fredag, 26 april, 2024
spot_img
HemMin maskinRuben Jonasson Entreprenad knackar effektivt ”Hammaren jobbar snabbare än jag trodde”

Ruben Jonasson Entreprenad knackar effektivt ”Hammaren jobbar snabbare än jag trodde”

Frihet, utomhusliv och att tydligt se vad man åstadkommit. Det är några anledningar till varför grävmaskinisten Stefan Carlsson älskar sitt jobb. Vare sig han schaktar grus eller hamrar bort gamla fabriksgolv med en hydraulhammare. 

Lilla Värtans blågrå vatten glittrar i solskenet. Stefan Carlsson möter upp vid grinden till byggarbetsplatsen, alldeles vid foten av Lidingöbron i norra Stockholm. Här har han och kollegorna vid Ruben Jonasson Entreprenad AB jobbat sedan november förra året med att röja inför bygget av en provisorisk rondell och väg. 

– Det är en del av ett jätteprojekt som går ut på att det så småningom ska bli bostäder här. Men eftersom det varit ett industriområde och är fullt av föroreningar i marken, måste det först saneras, säger Stefan. 

Gasmask i hytten när det är som värst

Som en del av uppdraget har han precis, med hjälp av Epirocs hydraulhammare EC 140, knackat bort resterna av en gammal tjärfabrik. Ett 1400 kvadratmeter stort betonggolv, plus ett gäng innerväggar som alla var mellan 2-3 meter höga.

– Det var riktigt grisigt, här och var vällde det upp olja när jag knackade – men det värsta var stanken. Hade du kommit för en vecka sedan, innan vi täckt igen området, hade du känt hur starkt det luktade! Det låg som ett täcke av tjära, bensin och gas i luften här, säger Stefan och berättar att han var tvungen att ha gasmask på sig i hytten när det var som värst. 

– En sådan där som vårdpersonalen använder på Covid-intensiven. Den luften ville man inte andas in, så det gällde att inte slarva med masken, berättar Stefan. 

En hydraulhammare med oväntad slagkraft

Det var inför bortknackningen av betonggolvet som Stefans arbetsgivare insåg att det var läge att investera i ytterligare en hydraulhammare i företaget. Hammaren köptes genom återförsäljaren Fredsund Maskin. Tidigare, i en annan anställning, jobbade Stefan mycket med tyngre hydraulhammare, och han var först tveksam till om en så lätt variant som EC 140 skulle räcka. 

En gul Volvo grävmaskin med en hydraulhammare från Epiroc
Stefan med sin Volvo EC250, eller Gumman som han kallar den med en påhängd Epiroc EC 140

– Men det gick fint, den klarar mycket för sin vikt och har varit riktigt bra att jobba med. Att den är så lätt gör den till en smidig servicehammare, det går till exempel bra att jobba med den långt bort från maskinen.

På bara 207 timmar var hela golvet bortknackat. Det var snabbare än förväntat, berättar Stefan. 

– Nästan lite för snabbt! Vi hade räknat med 260 timmar, nu kommer vi ju att fakturera för betydligt färre. Men på det stora hela är det ju såklart bra – det är ju varumärkesbyggande för oss som entreprenadfirma om inte annat, säger han. 

Förutom smidigheten och den oväntat stora slagkraften gillar Stefan att det inte krävs någon manuell koppling av oljeslangarna. 

– Det är suveränt att de är integrerade. Inget oljespill, inget kladd. Dessutom är det ofta just de manuella snabbkopplingarna som går sönder, säger han. 

Uppvuxen med grävmaskiner omkring sig

Stefan har i princip alltid vetat att det är det här han vill jobba med. Med en pappa i samma yrke är han uppvuxen med grävmaskiner omkring sig. Nu är han inne på sitt tjugoandra år i branschen. 

– Jag trivs superbra, känner aldrig ångest inför att gå till jobbet – trots att jag måste gå upp klockan fem på morgnarna. Väl i hytten brukar jag lyssna på radio eller prata i telefon med vänner medan jag jobbar. Ruggiga morgnar är det riktigt mysigt att få kliva in där!

Under många år jobbade han i hjulmaskiner, men till det längtar han inte tillbaka. 

– Det är väldigt skönt att jobba på band, mer stabilt och inte lika ryckigt. Bättre för ryggen också. 

Han brukar starta sina dagar med att gå igenom maskinen, en Volvo EC250, eller Gumman som han kallar den. Kolla alla vätskor, bultar och fylla på med smörjmedel – i hydraulhammaren använder han Epirocs biomejselfett – sedan kör han igång. 

Stefan smörjer sin hydraulhammare med biomajselfett
Underhållet är viktigt men sen slipper man problem förklarar Stefan.

– Hammaren behöver jag inte så mycket koll på, mer än att kolla bultarna och se till att den är smord – och såklart inte läcker någon olja. Jag brukar torka av kopplingarna också, kontrollera att det inte kommit in grus i dem.

Älskar friheten med jobbet

Han kan mycket väl tänka sig att han blir kvar i yrket under resten av sitt yrkesverksamma liv, även om han kanske inte alltid kommer att vara den som sitter vid spakarna. 

– Jag älskar friheten med det här jobbet, att få vara ute så mycket. Det är något tillfredsställande med att så tydligt se vad man gjort också, säger han och berättar att han en gång var nära att starta eget. 

– Jag ville testa på själva grejen att vara självständig, få bestämma mer själv. Men jag drog mig ur i sista sekund efter att ha insett att jag inte var så sugen på att stå med allt ansvar när något går sönder eller blir fel, att det trots allt är mindre stress att vara anställd. Nu är jag jätteglad för det valet. 

Egen eller anställd – viljan att göra ett bra jobb är lika stor för Stefan oavsett. Det märks inte minst inför starten av ett nytt projekt. 

– Söndagen innan har jag alltid svårt att sova. Jag är spänd på hur det ska bli, om det ska bli bra. Jag vill alltid göra mitt bästa. Man har ju ändå ett namn att leva upp till, haha!

Stefans 5 tips för en skön arbetsdag 

  1. Se till att grejerna är hela och fräscha innan du drar igång. Service och underhåll är a och o. 
  2. Gå inte in med inställningen att du är fullärd. Var ödmjuk och lyssna när någon vill ge dig tips.
  3. Ha kul på jobbet, skratta mycket med kollegorna i arbetsgruppen! Dra ditt strå till stacken för att skapa en god stämning, allt går lättare då.
  4. Var noga med skyddsutrustningen! Det har jag inte minst blivit påmind om i det här projektet. 
  5. Gör vad du kan för att säkra att alla i arbetsgruppen jobbar mot samma mål.

Senaste artiklarna