Att arbeta på berget eller underjord innebär risker. Både på kort och på lång sikt. Det vet alla. Men det går att undvika de vanligaste arbetsskadorna.
Av: Anna-Maria Stawreberg
Buller. Damm. Mörker. Dålig arbetsställning. Stillasittande. Arbetet i bergbranschen är påfrestande.
– Att jobba under jord och på berget är riskfyllt, säger Jaana Johansson, företagssjuksköterska på Falck Företagshälsovård.
Hon och hennes kollegor försöker så långt det är möjligt i nära samarbete med ansvarig chef och arbetsgivare förebygga risker och att arbetsrelaterade skador uppstår.

LÄS MER: Få kroppen att hålla på berget
Ett viktigt led i det arbetet är de hälso- och arbetsmiljökartläggningar som företagshälsovården över hela Sverige med jämna mellanrum utför på olika arbetsplatser.
– När vi sedan sammanställer den här kartläggningen blir den ett otroligt kraftfullt verktyg som larmar om något är allvarligt fel och behöver åtgärdas, konstaterar Jaana Johansson.
Buller kan ge livslånga skador
I bergbranschen, oavsett om man jobbar över eller under jord är buller en typisk riskfaktor. Hos såväl borrare som sprängare är tinnitus en vanlig åkomma.
– Genom att faktiskt använda den skyddsutrustning som finns, minskar naturligtvis risken.
Det gäller bara att påminna sig själv – och varandra – om att använda den. För det kan räcka med att slarva en gång för att skadan ska vara ett faktum.
– En annan enkel åtgärd som man kan behöva påminnas om är att följa de föreskrifter och bruksanvisningar som finns och som kommer med maskinerna, säger Jaana Johansson.
Ett exempel på det är att inte arbeta längre i sträck än vad föreskrifterna säger med maskiner som vibrerar. Att ta pauser med jämna mellanrum för att undvika de led- och nervskador som annars kan uppstå.

”Arbetsmiljökartläggningen blir ett otroligt kraftfullt verktyg som larmar om något är fel och behöver åtgärdas”
– Jobbar du mycket med maskiner som vibrerar är det viktigt att göra medicinska kontroller med jämna mellanrum, och att dessutom se till att verktygen man arbetar med har rätt storlek och tyngd för den egna kroppsvikten, säger Jaana Johansson.
Här kan det dock bli lite tricksigt, med tanke på att de flesta verktyg och maskiner fortfarande är anpassade efter män. Om du är kvinna med något mindre händer, är det inte säkert att det går att lösa. Då får man titta på andra lösningar.
”Ibland är kreativitet den enda lösningen: Värm upp kroppen, dela upp vikten i flera lyft, lägg in pauser …”

– Då kan man behöva ta upp det med sin chef eller med företagshälsovården för att ändå hitta sätt att minska risken för skador, poängterar Jaana Johansson.
Dålig arbetsbelysning kan ge nackskador
Under jord kan bristen på dagsljus bli ett problem. Inte bara för att sikten är dålig. Faktum är att vi spänner oss när vi jobbar i dålig belysning, något som gör att rygg och nacke belastas i onödan.
– Där kan ett så förhållandevis enkelt hjälpmedel som en ordentlig pannlampa faktiskt hjälpa, säger Jaana Johansson.
”Ofta handlar det om obekväma och oergonomiska ställningar som kan orsaka skador på både kort och lång sikt”
Victoria Jäger, Gabriella Kryssbo Nyberg och Vera Öst är fysioterapeuter på Falck Företagshälsovård. Även de jobbar med hälso- och arbetsmiljökartläggningar och använder dem för att identifiera och rätta till tänkbara risker såväl på berget som under jord.
– Ofta handlar det om obekväma och oergonomiska ställningar som kan orsaka skador på både kort och lång sikt. Då behöver vi tillsammans hitta bättre och mindre riskabla sätt, säger Victoria Jäger.

När det inte går att använda hjälpmedel
Ibland finns det hjälpmedel att använda sig av. Men inte alltid. Om man jobbar under jord kan det handla om trånga utrymmen, där det faktiskt inte är möjligt att ta till något hjälpmedel.
Då behöver man tänka om. För arbetet ska trots allt utföras.
– Här gäller det att vara kreativ. Prata om vikten av att värma upp kroppen innan man går på arbetspasset. Kanske går det att dela upp vikten i flera lite lättare lyft? Eller om det inte är möjligt, kan man lägga in pauser mellan lyften?
LÄS MER: När det värsta händerhttps://bitzmagasin.se/nar-det-varsta-hander-det-har-behover-du-veta-om-dolor/

För att komma tillrätta med arbetsrelaterade risker är det viktigt att också medarbetarna tar upp sin oro och om något inte känns rätt med sin arbetsgivare.
– Ett exempel på det är när vi fått indikationer på att borrören är för tunga. Nu håller vi därför på att se över hur vi kan lösa det. Ett annat exempel de rörhanterare som kan fästas på borriggen, säger Victoria Jäger.
”Ta regelbundna pauser för att undvika vibrationsskador”

– Ofta går det att hitta en lösning, säger Vera Öst och berättar om ett konkret fall där ett arbetsmoment handlade om att lyfta tunga boxar in i och ur en maskin. Efter att arbetsgivaren tagit kontakt med tillverkaren löstes problemet genom att det gick att hitta ett sätt att låta boxarna glida in i och ur maskinen.
– Genom att medarbetaren i det här fallet påtalade problemet för sin chef och att chefen i sin tur tog tag i problemet blev två plus två helt plötsligt fem, säger Vera Öst.
Just att hitta rotorsakerna till riskerna är en bra metod, att fråga ”varför” några gånger istället för att bara stanna till vid det mest uppenbara.
FAKTA
Risker på lång sikt
- stendamm, som innehåller bland annat kvarts eller asbest
- joniserad strålning, främst radon
- luftföroreningar
- buller och vibrationer
- ergonomiska risker vid begränsat arbetsutrymme, tung manuell hantering eller påfrestande arbetsställningar.

Omedelbara risker
- stenras och blockutfall
- rullande eller studsande stenblock
- ras av sprutbetong före härdning
- dolor som antänds vid påborrning eller utlastning
- brand och brandrök
- sprängning
- maskiner, fordon eller vid kollisioner
- hälsoskadliga ämnen och gaser
Källa: Arbetsmiljöverket
Vibrationsskador
Det finns två typer av vibrationer:
- Helkroppsvibrationer överförs när en person står eller sitter i ett fordon eller en mobil maskin.
- Hand- och armvibrationer uppstår när en person arbetar med handhållna maskiner eller verktyg.
Just vibrationer är viktigt att ta på allvar eftersom det kan orsaka skador både på leder och i händerna.

Kärlskador
”Vita fingrar” är en form av kärlskada i handen som kan uppstå genom vibrationer från handhållna maskiner. För att minska risken: Tänk på arbetsställningen, ta pauser, läs bruksanvisningen noga och använd de hjälpmedel som finns.
Du kan minska risken genom att försöka hålla händerna varma, men också genom att undvika nikotin, som försämrar blodcirkulationen.
Källa: Arbetsmiljöverket
6 steg för att undvika skador
• Följ instruktionerna och bruksanvisningen på maskinen
• Om något inte känns bra – ta upp det med din chef
• Be företagshälsovården om hjälp att hitta en lösning
• Värm upp innan arbetspasset
• Ta regelbundna pauser
• Dela upp tunga lyft i flera lättare lyft om möjligt