onsdag, 22 maj, 2024
spot_img
HemExperterna tipsarSå väljer du rätt borrvagn för berg- och anläggning

Så väljer du rätt borrvagn för berg- och anläggning

Att välja vilken typ av borrvagn du behöver är en sak, vilka tillbehör den ska ha något annat. Epirocs försäljningsingenjör Daniel Fihlén tipsar om hur du ska tänka inför nästa stora borrvagnsinvestering. 

–  En av de viktigaste frågorna man kan ställa till sig själv in för ett köp av en borrigg är vilken marknad man befinner sig på och vilka typer av jobb som kan bli aktuella. Har man klätt upp sin maskin så att den kan göra flera olika saker är chansen till fler typer av uppdrag förstås större. 

Daniel Fihlén är van vid att lotsa entreprenörer genom köpet av en ny borrvagn, något som kan vara en komplicerad historia där flera svåra avvägningar måste göras. 

– Det är alltid bäst att arbetet med tillval är klart under offert- eller order stadiet. Montage eller ändringar av tillval i efterhand kan fodra mer arbete och kostnader och kanske avvika från en ofta redan klar finansiering, säger han.

Epiroc säljer framför allt två sorters borriggar, SmartROC som är byggd för bergtäkter, och FlexiROC med ett koncept som fungerar bäst för anläggningsarbeten. Båda riggtyper finns i flera modeller. 

– Siffrorna i modellnamnen talar om vilket rekommenderat hålområde i tum som gäller. Riggens hålområde är en faktor att ta med i beräkningar vid investering. De flesta av våra borrmaskiner har ett stort hålområde tack vare en frekvensomvandlare. Men det där har de flesta kunder bra koll på. Det är vid tillvalen som vi behöver tänka till tillsammans, säger Daniel Fihlén. 

Rätt borrvagn för uppdragen

Svårigheterna handlar framför om att det gäller att förutse vilka jobb som dyka upp och vilka funktioner maskinen kommer att behöva för att kunna utföra dem. För att göra det lättare brukar Daniel Fihlén be kunden göra en bedömning av sin firma. 

– Jag brukar ställa frågor som ”har ni några ramavtal?” och ”har ni återkommande jobb av samma karaktär?”. Om det finns en stabilitet kring en viss typ av uppdrag kan det vara läge att välja en maskin som passar för det firman vanligtvis gör. Med mer spretiga uppdrag är det ofta smartare att satsa på en mer flexibel maskin. 

Något han upplever att många inte värderar tillräckligt är de arbetsmiljömässiga och ergonomiska fördelarna vissa tillval ger för framförallt operatörer och sprängare som jobbar nära maskinen. Det kan till exempel handla om ljuddämpning och dammbindning.

– Diskussionen hamnar ofta åt vilka utmaningar vissa tillval skapar istället för vinsterna de ger. Det är förstås också nödvändigt att gå igenom, men det blir ändå olyckligt när fokus hamnar där, tycker jag. Har vi vårt fokus på de positiva utfall som tillvalen ger istället – bättre arbetsmiljö för operatör och sprängare likväl som affärsmässiga vinster – finns det flera bra argument att bestycka sin vagn väl, säger han och lägger till: 

– Eftersom det ofta är så höga krav vad gäller både dammbindning och buller kan tillval av den här karaktären vara helt avgörande för om man får uppdragen eller inte. 

Daniel Fihléns 5 bästa tips inför borrvagnsköpet 

  • Ta en funderare med oss vad som passar bäst och bestycka vagnen efter din kärnverksamhet och marknadens potential där ditt företag befinner sig. 
  • Ta hjälp av oss säljare så läser vi på och fördjupar oss tillsammans om de valmöjligheter som finns inför affären – och jobbar fram en TCO kalkyl. (Total cost of ownership).
  • Värdera arbetsmiljö och ergonomi för operatören.
  • Reflektera över din firma ur ett bredare perspektiv än borrvagnen och bolla med oss om hur vi kan göra något mer tillsammans. Vi är en organisation med många produkter såsom borrstål och kronor, drift och underhåll, finansiering, serviceavtal och skräddarsydda borrvagnsutbildningar. Vi är öppna för diskussion efter dina behov.
  • Glöm inte, när du väl investerar i en ny borrvagn sitter du på stora möjligheter att få till en bra deal. Utnyttja det! 

Senaste artiklarna