onsdag, 11 september, 2024
spot_img
HemBakom kulissernaKonsten att ta fram en borrkrona

Konsten att ta fram en borrkrona

Nyligen släppte Epiroc borrkronor i en riktig lyxförpackning. Senaste tillskottet Powerbit X har nämligen diamantskyddade stift som förbättrar hållbarheten. Vi ska gå bakom kulisserna och ta reda på hur det egentligen går till när nya kronor tas fram.

Text: Matilda Lann

– Från en borroperatörs perspektiv kommer de här diamantöverdragna borrkronorna att underlätta vardagen enormt. Du kan sätta på en på morgonen och borra minst hela dagen, säger Fredrik Gransell, global produktchef på Epiroc.

Medan vanliga borrkronor slits under borrningen och håldiametern minskar några millimeter mot slutet håller Powerbit X formen.
– Har du en 89 mm krona så kommer den förbli 89 mm. När den väl är slut då är det snarare för att stiftet har spruckit eller att det ramlat ut något stift. Det här underlättar också sprängningen när hålen inte varierar i storlek.

Förbättrar säkerheten på berget

Från arbetsledarens eller platschefens perspektiv är det istället säkerheten som är den stora fördelen.
– Du behöver inte oroa dig över arbetsplatsolycka i samband med att man springer runt på berget för att byta borrstål eller slipar stift – vilket annars faktiskt händer då och då, säger Fredrik Gransell.

Fredrik Gransell, global produktchef på Epiroc.

Powerbit X kommer i 76 millimeter eller 89 millimeter och passar till topphammare. Stiften består av volframkarbid, en mycket hård och tung metall och det yttre lagret är diamant. Med en livslängd på upp till tio gånger längre än en vanlig krona bidrar de nya kronorna även till minskade koldioxidutsläpp per borrad meter.

Vem passar de här juvelerna då?
– Kunder som vill ligga i framkant gällande produktivitet, säkerhet och miljö och som kanske inte jagar just lägsta möjliga kostnad per meter på borrstålet, Powerbit X är nämligen lite dyrare än de vanliga kronorna. De passar framför allt i formationer där man får stort slitage på själva stiften och man kanske behöver slipa om dem väldigt ofta, säger Fredrik Gransell.

”Du behöver inte oroa dig över arbetsplatsolycka i samband med att man springer runt på berget för att byta borrstål eller slipar stift – vilket annars faktiskt händer då och då”

Från ax till limpa har det tagit flera år att framställa borrkronan och marknad, produktion, forskning och utveckling har ett tätt samarbete. En rad olika kompetenser behövs.

Materialingenjörer som jobbar i labb tittar på borrstålet som måste kunna stå emot höga energier. Metallurger håller koll på hur olika material ska bearbetas, till exempel hur vissa metaller kan värmebehandlas. Konstruktörer gör 3D-designer och ritningar av kronorna. Dessutom krävs simuleringsingenjörer.
– När man väl har gjort designen med olika spolhål och olika volymer med luft och tryck ska man kunna simulera i datormiljö att det fungerar optimalt. Man kanske testar tio olika designer för att se vilken som får bäst flöde för att få bort borrkax innan man tar ut modellen för att testa vid berget, säger Fredrik Gransell.

LÄS MER: De smarta funktionerna många missar

Kunder får vara med och testa

När designen och datorsimuleringarna är klara tar marknadsavdelningen kontakt med kunder som under en period vil göra tester tillsammans med Epiroc.
– Det kan delvis vara kunder som använder våra produkter idag men även kunder som använder produkter från en annan leverantör men är öppna för att testa något helt nytt.

Maskinerna som borrkronorna testas på ska helst vara uppkopplade mot mjukvaran Certiq så att objektiv uppföljning kan göras.
– Ibland skickar vi en produktspecialist till siten för att tillsammans med borraren göra uppföljningen under ett antal dagar eller veckor.

Produktionsavdelningen säkerställer sen att produkterna som ska ut på fält uppfyller alla specifikationer.

Senaste artiklarna