fredag, 29 mars, 2024
spot_img
HemAktuelltOperatörsbristen: Norrbottens Bergteknik startar eget lärlingsprogram för borrare

Operatörsbristen: Norrbottens Bergteknik startar eget lärlingsprogram för borrare

Uppdragen finns – men inte operatörerna. Norrbottens Bergteknik bestämde sig för att själva göra något åt den allt mer akuta bristen på operatörer. 

– Tillgången på borrare har ju varit dålig länge. Det finns inte så många att välja mellan och det blir färre och färre som börjar i den här branschen.

Klas Adolfsson är bekymrad. Han jobbar som bergansvarig för Mellansverige på Norrbottens Bergteknik och har under sina många år i branschen sett hur bristen på operatörer gått från att vara ett problem till att bli en kris. 

– Det här bromsar utvecklingen för de företag som vill växa och utvecklas. Borrvagnar är ju inga problem att få tag på, men har vi inte operatörer som kör dem blir inga jobb gjorda, säger han och berättar att han och hans kollegor på Norrbottens Bergteknik länge pratat om hur de ska lyckas locka fler ungdomar in i branschen. 

– Att komma ut i skolor vore ju ett sätt, till exempel. Vi har varit en del på Bergsskolan i Filipstad, men de som går där är ju redan intresserade av branschen. Vi behöver nå alla dem som inte ens vet att yrket finns, säger Klas Adolfsson. 

Strukturen på plats

Ett annat sätt att locka fler, kom han och kollegorna fram till, skulle vara att utforma ett eget lärlingsprogram. Eftersom de redan hade rekryterat flera unga borrare som behövde läras upp fanns redan en viss grund för programmet – som de nu utvecklat. 

– Nu har vi en utbildningsstruktur som ser till att våra nya och oerfarna medarbetare från grunden får lära sig det de behöver. De får prova på många olika delar av yrket och vi går igenom service, säkerhet och hur man ska sköta om maskinerna så att de håller. Vi har också fått godkänt av BEF att utfärda borrkort. 

Första lärlingarna – två tjejer

I våras började de första borrarna som ska utbildas enligt det nya lärlingsprogrammet, två tjejer som Klas Adolfsson hittade genom att kontakta sin brorsdotter, som också är i branschen, och be henne tipsa sina vänner om lärlingsprogrammet. En av dem är Lynn Rensbo. 

– Jag hade precis sagt upp mig från ett jobb som kock och bartender och var sugen på något nytt. När Tilde, min kompis, tipsade om det här blev jag nyfiken. Om det inte varit för henne hade jag inte haft en aning om att yrket ens fanns, berättar hon. 

Någon tidigare erfarenhet av maskiner hade hon inte, och även om det var lite uppförsbacke de första veckorna känner hon att det har gått snabbt att komma i in i yrket. 

– När jag såg vad jobbet handlade om tänkte jag: ”Hjälp, det här kommer ju att gå åt helvete!” Jag hade inte ens bytt lampa själv på min bil … Men nu har det gått en månad och jag känner att jag förstår grunderna. 

Ska både borra och spränga

Tanken är att Lynn både ska borra och spränga för Norrbottens Bergteknik i framtiden och hon får just nu testa allt från att jobba med snigeldynamit till att borra. Hon tycker att strukturen på programmet är bra. 

– Det märks att det finns en tanke bakom allt vi får göra, det är bra. Samtidigt är det tydligt att det är första gången de kör programmet. De frågar ofta mig vad jag tycker och tänker, för att kunna utveckla det ännu mer.  

Att erbjuda en bra struktur är viktigt, enligt Klas Adolfsson. Det är då lärlingstiden går från att bara ”gå bredvid” till att bli en riktig utbildning. 

– Sedan är det förstås viktigt för oss att vi kan lära upp nybörjarna i vår ”anda”. Vi vill till exempel att alla våra borrare och sprängare har säkerhetstänket i ryggmärgen. Det är lättare att få till om vi redan från första dagen lär dem att det alltid är viktigast, säger han. 

Borde ha börjat tidigare

Att lärlingsprogrammet kostar både tid och resurser är självklart, men Klas Adolfsson och hans kollegor på Norrbottens Bergteknik ser det som en investering som måste göras. Utan operatörer stannar branschen. 

– Vi borde ha börjat jobba med det här för tio år sedan, i hela branschen. Det är inte bara ovanjord, överallt saknas det folk. Det är hög tid att väcka frågan mer, det är kris redan nu – men ingen tar tag i det! De är ju en trevlig bransch, inte alls så skitig och hård som många tror. 

Lynn Rensbo håller med om att branschen är trevlig – trevligare än hon hade förväntat sig, till och med.

– Jag trodde att det skulle vara hårt och macho och att man skulle känna sig utanför för att man är tjej, men så är det absolut inte. Alla är så gulliga och trevliga!

Är du intresserad av att bli borroperatör? Här är 3 sätt att komma in i borrbranschen: 

  1. Hitta ett företag som är beredda att lära upp dig i yrket som ”vanlig nyanställd”. 
  2. Sök till Bergsskolan i Filipstad och deras program för berg och anläggningsteknik. Det är dock en bredare utbildning med mer fokus på att förbereda för arbetsledarroller än på det praktiska bergarbetet. 
  3. Gå ett lärlingsprogram. 

Senaste artiklarna