lördag, 13 juli, 2024
spot_img
HemExperterna tipsarOperatör - 6 punkter som gör dig till chefens favorit

Operatör – 6 punkter som gör dig till chefens favorit

Att vara poppis som operatör är lika med att vara så produktiv du bara kan, eller? Nja. Det finns några saker till som brukar väga in. Borrmästaren Stefan Löfdahl vet vilka. 

 – För det första, att vara produktiv handlar inte bara om borrmeter. Visst, i slutänden är det förstås viktigt – men hålen måste vara kvalitativa också. 

Epirocs borrmästare Stefan Löfdahl pratar mycket med både operatörer och arbetsgivare om arbetsvardagen som borrare. För honom är det solklart vilka egenskaper, förmågor och sätt att arbeta på det är som gör en operatör uppskattad. 

– Att bara mata borrmeter utan att ta hänsyn till allt omkring ökar risken för borravvikelser, som i sin tur kan leda till en massa extrajobb. Det är bättre att som operatör vara noggrann från början och tänka på helheten, säger han. 

Ta vara på resurserna och jobba miljösmart

Några exempel: I princip alla företag strävar i dag efter att jobba så miljösmart som möjligt. Att då ha en operatör som inte medvetet håller nere dieselförbrukningen fungerar inte. 

– Det här är superviktigt. Ett konkret tips är att köra med så lite spolluft du bara kan. Ju mer spolluft du har, desto mer diesel kommer att gå åt. Håll den nere under borrandet och justera upp den först när det verkligen inte går längre, säger Stefan Löfdahl. 

LÄS MER: Det här ska ni göra varje dag för att slippa onödiga servicekostnader

Spara på resurserna kan du också göra genom att hålla borrstålet i trim, fortsätter han. 

– Och att alltid ha ett bra påhugg så att det inte blir avvikelser. 

Chanserna att ligga bra till hos chefen kommer också att öka om du tar hand om utrustningen, inte slarvar med det dagliga underhållet och tar det ansvar som ingår i din arbetsroll. 

Glöm inte det dagliga underhållet

– Ibland ser jag en tendens till att operatörer verkar tycka att ”nån annan” ska sköta underhållet – men så fungerar det inte slutänden. Det är den som arbetar med borriggen hela dagarna är den som kan den bäst, och som har ansvaret för att den är i trim, säger Stefan Löfdahl. 

”Det är guld värt om du som operatör har en förmåga att ligga före i planeringen, tänker strategiskt för att få till en så effektiv arbetsdag som möjligt”

Att vara intresserad av dina kostnader för borrstål och diesel är också något som brukar uppskattas. 

Var nyfiken och utvecklas som operatör

– Var också nyfiken på ny teknik, visa att du vill utvecklas! Och så är det guld värt om du som operatör har en förmåga att ligga före i planeringen, tänker strategiskt för att få till en så effektiv arbetsdag som möjligt, säger Stefan Löfdahl. 

LÄS MER: Lista – så förbättrar du din borrstålsekonomi med 20 procent

Säkerhetstänket är också viktigt, lägger han till. För att alla har rätt att känna sig säkra och trygga på sin arbetsplats, men också för att inget företag vill bli känt för att låtit sina medarbetare ta onödiga risker. 

– Säg att någon i arbetslaget inte tycker att det är nödvändigt att lägga vägar ut på berget för att göra det så säkert som möjligt. Då gäller det att våga stå på sig om du ändå anser att det vore säkrast, ta det till högre nivå om nödvändigt. Det kan kännas jobbigt, men kommer att löna sig om din arbetsgivare är seriös. 

Om vi vänder på steken då? Hur ska en arbetsgivare göra för att bli populär hos operatörer? 

– Chefer som lyssnar på sina operatörer brukar bli populära. Som visar sin uppskattning och har förståelse för deras arbetsvardag. Som vet vad de brottas och kan stötta dem i det. Det är jätteviktigt. Egentligen handlar ju allt om att ha förtroende för varandra. 

6 punkter som gör dig till chefens favorit 

  1. Var noggrann. Många borrmeter i all ära – men bara om de är av hög kvalitet.
  2. Ta hand om din utrustning och slarva inte med det dagliga underhållet. Visa att du tar ditt ansvar. 
  3. Planera i flera steg framåt. Sitt inte och vänta på att något ska bli klart innan du kan börja med ditt. Se till att det finns något annat för dig att göra under tiden.  
  4. Var intresserad av ditt resultat. På dina borrstålskostnader och din dieselförbrukning. Försök att hitta lösningar på hur arbetet kan förbättras. 
  5. Sätt alltid säkerheten först. Även när kollegorna tycker att du överdriver. 
  6. Var intresserad av ny teknik och utbildningar du kan vara betjänt av. Visa att du vill utvecklas! 

Senaste artiklarna