lördag, 20 april, 2024
spot_img
HemAktuelltStyrsystem från Epiroc ska locka fler att utbilda sig

Styrsystem från Epiroc ska locka fler att utbilda sig

Yrkeshögskolan i Skellefteå kan nu erbjuda sina studenter den senaste tekniken, efter att Styrsystemet RCS 5 levererats till skolan. Systemet blir ett lyft för utbildningen Tekniker tunga maskiner.

En del av summan som krävdes för att köpa in styrsystemet skänktes av Martin Malmsten, som vann Atlas Copcos Bergteknikpris 2016. Resterande kostnad har Epiroc stått för.

– Med Epirocs styrsystem för ovan- och underjordsmaskiner kan vi erbjuda det allra senaste som efterfrågas, vilket förstås är enormt roligt. Det är också ett kvitto på att vi håller hög kvalitet på utbildningen, säger Hans Stenberg, utbildningsledare vid Yrkeshögskolan Skellefteå.

RCS 5 används för att träna styrning och borrplaner

På yrkeshögskolan utbildas tekniker för tunga maskiner till gruvbranschen, men även till skogsindustrin och annan tung entreprenad.

Styrsystemet RCS 5 kommer att användas för att träna och simulera borriggens navigering, styrning och borrplaner. Utbildningen är på 1,5 år och tyngdpunkten ligger på el-, digitalteknik och hydraulik.

Varje termin består av åtta veckor i skolbänken. Resterande tid är 60 procent och innehåller praktik enligt lärande i arbete (LIA).

Behövs 300 tekniker per år

– I dag finns det ett behov av 300 tekniker per år, men det utbildas bara 30 stycken. Eftersom det är så stor brist på tekniker är eleverna mycket eftertraktade. Oftast får de jobb redan under praktiken, säger Hans Stenberg.

Varje år har Yrkeshögskolan Skellefteå plats för 20 elever som kommer från spridda delar av landet. Hans Stenberg tror att potentialen att locka fler elever till yrket är stor eftersom många har intresse av teknikyrket, men av olika anledningar har de ännu inte upptäckt det.

– De som utbildar sig har ett stort intresse för fordon, ellära och digitalteknik. Eftersom det kan sitta upp till 80 datorer i en enda maskin kan jobbet beskrivas som att vara datatekniker. En skillnad är att de servar en entreprenadmaskin och kan bli smutsiga under naglarna, säger Hans Stenberg.

”Beroende av att service utförs i tid”

Martin Malmsten vann Bergteknikpriset 2016. Priset delas ut varje år till någon som bidrar med idéer för att utveckla tekniken i bergbranschen. Han valde att skänka en del av priset till utbildningen i Skellefteå.

– Yrkeshögskolan Skellefteå utbildar servicetekniker för vår bransch och vi blir allt mer beroende av att service och reparation utförs i tid. Om vi kan främja intressen för att fler tekniker utbildas är det förstås bra för oss och även för branschen som helhet, säger Martin Malmsten, som är regionchef för Berggruppen inom NCC Industry.

Per Holmberg, försäljningschef för underjordsutrustning på Epiroc konstaterar också att tekniker är en stor bristvara. Det viktigaste skälet till att Epiroc sponsrar Yrkeshögskolan Skellefteå är att företaget och deras kunder ser stora behov av att utbilda fler tekniker.

– Vi hoppas att sponsringen av styrsystemet har en positiv betydelse och att fler vill utbilda sig till tekniker. Det gäller både unga människor och erfarna mekaniker som vidareutbildar sig i maskinstyrning, säger Per Holmberg.


Fakta / Epiroc RCS 5

RCS 5 är den femte generationen av styrsystem för Epirocs maskiner. Med styrsystemet är det enkelt att manövrera mellan menyerna. 15-tums pekskärmen har fler färger än tidigare och ger smidig interaktion med riggen. Det är också enkelt att göra val och ändra inställningar direkt på skärmen. I den nya inställningsmenyn finns det alltid bilder och texter som visar vilka parametrar som justeras. Systemet är ett tvåspakssystem i stället för det tidigare trespakssystemet.

Fakta / Utbildningen Tekniker tunga maskiner

Utbildningen är 1,5 år, omfattar 300 yrkeshögskolepoäng och bedrivs på heltid av Vuxenutbildningen i Skellefteå. Utbildningen är både skol- och företagsförlagd. Den skolförlagda delen består av lärarledda lektioner, laborationer, grupparbeten och problemlösningsuppgifter med modern utrustning i ändamålsenliga lokaler. Den företagsförlagda delen sker ute på företag i branschen med utbildade handledare och utgör merparten av utbildningen. Den delen kan med fördel utföras på hemorten.

Senaste artiklarna