måndag, 30 december, 2024
spot_img
HemExperterna tipsarBorrmästaren förklarar: Det här kan äldre erfarna borroperatörer lära sig av de...

Borrmästaren förklarar: Det här kan äldre erfarna borroperatörer lära sig av de yngre

Förutom några gråa hår och en och annan rynka – hur kan du avgöra vilken borroperatör som varit igång länge och vilken som precis börjat? Och vad kan de lära sig av varandra? Epirocs borrmästare Stefan Löfdahl vet precis. 

Det är väl egentligen som med vilket yrke som helst – den som gjort något under lång tid utvecklar någon slags känsla. En intuition grundad på tusentals dagar vid spakarna, på misstag som gjorts och på lyckade satsningar. 

Stefan Löfdahl visar upp funktionerna på en FlexiROC T15 för en operatör i Stockholm

– Det är ju inte ett dugg konstigt att en borroperatör som bara jobbat i något halvår inte reagerar på ett missljud i maskinen, till exempel. De kanske kan se att något inte är som det ska, men de där subtila sakerna som ljud och vibrationer är något man bara måste utveckla en känsla för – och det tar tid, säger Epirocs borrmästare Stefan Löfdahl. 

”Många blir också riktiga fenor på att bedöma om något är på väg att gå fel, och vad. De känner sina maskiner och har varit med tillräckligt många gånger förr, helt enkelt”

En annan typisk förmåga som kommer med åren för en borroperatör är att att snabbt kunna räkna ut vilken väg ut på berget som är bäst att ta med riggen. Eller att med sin syn, hörsel och känsla kunna bedöma hur bra borrningen går. 

LÄS MER: Verkstad eller laga själv? 5 frågor som gör det lättare att avgöra

– En borroperatör som varit med ett tag är ofta en fena på att bedöma om något är på väg att gå fel, och vad. Han eller hon känner sin maskin och har varit med tillräckligt många gånger förr, helt enkelt, säger han. 

Äldre borroperatörer är rädda att mista kontrollen

Nackdelen med de här erfarna borroperatörerna, lägger Stefan Löfdahl till, är när de får en ny maskin. För någon som lärt sig att lita på sina egna sinnen kan det kännas både motigt och svårt att börja lita mer på vad maskinens system säger istället. 

– Många borroperatörer känner nog att de förlorar kontrollen över maskinen…. Men trenden nu är ju att maskinerna tar över operatörernas roll mer och mer. Snart kommer ju många sitta någon annanstans och fjärrköra sina maskiner. Operatörsrollen kommer att bli mer och mer övervakande. Även om de flesta inte är där ännu är det många system i riggarna som går åt det hållet redan nu, säger han. 

I de situationer, som handlar mycket om att ta till sig ny teknik, är det istället de nya borroperatörerna som oftast briljerar. 

”Jag upplever att det råder någon slags machokultur i vår bransch tyvärr. Många vågar inte ställa frågor”

– De är generellt sett snabbare på att ta till sig de nya verktygen som kommer nu, säger Stefan Löfdahl. 

Våga fråga viktigt för alla borroperatörer – oavsett erfarenhet

Oavsett om du som operatör är novis eller gammal räv tycker Stefan Löfdahl att det alltid är bäst att sträva efter att släppa på prestigen och våga fråga om det du tycker är svårt. 

– Jag upplever att det råder någon slags machokultur i vår bransch tyvärr. Många vågar inte ställa frågor, säger han och berättar om när han vid ett tillfälle för inte så länge sedan hade flera borrare samlade för att de skulle ha chans att ställa frågor till honom.  

– Jag hade förberett mig på att få mängder av frågor, men det var knappt någon som pratade alls! De som gjorde det var de som bedömdes som erfarna. Väldigt synd,  det är ju genom att våga fråga som man lär sig! Oavsett om man är gammal i gamet eller helt ny. 

LÄS MER: 6 tips för att få ut mesta möjliga av ditt borrstål

Det här kan nya borroperatörer lära sig av de erfarna

  1. Är du ny, skaffa dig en mentor och våga ställa frågor. Även om de känns dumma!
  2. Lär dig borrning från grunden – då kan du jobba även ifall de nya verktygen inte skulle fungera.
  3. Var ödmjuk kring att vi alla är nybörjare i början. Var snäll mot dig själv och ge dig tid. 

Det här kan de erfarna borroperatörerna lära sig av noviserna: 

  1. Ta till dig de ungas öppenhet inför nya teknik.
  2. Försök att lära dig så mycket som möjligt om den nya tekniken. Var intresserad! Det kan leda till att du både får det roligare och enklare på jobbet.
  3. Våga lita på automatiken i riggen – även när du i det enskilda fallet är snabbare. Statistiken visar att automatisk borrning alltid vinner i det långa loppet. 

Senaste artiklarna