LISTA: Så får du bättre borrstålsekonomi – ”Grejerna håller 20% längre”

Stefan Löfdahl tipsar om borrstålsekonomi
Stefan Löfdahl, Borrmästare Epiroc

Gör rätt från början och spara pengar. Epirocs borrmästare Stefan Löfdahl vet hur du får ordning på din borrstålsekonomi och får din nackadapter, borrkrona och dina borrstål att hålla riktigt länge. 

– En bra borrinställning är det allra viktigaste för att undvika onödigt slitage. 

Stefan Löfdahl, har över 25 år erfarenhet av produktion, montage, testning, borrmaskinsutveckling och teknisk service. Till vardags åker han ut till operatörer för att utbilda dem i hur borriggarna fungerar. 

 – Många är utan tvekan duktiga borrare, som lyssnar på sina maskiner och hör direkt om något inte är som det ska. Men det är långt ifrån alla som har full koll på allt man kan göra med våra riggar, det finns en mängd inställningar som många inte har en susning om. Där kan jag gå in och hjälpa till, säger han. 

Borrstålsekonomi kan till exempel handla om att hitta den optimala inställningen för olika typer av underlag. 

– Det finns många parametrar att ta hänsyn till. Rotationsmomentet måste till exempel vara rätt för att skarvarna ska hålla ihop och du ska slippa varmgång. Detsamma gäller rotationsvarvtalet, så att du krossar nytt berg hela tiden, säger Stefan Löfdahl. 

Dagligt underhåll a och o

Förutom att ställa in riggen så att den fungerar perfekt gäller det också att sköta underhållet av maskinen. Se till att allt fungerar rent mekaniskt. 

– Och då snackar vi dagligt underhåll. Som att hålla koll på sin utrustning så att allt är ordentligt smort, att det linjerar och är åtdraget – borrmaskin, stånghantering och borrstöd. Glappar och bryter det kommer grejerna att slitas betydligt snabbare än om det sitter linjerat och tajt, säger Stefan Löfdahl och lägger till att det för Epirocs riggar även finns en möjlighet att smörja borrstålsgängorna. 

– Det är svårt att säga vilken skillnad det gör i slitage, men efter alla år i branschen är jag säker på att det lönar sig i längden, säger han.

Viktigt anpassa slipningen

Viktigt är också att hela tiden hålla koll på själva borrkronan. Hinner den slitas ner för mycket kan det bli svårt att slipa tillbaka den till rätt form.

  Inspektera den kontinuerligt och se till att anpassa slipintervallet efter hur mycket den slits. 

Navigationsutrustning för att precisera borrningen – och därmed undvika onödig borrning – lönar sig också i längden.  

– För mindre riggar är det vettigt att ha ett djupsystem, så att man alltid borrar till exakt rätt målhöjd.

Hur mycket man kan spara på att sköta om sin utrustning och alltid ha rätt borrinställningar är svårt att säga, men Stefan Löfdahl vågar ändå göra en kvalificerad gissning. 

– Jag skulle säga att grejerna håller i snitt 20 procent längre tid om du gör allt rätt. Det blir mycket pengar på sikt! 

Stefan Löfdahls 5 viktigaste tips för en bättre borrstålsekonomi

  1. Bra påhugg. Att börja borra så rakt som möjligt från början så att det inte bryter vid starten. 
  2. Undvik varmgång genom att ha rätt inställningar på riggen
  3. Titta kontinuerligt på borrkronan och anpassa ditt slipintervall efter hur den ser ut.
  4. Se till att allt är linjerat. Borrmaskin, stånghantering och borrstöd. Det ska vara tajt och åtdraget. 
  5. Kontrollera att din borrstyrning fungerar utefter hur berget beter sig. 

Har du frågor, funderingar eller vill ha hjälp med något som rör ovanjordsborrning? Kontakta Stefan på stefan.lofdahl@epiroc.com