fredag, 22 november, 2024
spot_img
HemLivet på bergetExtremväder på berget – så fixar du det!

Extremväder på berget – så fixar du det!

Under minus tjugo grader, hårda vindar och kraftiga snöfall på vintern. Långa, heta och torra perioder under sommarhalvåret. Klimatförändringarna ställer nya krav på de som arbetar utomhus året om. Hur förberedd är du för en dag på berget i extremväder?

Av Johanna Paues Darlington

– Folk förstår inte hur viktigt det är att tänka förebyggande. Identifiera risker och eliminera dem innan de drabbar dig. Förstå hur dina beslut direkt får konsekvenser när du agerar fel.
Tony Gustafsson vet vad han pratar om. Han har tidigare varit utbildningschef vid Försvarsmaktens vinterenhet vid Norrbottens regemente. Numera är han konsult, och håller utbildningar och föreläsningar för myndigheter och företag om hur man bör agera och klä sig i sträng kyla. Han har själv stor erfarenhet av främst sträng kyla, men även extrem värme. 

LÄS MER: Så vänder du en skitdag på berget

Tony Gustafsson kommer från Försvarsmakten och har utbildat soldater för att arbeta i både stark hetta och extrem kyla.
Tony Gustafsson kommer från Försvarsmakten och har utbildat soldater för att arbeta i både stark hetta och extrem kyla. Foto: Torbjörn Gustafsson


– Jag har arbetat i både 52 minus och 50-gradig hetta. Egentligen är det ren fysik. Vatten leder bort värme 25 gånger bättre än luft med samma temperatur. Därför ska man inte kan använda material som absorberar vatten när det är kallt, som bomull. Däremot är det toppen vid värme, säger Tony Gustafsson. 

Byta strumpor viktigt

Det absolut viktigaste är alltså att, innan arbetsdagen drar igång, kolla temperaturen utomhus, och sedan klä sig därefter. Ju kallade det är, desto viktigaste är det med material närmast kroppen som inte absorberar vatten.

Jag har arbetat i både 52 minus och 50-gradig hetta.

I stark kyla är bra kollegor och  torra strumpor huvudsaken
I stark kyla är bra kollegor och torra strumpor huvudsaken. Foto: Epiroc, Shutterstock


– Och packa extrakläder! Många tror inte att man svettas lika mycket på vintern som på sommaren. Men det gör man. Rör du på dig svettas du lika mycket när det är kallt som när det är varmt. Blir du svettig måste du ha något torrt att byta till, säger han. 
Det gäller inte minst strumporna. Tony Gustafsson berättar att en genomsnittlig fot släpper ifrån sig två centiliter svett i timmen. Efter några timmar har du alltså ett halvt glas vatten i sockorna. Det innebär att du behöver flera ombyten med dig om du ska kunna vara ute en hel arbetsdag. Därför är det också viktigt att ha fasta rutiner i både kallt och varmt väder, menar Tony Gustafsson. Att i förväg ha bestämt vid vilka tiden du ska byta strumpor. 
– Det som kyls ner först är ju de delar av kroppen som är längst ifrån kroppens huvudmassa. Det betyder att du måste vara extra omtänksam om händer, fötter och örsnibbar. De behöver vara ordentligt isolerade, säger Tony Gustafsson. 

Utan mat ingen värme

För att klara en dag i ordentligt kyla gäller det inte bara att klä sig rätt. Värmen kommer från kroppen, men bara så länge den har energi att producera värme av. 
– Ha tillgång till föda kontinuerligt. Kroppen är precis som en värmepanna. Ju kallare det är, desto mer bränsle kräver den för att hålla värmen uppe. Och glöm inte att dricka, allra helst varm dryck, säger Tony Gustafsson. 

Efter några timmar har du ett ett halvt glas vatten i sockorna.


Att dricka mycket är ett de viktigaste råden vid såväl varmt som kallt väder. 
– Värme är faktiskt ännu svårare att hantera än kyla. Det tar lång tid innan man dör i kyla eftersom kroppen är så bra på att hålla värmen i de vitala organen. Men i värme kan man snabbt få vätskebrist och utmattning, vilket är mycket allvarligt, säger Tony Gustafson. 

Man behöver dricka lika mycket i extrem kyla som när det är riktigt varmt.
Man behöver dricka lika mycket i extrem kyla som när det är riktigt varmt. Foto: Shutterstock

Inse riskerna

Generellt gäller det att ta vädret på allvar och inse riskerna. Utbilda dig om vad som gäller vid både kallt och varmt väder. Tony Gustafsson tycker att alla arbetsgivare borde ta upp detta med sina medarbetare. 
– Men man behöver även prata mer om det arbetstagare emellan, säger Tony Gustafsson. 
Inför en dag ute – titta inte bara titta på var kvicksilvret ligger i termometern, kolla även hur stark vinden är. Tio minus kan kännas som, och ge effekten av, minus 30 på bar hud om vinden ligger på. 

LÄS MER: Samarbete på berget – så löser du det


– Och ge dig inte ut ensam om det är 20 minusgrader. Det är farligt. I sådant väder behöver man ha koll på varandra. Fråga den andra om den har ätit, druckit, bytt strumpor. Titta på kollegan om det har bildats vita fläckar i ansiktet, på örsnibbarna och näsvingarna. Det är ett tecken på förfrysning. Det kan låta löjligt att man ska bete sig lite som en mamma gentemot sina kollegor, men det är viktigt! 

5 råd vid kyla 

1. Klä dig rätt! Ull eller tyg som inte absorberar vatten närmast kroppen, sedan flera tunna lager med ett skal ytterst. Det är viktigt att kunna anpassa hur många lager du har på dig om du börja röra på dig mer och svettas. Och glöm inte mössa! 

2. Ta med klädombyten! Blöta kläder betyder kyla och du svettas även i kallt väder. Särskilt om fötterna. 

3. Ät och drick regelbundet. Om kroppen inte får det den behöver kommer den inte att kunna producera någon värme. Värmen kommer nämligen inifrån, kläderna isolerar bara den värme du själv producerar. 

4. Kom ihåg att allt tar mycket längre tid när det är kallt! Det är bara att accepterna. Stressa inte och planera arbetsdagen efter regelbundna värmepauser. Om du känner att du inte klarar kylan, meddela din arbetsgivare eller uppdragsgivare. Det handlar om din arbetsmiljö. 

5. Arbeta aldrig ensam om det är riktigt kallt, och håll koll på dina arbetskamrater. Fryser de? Har de ätit, druckit? Syns några vita fläckar i ansiktet?

Vatten i hytten är en bra idé när det är varmt! Både för utvärtes och invärtes bruk.
Vatten i hytten är en bra idé när det är varmt! Både för utvärtes och invärtes bruk. Foto: Epiroc, Shutterstock

5 råd vid hög värme 

  1. Drick! Allra helst vatten! Ät gärna mat som innehåller mycket vätska. 
  2. Klä dig, om möjligt, i material som absorberar vatten. Bomull är bra. Välj gärna kläder som sitter löst och täcker huden. 
  3. Täck huvudet för att slippa direkt sol på det! 
  4. Ha rutiner och håll fast vid dem. Svalka dig regelbundet. Kanske kan du lägga en våt handduk runt nacken? Duscha dig med en blomspruta? Har du en fläkt du kan ta med? 
  5. Ha koll på varandra. Ser kollegan utmattad ut, säg till. Det handlar om säkerhet. Och om det går, undvik de mest riskabla och fysiskt mest ansträngande de dagar då värmen är som värst. 

Senaste artiklarna