torsdag, 25 april, 2024
spot_img
HemExperterna tipsar6 tips för att få ut mesta möjliga av ditt borrstål

6 tips för att få ut mesta möjliga av ditt borrstål

Fler produktionstimmar, färre skador på riggen och lägre totalkostnad. Det finns mycket att vinna på att ha koll på ditt borrstål. 

– Att veta hur man använder sitt borrstål på bästa sätt bidrar inte bara till att sänka borrstålskostnaderna. Alla delar i maskinen påverkar varandra, så hela ekonomin kan bli bättre.

Kristoffer Brännström har under flera år, som produktspecialist Borrstål på Epiroc, ägnat sina dagar åt att dels vara med och utveckla företagets borrstålsprodukter, dels hjälpa kunder att få ut så mycket som möjligt av sitt borrstål. Han förklarar att det i grund och botten handlar om energi. 

– Du vill få in energin i berget så effektivt du bara kan. Dels för att det går snabbast att borra då – tid är ju som bekant pengar – och dels för att den energi som inte kommer in i berget kommer att komma ut någon annanstans i form av vibrationer eller värme, som i sin tur kan skada borrstålet eller riggen. 

Rätt grejer för rätt tillfälle

För att få ut mesta möjliga av borrstålet, och få in energin så bra som möjligt i berget, gäller det framför allt att borra på rätt inställningar. Något som kan vara lättare sagt än gjort, eftersom det till mångt och mycket handlar om att känna berget du ska borra i. 

– Här är det väldigt olika hur mycket koll man har. I gruvorna har de geologer som vet allt om berget medan en brunnsborrare, som flyttar runt geografiskt, inte kan ha lika bra kännedom om berget när de kommer till en ny plats, säger Kristoffer Brännström. 

Att ha rätt grejer för rätt tillfälle är också självklart viktigt. 

– Det säger sig självt att man inte ska ha för klent stål till en kraftig maskin eller tvärtom. 

”Alla vet att det går långsammare att borra med en sliten borrkrona, men många operatörer är nog inte medvetna om hur mycket det tär på andra delar av riggen”

Att hålla koll på borrkronornas slipintervall och följa rekommendationerna är också mer eller mindre en självklarhet – men som det, enligt Kristoffer Brännström, ibland slarvas en del med. 

– Alla vet att det går långsammare att borra med en sliten borrkrona, men många operatörer är nog inte medvetna om hur mycket det tär på andra delar av riggen, säger han. 

Rätt inställningar på borriggen får borrstålet att hålla längre

Eftersom bergets egenskaper kan förändras snabbt, ibland mitt under borrningen, gäller det också att du som operatör är lyhörd, använder dina sinnen och hela tiden frågar dig om de inställningar du gjort fortfarande är de bästa. 

– Låter eller känns det plötsligt annorlunda kan det löna sig att stanna upp och ändra inställningarna, eller slipa borrstålet om det är det som behövs. Men inte alltid, säger Kristoffer Brännström och berättar att det kan finnas tillfällen när det är bättre att fortsätta borra, trots energiförluster och risk för skador.

LÄS MER: Borrmästarens lista på hur du får borrstålet att hålla 20 procent längre

–  Brunnsborrare till exempel överborrar ofta sina kronor. Men det är en medveten risk de tar, för att det helt enkelt inte skulle löna sig att dra upp hela strängen mitt under jobbet. Det är en ständig balansgång det där, säger han och lägger till: 

Borrstål på en Epiroc borrigg med två operatörer i bakgrunden
Rätt grejer och rätt inställningar är två av tipsen till hur du får borrstålet att hålla längre

– Generellt tycker jag att våra borrare här i Sverige är väldigt duktiga, de kan och förstår detta och tar god hand om både stål och rigg.  Men en påminnelse lite nu och då skadar aldrig! 

Få ut så mycket som möjligt av ditt borrstål – 6 sätt att få borrstålet att hålla längre

  1. Använd rätt grejer! Vad är det för berg? Ju spetsigare stift desto mjukare berg, ju rundare stift desto hårdare berg. Använd stål i rätt dimetion för hålstorleken och borrmaskinen.
  2. Borra med rätt inställningar och var vaksam på om berget förändras så att du kan ändra inställningarna vid behov. 
  3. Har du problem med att få till inställningarna, kontakta vår borrmästare för att få hjälp. 
  4. Var noggrann med påhugget. Vare sig du är underjord eller står vid ytan och borrar. Ofta är berget sprickigt, då finns risk för tomslag som gör att du inte får in energin effektivt i berget. Ibland vandrar borrkronan på berget innan den får ett bra grepp, då finns en risk att du bryter borrstålet. Noggranna påhugg tjänar du på!
  5. Ha koll på slipintervallet så att du slipar vid rätt tidpunkt. När ett stift är slitet, 30-50% av stiftdiametern, då är det dags att slipa. Vid applikationer där man borrar grunda hål är det enkelt att då och då titta på kronan. 
  6. Se till att riggen är välunderhållen. Det spar på borrstålet, det kan man inte komma ifrån. 

Senaste artiklarna