta när Bitz gör ett besök i mitten av oktober, efter en kortare försening.

– Vi gick på en zon i Johannelund, som inte var känd. Bergtäckningen för ena ramptunneln skulle bli för dålig för att kunna driva tunnel i på ett säkert sätt. Nu har vi flyttat tunnelpåslaget en liten bit längre fram, säger Englén.

Implenia ska spränga 5,2 kilometer huvudtunnel, 3,7 kilometer ramtunnlar och med övriga räddningstunnlar och sidoutrymmen sammanlagt mer än 14 kilometer tunnel. Tunneln kommer på sin djupaste plats, under Lambarfjärden, att gå ner till 70 meter under markytan.

Nöjda med avtalet med Atlas Copco

Implenia har köpt sex borriggar av Atlas Copco för projektet, både Boomer WE3 C30 och nya varianten Boomer WE3 C40 med bergborrmaskinen COP 4038.

– Det här är första skarpa läget för COP 4038, första försäljningen och första gången vi går live med den på en arbetsplats. Det är en bergborrmaskin med väldigt bra borrsjunk, säger Anders Hellgren som är försäljningsingenjör på Atlas Copco.

– Jag ser fram emot att börja jobba på allvar nu när tunneldrivningen kommer igång och det är kul att samarbeta med Jiri, säger han.

– Även om jag kanske är lite krävande, replikerar Jiri med ett skratt och lägger till:

– Jag är väldigt nöjd med vårt avtal med Atlas Copco, men jag önskar att jag kunde ha haft Atlas Copco som helhetspartner och bara behövt ha med Anders att göra. Tyvärr saknas några delar som hade krävts för ett helt projekt, till exempel injekteringsutrustning och betongsprutningsutrustning för nordiska förhållanden.

Ser en god framtid för Implenia

Jiri T. Englén ser positivt på framtiden för Implenia i Sverige och i Stockholmsområdet. Han ser ett tioårsperspektiv med olika tunnelprojekt framför sig. Efter Förbifarten hoppas han och Implenia på att få vara med och bygga de nya tunnelbanesträckor som är beslutade. Kanske den från Akalla till Barkarby.

När vi hälsar på i Vinsta är det fortfarande tidigt i projektet, på plats finns 23 tjänstemän och ett tjugotal kollektivanställda Som mest kommer man att vara ungefär 150 kollektivanställda samtidigt, i båda delprojekten.

– Jag har anställt en kärntrupp av bergarbetare som jag litar på och tagit in många unga och hungriga människor. Jag är 43 bast och en av de äldsta här, och det är riktigt skoj att ha det så.

Implenias projekt i Johannelund och Lunda ska vara avslutade 2021. Invigningen av Förbifart Stockholm är planerad till 2026.


Fakta / Implenia

  • Entreprenör inom bygg och infrastruktur, men fokus ligger på komplexa infrastrukturprojekt.
  • Schweiziskt bolag med huvudkontor i Dietlikon nära Zürich.
  • Har ca 6 700 anställda i koncernen, varav 700 i Skandinavien.
  • Omsatte cirka 30 miljarder svenska kronor 2015.
  • Skandinaviska huvudkontoret finns i Oslo.

Senaste artiklarna