tisdag, 18 juni, 2024
spot_img
HemSkarpt lägeEntreprenören tipsar: Så lyckas du med ditt bergföretag

Entreprenören tipsar: Så lyckas du med ditt bergföretag

Trots stundande lågkonjunktur råder det ingen brist på borr- och sprängjobb. Men för att bli framgångsrik som företagare i branschen krävs mer än en gynnsam marknad. Stjärnskottet och entreprenören Elias Wärnefjord delar med sig av sina bästa tips.

Text: Matilda Lann

– Det har alltid varit min dröm att få vara min egen. Jag bestämde mig tidigt för att någon gång driva företag. Men först fick jag skaffa mig kunskapen som krävs för att kunna göra det på ett bra sätt.

Vårda personalen

Sedan 2019 driver Elias Wärnefjord, 29, Wärnefjords Bergteknik, som har sex anställda. Att få tag på bra medarbetare och se till att de trivs tror han är en av hörnstenarna för att lyckas.
– Jag har borrat mycket, så där hade jag kompetens. När jag sen skulle utveckla företaget handlade det om att ta in den kompetens jag själv inte hade. Plocka ihop människor du tror på och motivera dem med roliga saker så att de trivs och stannar. Borrning och bergsprängning är egentligen inte rocket science, den stora grejen är att ha ett bra team som gör ett bra jobb.

LÄS MER: 8 egenskaper du behöver ha som borrare

Elias har köpt fyra av fem riggar direkt från leverantör och att investera i nya maskiner rekommenderar han varmt.
– Att köpa billigt är att köpa dyrt. Köper du en begagnad maskin kan det dyka upp saker som går sönder och ingen vet varför. Köper du en ny och något inte fungerar ringer du bara teknikern där du har avtalet.

Ett bra kontaktnät är viktigt för att komma igång i branchen, menar Elias Wärnefjord. Foto: Eddie Andersson

Ha en bra kalkyl

För att ha råd sparade han i flera år och hade 300 000 när han gick till banken.
– Du kan inte köpa en ny rigg om du inte har ett kapital från början. Det går inte att komma med 40 000 på kontot och säga att du vill köpa en rigg för 3,5 miljoner. Banken vill att du ska ha 10 procent. Det var väldigt viktigt att ha pengar att gå in med.

”Borrning och bergsprängning är egentligen inte rocket science, den stora grejen är att ha ett bra team som gör ett bra jobb”

Elias Wärnefjord hade också en buffert att ta ut som lön om det skulle vara svårt att få uppdrag.
– 2019, när jag köpte min första rigg, sa alla att det var ”lätt att låna pengar”. Men det var inte bekymmersfritt då heller. Jag kom med en gedigen kalkyl och räknade på borrvagnen. Om jag amorterade en viss summa varje månad skulle det räcka med att jag körde med riggen cirka 25 procent av tiden.

Skapa relationer med leverantörer

En av de största utmaningarna när företaget var nystartat var att få handla stora mängder material och bränsle hos olika leverantörer.
– Eftersom mitt företag inte hade något bokslut än kunde jag inte få så höga krediter, det blev ett problem när jag behövde tanka mycket diesel eller köpa borrstål och kronor. Jag löste det genom att ha konton hos flera olika dieselleverantörer. Det bästa du kan göra är att redan innan du startar ditt företag bygga upp ett bra kontaktnät med leverantörer och andra i branschen.

Kräver passion och flexibilitet

Att driva eget är inte för alla. Elias Wärnefjord tror att det krävs en stor passion och vilja.
– Det är inga 40-timmarveckor i början. Det medför en hel del helger och kvällar. Är du villig att göra den uppoffringen? Då är eget företag rätt för dig. Du får inte vara för inrutad, du måste kunna tänka dig att vara flexibel.

Borrmästarpodden:

https://bitzmagasin.se/avsnitt-21-sa-lyckas-du-med-ditt-foretag-i-bergbranschen

Senaste artiklarna