Vad händer om halva personalstyrkan plötsligt är hemma och sjuk? Finns det risk för att leveransen av reservdelar blir försenad – och kan beställare ställa in hela jobb med anledning av Coronakrisen?
Flera miljarder i karantän världen över. Transporter som inte kommer fram, personal som inte kan utföra sitt arbete. Världen har i mångt och mycket stannat och inget vet hur länge krisen kommer att pågå och hur stora effekterna av den blir på sikt. Det är minst sagt oroliga tider.
– Men i vår bransch rullar det än så länge på här i Sverige, säger Jan Johansson, ordförande för branschorganisationen BEF, Bergsprängnings Entreprenörernas Förening.
– De flesta av våra medlemmar verkar fortfarande ha fullt upp och jobbar på som vanligt, fortsätter han.
Rätt att begära förlängning av projekt
Trots att branschen i jämförelse med många andra hittills är relativt förskonad från krisens effekter har han ändå märkt att det finns några orosmoln bland BEFs medlemmar.
– Många funderar över vad som händer om flera i personalen blir sjuka samtidigt. Våra medlemsföretag har i snitt en personalstyrka på 5-8 personer. Är tre av dem hemma blir det förstås svårt att hålla sig till arbetsplanen, säger han och berättar att han därför, tillsammans med föreningens jurist, nyligen sett över vilka rättigheter man som entreprenör har i sådana lägen.
– I det regelverk vi har i branschen finns det en klausul, kapitel fyra och paragraf tre, som säger att man i den här typen av situationer vid behov har rätt att begära förlängning för ett projekt. Det är viktigt att veta, säger han och lägger till att han hoppas och tror på att beställare generellt kommer att ha stor förståelse för om man som underentreprenör använder sig av klausulen.
– Beställarna sitter ju i samma båt själva, de vet att har man inte personal så är det bara så – det går ju inte går att trolla.
Risk för brist på dynamit på grund av coronakrisen
Något annat många funderar över just nu, säger Jan Johansson, är om produktionen och leveranserna av reservdelar och dynamit kan komma att påverkas. Är allt igång som vanligt och går transporterna enligt plan?
– Just dynamit är ju lite vanskligt, faktiskt. Vi har ju ingen egen produktion av det här i Sverige och inget stort lager heller, det mesta kommer från Finland och Polen. Men det är inget problem nu och att det skulle kunna bli bekymmer med det är bara spekulation än så länge, säger han.
Lågkonjunkturer är i vår bransch ofta rejält förskjutna. De kommer långt efter och är inte heller så djup som i andra branscher.
Att krisen kan leda till en djup lågkonjunktur är något det pratas mycket om ute i samhället i stort, men det är inget som borr- och sprängbranschen behöver oroa sig för i nuläget, tycker Jan Johansson.
– Lågkonjunkturer är i vår bransch ofta rejält förskjutna. De kommer långt efter och är inte heller så djup som i andra branscher. Sjukhus, vägar och annan infrastruktur måste fortsätta byggas oavsett. Det kan vara en betryggande tanke för den som känner sig oroad.
Rent ekonomiskt, vad är det värsta som skulle hända branschens entreprenörer nu?
– Det vore väl att projekt som är färdiga att sättas igång skjuts fram eller avbeställs helt på grund av allt som händer. Rent juridiskt skulle det nog kunna bli så och det kan vara ett riktigt hårt slag mot ett litet företag. Men som sagt – på det stora hela är den här branschen ett relativt säkert kort i dessa tider.
Behåll kontrollen i coronakrisen – Jan Johanssons 5 tips till borrentreprenörer
- Prata med dina beställare, få en känsla för hur det ligger till hos dem. Då har du chans att vara bättre förberedd om de drar i nödbromsen.
- Läs på regelverket AB04. Det är alltid bra att ha koll på, men kanske extra mycket nu. Titta extra på kapitel 4, paragraf 3.
- Stäm av med din leverantör av reservdelar så du vet att allt är ok vad gäller leverans.
- Har du frågor kring dina rättigheter och möjligheter – ring till oss på BEF så hjälper vi dig.
- Sitt lugnt i båten, historiskt sett brukar vår bransch klara sig bra genom kriser.