fredag, 19 april, 2024
spot_img
HemSkarpt lägeMinska dammet vid borrning – här är tipsen som gör skillnad

Minska dammet vid borrning – här är tipsen som gör skillnad

Att borra i berg innebär damm. Det är svårt att komma ifrån. Damm som är dåligt för lungorna och gör allt runt omkring skitigt. Men det finns effektiva sätt att minska dammet. Stefan Löfdahl berättar hur.

– Alla ovanjord-riggar är utrustade med dammsugare. Det går också att sätta på en vattendimma som binder dammet och för den som vill, eller kanske måste på grund av krav från beställaren, påsar som kan samla upp dammet, säger Stefan Löfdahl, som under många år jobbat som borrmästare på Epiroc.
Han menar att de flesta borrare gör vad de kan för att hålla dammandet nere men att det finns de som skulle behöva vara lite mer damm-medvetna.
– Jag har sett så många operatörer som står och jobbar mitt i världens dammoln. Gör inte det! Stendamm är inget du vill ha i dina lungor.

Håll riggen i gott skick

Förutom dammsugare, vattendimma och uppsamlarpåsar finns även en luftrenare som du kan sätta på hytten. Den gör att det blir ett övertryck inne i hytten som i sin tur gör att dammet inte kommer in.
– Nu krävs det förstås att hyttdörren är stängd för att den ska vara riktigt effektiv, vilket kan vara svårt när man måste gå in och ut hela tiden. Men det kan vara bra att tänka på att hålla dörren stängd så mycket det bara går, säger Stefan Löfdahl.

”Jag har sett så många operatörer som står och jobbar mitt i världens dammoln. Gör inte det! Stendamm är inget du vill ha i dina lungor”


Men att hantera dammet handlar lika mycket om att hålla riggen i gott skick. Inte minst tätningar och filter.
– Vi har en tätning som sitter mellan borrstålet och sugkåpan. Den måste vara fräsch och hel. Många kör upp borrkronan lite för högt och då kan den här tätningen gå sönder, det har nog alla gjort någon gång. När den inte är okej får du upp damm över hela maskinen.

Sug inte in vatten

Du behöver även inspektera dammsugarens filter då och då. Om ett sådant blir igensatt suger det mycket sämre, och skulle det vara så att det kommit lite för mycket vatten i borrkaxet blir det nästan som cement runt filtren.
– Då kan det bli svårt för den reningsluftpuff som kommer efter att man sugit med dammsugaren att göra rent. Så fort du stöter på vatten i borrhålet måste du vara med och stänga av dammsugaren så att den inte suger in vattnet.

LÄS MER: Han är Sveriges yngsta borr- och sprängentreprenör

Det händer också att dammsugarens filter går sönder.
– Då blir det som en skorsten av damm från maskinen, så det märker man snabbt! Då är det bara att byta filter på en gång. Det som är utmaningen med det är att det blir väldigt mycket damm, så se till att ha andningsskydd när du gör det. Det är inte någon bra miljö att jobba i.

Boxkax slipar inifrån

Det är också viktigt att se till att dammsugarslangen som går från sugkåpan hela vägen bak till dammsugaren är fräsch.
– Det kommer ju borrkax i den med hög hastighet, så den slipas liksom ner inifrån, vilket gör att det går hål så småningom. Det är heller inte helt ovanligt att den kläms till och på det sättet går sönder. Så håll koll på den, låt det ingå i din dagliga rutin att titta till den.

5 tips – så minskar du dammet när du borrar i sten

  1. Använd dammsugaren när du borrar. Dammsug även då och då inne i hytten!
  2. Stäng av dammsugaren direkt om du stöter på vatten i borrhålet. Vatten och borrkax kan bli som cement som täpper igen dina filter – och ökar dammandet.
  3. Se till att tätningen mellan borrstålet och sugkåpan är hel och fräsch.
  4. Inspektera dammsugarslangen och påsarna varje dag -de utsätts för mycket slitningar.
  5. Har du hytt – håll dörren stängd så ofta det är möjligt.

Senaste artiklarna