söndag, 21 april, 2024
spot_img
HemLivet på bergetBorrkockens bästa matlåda – Åkessons stroganoff med en twist

Borrkockens bästa matlåda – Åkessons stroganoff med en twist

Han är utbildad kock men arbetstider, dålig lön och osäker arbetsmarknad fick Simon Åkesson på Stens Bergsborrning att sadla om till borrare i stället. Matintresset lever ändå kvar – det märks inte minst på det ständigt varierande innehållet i hans matlådor.

Text: Johanna Paues Darlington

Hur kommer det sig att du är så intresserad av matlagning? 

– Jag fick laga mycket mat när jag var yngre. Morsan hade så dålig fantasi om vad hon ville göra, så hon lämpade över den uppgiften på mig och min lillebror i stället. Det blev mycket spagetti och köttfärssås, haha! Sedan växte intresset och lite senare valde jag restaurangprogrammet på gymnasiet. Då upptäckte jag hur roligt det var att leka med smaker! Att inte alltid följa receptet. 

Har du arbetat med matlagning? 

– Jag jobbade som kock i tre år efter gymnasiet och var verkligen överallt. I Stockholm, på Gotland, i Sundsvall. Det var kul, men både arbetstiderna och lönen var kassa. Och om man ska ta sig någonstans som kock måste man verkligen vara extremt intresserad av yrket, och driven. I alla fall om man vill jobba på de finare restaurangerna. Riktigt så passionerad var jag aldrig.

”Jag har aldrig i huvudet vad jag vill laga utan får inspiration utifrån vad jag ser i affären.”

Vad äter du oftast på jobbet?

– Allt möjligt! Det är nästan alltid olika. Jag har aldrig i huvudet vad jag vill laga utan får inspiration utifrån vad jag ser i affären. Men om det är något jag ändå då och då kommer tillbaka till är det spagetti och köttfärs, och receptet jag bjuder på här, halloumi stroganoff. 

Foto: Mats Andersson (vänster), Privat (höger)

Berätta om din halloumi stroganoff! 

– Jag fick idén under ett borrjobb i Göteborg. Jag och min kollega var sugna på korv stroganoff, men så såg jag halloumi i affären och blev sugen på att testa det i stället för kött.  Kollegan, som kallar sig ”kötterian” för att han älskar kött så mycket, gick överraskande nog med på det – och älskade det! Och jag med. 

Vad tycker du man ska tänka på när det gäller matlåde-matlagning? 

– Såsiga rätter är bra. Torr mat funkar dåligt när det ska värmas igen. 

LÄS MER: Borrkockens bästa matlåda – vildsvin á la Sveriges mästerkock-Alex

Vilken är din favoritråvara?  

– Lök! Det finns så mycket man kan göra. Finhacka och ha i grytor för att få till en rund smak. I sallader, när man marinerar kött … Bara att steka lök lätt och ha som tillbehör blir nästan alltid bra. Eller när man steker lök så länge i smör att den blir karamelliserad! Inlagd, picklad – det finns verkligen så mycket som är gott med lök! 

Åkessons stroganoff med en twist

Ingredienser, 1 person: 

200 g halloumi

En halv finhackad gul lök

En lagom stor klyfta vitlök, finhackad

390 g fin krossade tomater

En tsk sambal oelek (om man gillar stark mat)

En msk ketchup

En msk kycklingfond

Salt och peppar

Ris/pasta

Gör så här: 

Skär upp halloumin i lämpliga bitar och stek tillsammans med den gula löken och vitlöken tills halloumin fått fin färg.

Tillsätt sedan de krossade tomaterna, sambal oelek, ketchup, kycklingfond, salt och peppar.

Låt sjuda några minuter så smakerna sätter sig.

Servera med pasta eller ris.

Senaste artiklarna