måndag, 11 november, 2024
spot_img
HemLivet på bergetBorrkockens bästa matlåda – vildsvin à la Sveriges mästerkock-Alex 

Borrkockens bästa matlåda – vildsvin à la Sveriges mästerkock-Alex 

Har det blivit mycket av samma i matlådan den senaste tiden? Det ska det bli ändring på! Vi har snokat upp borrare som inte bara rockar på berget, utan även i köket. Först ut är Alexander Lindgren, arbetschef på Uppländska berg och deltagare i årets upplaga av Sveriges mästerkock. 

Text: Johanna Paues Darlington Foto: Kjell B Persson

Varifrån kommer ditt matintresse? 

– När jag var barn hade vi regeln ”den som är hemma först fixar middagen”. Eftersom mina föräldrar ofta jobbade sent var jag nog bara elva, tolv bast när jag började laga mat. Men jag har alltid tyckt att det är kul. 

Foto: Kjell B Persson

Har du jobbat med mat professionellt? 

– Visst har väl tankarna funnits där att man skulle kunna jobba med det, men då är risken att glädjen med matlagningen försvinner. Och nu trivs jag så himla bra med det jag gör så jag har inga planer på att sadla om. Däremot kommer jag att göra några företagsevent, bröllop och matlagningskurser i sommar – ringar på vattnet efter att jag var med i Sveriges mästerkock. 

”Jag ville ha ett kvitto på om jag verkligen kunde laga mat eller inte! Det är ju en sak att familj och vänner säger att det jag gör är gott, något helt annat att bli bedömd professionellt.”

Hur kom det sig att du sökte till Sveriges mästerkock? 

– Det var en impulsgrej! Jag ville ha ett kvitto på om jag verkligen kunde laga mat eller inte! Det är ju en sak att familj och vänner säger att det jag gör är gott, något helt annat att bli bedömd professionellt. Det var en jäkligt häftig upplevelse! Men rätt påfrestande också … 

Berätta, hur var det? 

– Inspelningen pågick under en månad och vi hade kameror upptryckta i ansiktet nästan hela tiden. Vi bodde på hotell, levde verkligen i en matbubbla! Vi fick inte veta någonting i förväg, hade ingen aning om vilka råvaror som skulle finnas eller så. Jag hade ju aldrig trott att jag skulle gå så långt som till topp tolv, det känns fantastiskt. 

Vilka matlåde-fallgropar finns det, skulle du säga? 

Foto: Kjell B Persson

– Mycket handlar om vad som funkar att värma i mikron. Potatismos till exempel, det är verkligen ingen höjdare att värma dagen efter … Kokt eller ångad fisk blir inte heller bra. Generellt tycker jag att många av de lådor jag ser bland kollegorna verkar rätt tråkiga, tyvärr. 

Hur ska man tänka för att få till en riktigt god matlåda då?  

– Råvaror och rätter som funkar att värma igen, och som gärna blir bättre av att stå en eller ett par dygn. Som lasagne! Sedan handlar mycket om att få till balansen mellan smakerna. Sälta, sötma, beskt, syra och så den femte smaken som jag inte tror att så många ute i byggbodarna tänker på – umamin.

LÄS MER: 6 sköna prylar som gör livet på berget lite härligare

Matlådan du tipsar om här, hur tänkte du när du satte ihop det receptet? 

– Jag är nog inte ensam i yrkeskåren om att jaga på fritiden, och grillat funkar generellt fantastiskt bra i matlådor. Ugnsrostade grönsaker går fint att värma igen och är sjukt gott utan att det kostar särskilt mycket. Eftersom de blir söta när man tillagar dem blir den salta gremolatan grym till. Och så med lite citron som bryter av det hela lite. 

Har du något secret weapon i köket? 

 – Snåla inte på saltet eller med kryddorna! Det är grundfelet många gör. Våga trycka på. Och sluta krångla till det. Håll det enkelt. Många gör det alldeles för komplicerat när de ska laga mat. 

Foto: Kjell B Persson

Tips! Följ Alexander på Instagram och få tips på fler goda rätter på Alexanders_mat!

Vildsvin à la Sveriges mästerkock-Alex – gör så här

Recept för 4–5 personer 

600 g vildsvinsfilé (2 st) 

5 vitlöksklyftor 

1 knippe färsk bladpersilja

4 citroner

Olivolja

3 gula lökar

3 rödlökar 

500 g rotselleri

5 morötter 

300 g fetaost 

Salt och peppar 

Sätt ugnen på 200 grader. 

Börja med gremolatan. Skala och finhacka vitlöken och persiljan. 

Lägg allt i en skål och tillsätt saften och zesten från en citron och en msk olivolja. 

Rör ihop allt och ställ åt sidan (alternativt mixa ihop med stavmixer). 

Skala löken, rotsellerin och morötterna. 

Skär upp i lagom stora bitar och blanda allt i en ugnssäker form med olivolja.

Salta, peppra och baka i ugnen i ca 35 min. 

Gnid in hälften av gremolatan i köttet. 

Dela de resterande citronerna i halvor. 

Grilla köttet på direkt värme (eller stek) till en innertemperatur på 64 grader. Vill du ha helt genomstekt så låt köttet gå upp till 70 grader. 

Låt sedan köttet vila i ca 10 min innan du skär upp det. 

Grilla/stek citronerna hårt på snittytan. 

Skär upp köttet i tunna skivor. Salta och peppra på snittytan och fördela den resterande gremolatan över köttet.

Blanda de rostade grönsakerna med smulad fetaost. 

Pressa över den grillade citronen vid servering. 

Ät och njut! 

Senaste artiklarna