torsdag, 25 april, 2024
spot_img
HemAktuellt5 skäl till att fler kvinnor behövs i branschen

5 skäl till att fler kvinnor behövs i branschen

Bergbranschen har länge varit kraftigt mansdominerad. Nu jobbas det på många håll stenhårt för att få in fler kvinnor i yrket. Varför är det så viktigt? Här är 5 starka anledningar. 

Det är tisdag eftermiddag och Tilde Adolfsson har precis kommit hem till sin etta i Filipstad. Hon är nyinflyttad och går den första terminen av sex på Bergsskolans utbildning ”Bergskoleingenjör berg- och anläggningsteknik”.  

– Jag hade hört talas om den här skolan och fick tips från flera håll om att gå här om jag skulle tröttna på att bara borra och spränga, säger hon. 

Hon är 22 år, kommer från Edsbyn och har flera år som bergarbetare bakom sig. Ofta har hon varit ensam tjej på arbetsplatserna, men tycker att det på det stora hela har gått bra – förutom några trista händelser. 

Tilde Adolfsson har efter flera år i bergbranschen valt att plugga vidare på Bergsskolan i Filipstad.

– Det var ett jobb där uppdragsgivaren sa att de inte ville ha någon ung tjej. Företaget jag jobbade på fick skicka en äldre man i stället. Men det slutade med att jag fick åka dit och instruera honom om hur han skulle göra. Man får hoppas att de som anlitade oss lärde sig något av det! 

Många killar positiva

Hon tycker definitivt att det vore positivt med fler kvinnor i yrket, på fler sätt än att fördomarna mot vad kvinnor klarar och inte skulle suddas ut. 

”Det var ett jobb där uppdragsgivaren sa att de inte ville ha någon ung tjej. Så företaget jag jobbade på fick skicka en äldre man i stället. Men det slutade med att jag fick åka dit och instruera honom om hur han skulle göra”

– Det har till exempel flera gånger hänt att killar kommit fram till mig efter fikan och sagt att ”gud vad bra att du är här”. Sedan har de förklarat att stämningen förändrats så fort jag som tjej kommit in i gänget. Att det blivit lugnare direkt, att styrkemätningarna försvunnit och sådant. Då blir man glad! 

Jämställdhet ger flera vinster

Just den effekten är något som Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap, gärna lyfter fram när hon pratar om fördelarna med mer jämställda arbetsplatser. Hon har forskat om arbetsmiljöer bland industriföretag och sett vilken effekt fler kvinnor på mansdominerade arbetsplatser ger för företagskulturen och organisationen i stort. 

Lena Abrahamsson, Luleå Tekniska Universitet
Lena Abrahamsson (t.v.) menar att företag förlorar på att inte vara jämställda.

– Naturligtvis finns det en demokrati- och rättviseaspekt på varför jämställdhet är viktigt. Att alla yrken ska vara öppna för alla, att vi inte ska bli styrda in i vissa fållor och sådant. Men det handlar också om att företagen förlorar på att inte vara jämställda, säger hon. 

LÄS MER: Så måste vi göra för att råda bot på operatörsbristen

Lena Abrahamsson förklarar att om det råder en förutfattad idé om att det ”bara är en viss typ av män som passar att jobba här” blir det svårt för dem som inte passar in i den mallen att komma in i gruppen och få kompetens i yrket.

– Majoriteten på arbetsplatsen kommer dessutom att omedvetet överdriva det som de uppfattar gör att de passar bra där, fortsätter hon. 

Finns det en idé om att exempelvis borrare ska ”vara orädda och starka” kommer de flesta i gruppen att göra allt för att leva upp till det. Och ju starkare kulturen blir, desto svårare blir det att stå emot den. Det kan resultera i att borrarna tar onödiga risker, inte vågar säga till när de är osäkra på något eller säga ifrån när en kollega beter sig illa. 

– Det som händer är att man låter kulturen styra i stället för att göra ett bra jobb. 

Olikhet gör nytta

Att fler kvinnor i branschen ger en större förståelse för säkerhetskulturen finns det studier som visar, berättar Lena Abrahamsson. 

– Både LKAB och Boliden har sett effekter av det. Naturligtvis har kvinnor bättre förutsättningar att jobba säkert för att de inte är belastade med gamla machonormer. Men effekten beror nog inte bara på att tjejer tar mindre risker än killar. Det beror nog lika mycket på att det jämställdhetsarbete som LKAB och Boliden gjort har fått medarbetarna att öppna upp sig och bli mer förändringsbenägna i allmänhet. Med fler olika typer av människor i gruppen blir det svårt att hålla kvar i de gamla föreställningarna. Machokulturen lossnar och slutar vara den styrande, säger hon. 

”Tjejer blir ofta tilldelade rollen som ”morsa” i arbetsgruppen, den omhändertagande. Eller så får de ta hand om det sociala”

En annan nackdel med ojämställda branscher är att minoritetsgrupperna, som förstås även kan vara andra grupper än kvinnor, hamnar i speciella fack. Man förväntar sig att de ska vara på ett visst sätt bara för att de är vilka de är. 

– Tjejer blir ofta tilldelade rollen som ”morsa” i arbetsgruppen, den omhändertagande. Eller så får de ta hand om det sociala. Men de kanske inte alls är omhändertagande som personer eller gillar att fixa med fika och firmafester, säger Lena Abrahamsson. 

Större rekryteringsbas

Att få in fler kvinnor i branschen är något många arbetsgivare arbetar aktivt med i dag, Epiroc inkluderat. Företaget har i sina hållbarhetsmål från 2020 bestämt sig för att till 2030 dubbla antalet kvinnor i företagets operativa roller. 

LÄS MER: Norrbottens Bergteknik startar eget lärlingsprogram

– Om vi ska fortsätta ligga i framkant som företag måste vi få med oss de mest kompetenta medarbetarna. Eftersom hälften av talangerna där ute är kvinnor behöver vi lyckas rekrytera även dem, sa Helena Hedblom, global vd på Epiroc, på Svemins digitala event ”Så skapar och upprätthåller vi jämställda arbetsplatser” förra året. 

Hon tryckte också på hur viktigt det är med mångfald bland företagens ledare för att åstadkomma förändring. 

– Sedan gäller det att varje ledare inom företaget är engagerad i att lyckas med det här. Att vi aktivt jobbar med det, skapar en företagskultur som främjar mångfald och att alla verkligen förstår varför det är viktigt. Vi har mycket kvar att jobba på inom Epiroc, men vi rör oss i rätt riktning, fortsatte hon. 

”Jag tror att stressen i yrket minskar om det blir fler tjejer. En lugnare stämning generellt, mindre hetsande kollegor emellan”

Tilde Adolfsson trivs bra i bergbranschen och vill gärna fortsätta arbeta inom den – att hon flyttat till Filipstad och påbörjat utbildningen på Bergsskolan är ett tydligt kvitto på det. Hon håller tummarna för att andelen tjejer i branschen ska öka under åren hon pluggar. 

– Inte för att det varit jättedåligt tidigare, men jag tror att stressen i yrket minskar om det blir fler tjejer. En lugnare stämning generellt, mindre hetsande kollegor emellan. Och färre olyckor. Om jag blir någon typ av chef någon gång kommer säkerheten att ligga högst på min priolista. 

5 skäl till att fler kvinnor behövs i branschen: 

  1. En kulturellt jämställd organisation mår bättre, är mer effektiv och har nöjdare medarbetare. Det har studier visat. 
  2. Eftersom kvinnor ofta har ett större kontaktnät än män kommer yrket att bli mer känt i samhället – vilket i sin tur kan leda till att rekryteringsbasen blir större. Helt enkelt för att fler kommer att känna till att yrket finns. 
  3. När andra människor än de som många anser vara typiska kommer in branschen, gamla och ofta negativa föreställningar och kulturer att försvinna – i alla fall kombinerat med ett aktivt jämställdhetsarbete. Medarbetarna slipper leva upp till föreställningar om hur man ”ska vara” och kan i stället koncentrera sig på att göra ett bra jobb. 
  4. Fler kvinnor ger säkrare arbetsplatser – mycket på grund av att machokulturen försvinner.
  5. Det finns även, enligt Lena Abrahamsson, studier som visat att maskiner som körs av kvinnor kräver mindre underhåll. Troligen inte för att de kör bättre, däremot mer försiktigt – för att de inte har någon oförsiktig machoroll att leva upp till.

Senaste artiklarna