lördag, 13 juli, 2024
spot_img
HemSkarpt lägeKravet på ljuddämpning gav Kevin nya möjligheter

Kravet på ljuddämpning gav Kevin nya möjligheter

I samband med en upphandling stötte Kevin Linnér på ett nytt krav: Beställaren ville att all borrning genomfördes med ljuddämpning. Efter noga övervägande bestämde sig Kevin för att investera i två ljuddämpade borrvagnar – nu har han mer jobb än någonsin.

Text: Magnus Carlsson

Det är tidig morgon i de gamla arbetarkvarteren i Majorna i Göteborg. Det enda som hörs är barn på väg till skolan och det karaktäristiska plinget från 11:ans spårvagn som lämnar hållplats Mariaplan. Ett par minuters promenad därifrån ringlar sig Ärlegatan upp över Gråberget, och längs med vägen sitter avspärrningar, plank och varningsskyltar som varnar om pågående sprängningsarbete. Här ska 13 000 kubikmeter berg sprängas bort, för att ge plats för 52 bostadsrätter fördelade över två hus. 

På toppen av berget som snart är förvandlat till småsten står Kevin Linnér, vd och grundare av KPJ Bergarbeten AB. Hans företag är specialister på komplicerade projekt och arbetar nästan uteslutande i den här typen av tätbebyggda områden i centrala Göteborg.

– Allt som är enkelt att bygga är redan byggt i Göteborg. Det är bara de svåra utrymmena kvar, och vi tar gärna den här typen av uppdrag med hög kravställning. Ungefär 90 procent av jobben vi gör är sådana här projekt, berättar Kevin Linnér.

Halvering av upplevd ljudnivå med ljuddämpningskit

Bortsett från den otroliga utsikten över Göteborgs hamninlopp, känns platsen vid en första anblick som vilken byggarbetsplats som helst. Men det är en detalj som markant skiljer sig mot andra byggen. KPJ:s maskinpark innehåller nämligen två Epiroc FlexiROC T30 R med ljuddämpade borrtorn, vilket gör att ljudnivån är ovanligt låg för den här typen av arbetsplats. Medan borren körs kapslas den in av hydrauliskt manövrerade aluminiumluckor, vilket minskar ljudnivån med upp till 10 dB – motsvarande en halvering av upplevd ljudnivå.

– Det är otroligt skönt att jobba med ljuddämparen, våra operatörer är överlyckliga. Och ärligt talat tycker jag att ljuddämpning borde vara ett krav som ställs på alla jobb som utförs i tätbebyggda områden, säger Kevin Linnér.

Kravet på ljuddämpning - allt vanligare och operatörerna får bättre arbetsmiljö

Kravet på ljuddämpning – allt vanligare

Han fattade beslutet om att investera i ljuddämpade borrtorn i samband med en större upphandling, där mark skulle beredas för att bygga 500 lägenheter och 50 småhus. Uppdraget bestod i att spränga 40 000 kubikmeter berg och borra 6 000 kvadratmeter tätsöm. Beställaren hade ett tydligt krav: man accepterade bara maskiner med ljuddämpning.

Det är ju en konkurrensfördel som kan göra att man väljer oss framför någon annan”

– Innan det hade jag nästan aldrig stött på det kravet, men det kändes ändå intressant. Jag räknade mycket på det. Det var ett bra jobb, men jag skulle också behöva köpa två helt nya maskiner för att kunna ta det. Efter mycket övervägande vågade jag till slut satsa, och det har jag inte ångrat en sekund.

Kravet på ljuddämpning fick Kevin för att investera i två ljuddämpade borrvagnar – nu har han mer jobb än någonsin.

Fördelarna med att arbeta med ljuddämpade maskiner är uppenbara. Människor som bor och jobbar i närheten av projektet behöver inte störas i onödan, och för personalen som arbetar med maskinerna blir ljudvolymen avsevärt lägre. Men Kevin Linnér berättar att investeringen också lett till nya uppdrag för företaget.

– Det är ju en konkurrensfördel som kan göra att man väljer oss framför någon annan. Med den nya maskinparken har vi kunnat räkna på projekt där ljuddämpning är ett krav, vilket vi annars inte hade kunnat, säger Kevin, och fortsätter:

– Det är också ett sätt att säkra upp sin maskinpark inför framtiden. Jag tror inte det dröjer särskilt länge innan vi ser kravet på ljuddämpning på alla beställningar från kommun eller stat. En av våra återkommande kunder är också Trafikkontoret, vilket gör att det här känns helt rätt. 

Glada reaktioner på ljuddämpade maskiner

En annan fördel med de nya borrvagnarna är att kunder som inte haft kravet på ljuddämpning, alltid blir positivt överraskade.

– Alla uppskattar ju att det låter mindre, så självklart är våra kunder väldigt tacksamma när vi kommer med de här maskinerna. Det har till och med hänt att förbipasserande kommit fram och berättat att de tycker det är bra att det inte låter så mycket. 

Finns det några nackdelar med de ljuddämpade maskinerna?

– De innebär ju förstås en större investering. Sedan var det lite otympligt med storleken i början eftersom den här lösningen bygger lite extra volym. På trånga jobb är det lätt hänt att slå i luckorna, och eftersom de är gjorda i aluminium tar de lätt stryk. Men det är också lite av en vanesak, och på det stora hela inget som direkt gör någonting. Jag kommer aldrig att köpa en borrvagn utan ljuddämpare igen.

Senaste artiklarna