lördag, 13 juli, 2024
spot_img
HemExperterna tipsarSälja borriggen: Så maximerar du andrahandsvärdet på din borrigg

Sälja borriggen: Så maximerar du andrahandsvärdet på din borrigg

Dags att sälja borriggen för att göra plats för en fräschare version? Med enkla medel kan du få till en riktigt god affär. Här är checklistan du inte vill missa. 

Peter Beckman är försäljningsingenjör och möter ofta kunder som, i samband med köpet av en ny borrigg, också vill bli av med sin gamla. En borrigg går ofta igenom flera ägare under sin livstid.

– Då och då gör vi en inbytesaffär, alltså att Epiroc köper tillbaka den begagnade riggen för att sälja den vidare. Begagnade borriggar från Epiroc säljs bland annat marknadsplatsen Mascus. Men bäst för säljaren är förstås att själv hitta en köpare att göra upp med. Ju färre mellanhänder, desto bättre affär för säljaren, säger han. 

Vänta inte för länge med att sälja borriggen

En borrigg bör max ha runt 10 000 -12 000 motortimmar bakom sig om den ska läggas ut på andrahandsmarknaden. Har den gått mer än så är den ointressant för de flesta köpare. 

– Är den välskött kan den såklart ha mycket kvar att ge även efter det, men de flesta andrahandsköpare vill ändå ha en fräschare maskin, säger Peter Beckman och lägger till: 

– Därför kan det vara bra att, om man ändå tänker sälja sin borrigg, inte hålla på den för länge. Det kan du förlora mycket pengar på. 

LÄS MER: Verkstad eller laga själv? Så avgör du

Peter Beckman tippar på att en borrigg i snitt har två, ibland tre, ägare innan de skrotas. 

– Våra kunder brukar ha sina riggar ungefär fem till sju år och låta dem gå 7000-9000 timmar. Efter det hamnar de hos en ny ägare som kör slut på dem, säger han. 

Begagnad borrigg – en stor affär när man säljer

En typisk andrahandsköpare kan vara en entreprenör som är ny på marknaden och inte ekonomiskt redo att investera i en helt ny rigg ännu. Ett sårbart läge redan så som det är – att då dessutom köpa en maskin utan garantier kan kännas skrämmande.

– Det är en stor affär även om det är en begagnad maskin, det måste man ha förståelse för. Var så schysst och transparent du bara kan om maskinens historik. Det är det minsta man kan göra som säljare när du ska sälja borriggen.  

Hur gör man för att få mest möjligt betalt när du ska sälja borriggen? Peter Beckmans checklista

Tips 1. Tvätta maskinen!

– Se till att maskin är ordentligt tvättad inför en försäljning. Ibland ser man knappt hur maskinerna ser ut under all skit. 

Tips 2. Putsa hytten 

– Precis som att det är viktigt att maskinen är ren utvändigt, måste den också vara fräsch och snygg i hytten om det finns en sådan. En ren hytt signalerar att du är en entreprenör som tar hand om din maskin. 

Tips 3. Gör en funktionskoll 

– Fungerar allt som det ska? Lösa sladdar som hänger och annat som kärvar bör fixas. 

Tips 4. Samla dokumentation

– Manualer, reservdelslistor, maskinspecifikationen, kvitton… Se till att allt är samlat och på plats. 

Tips 5. Servicehistorik på plats? 

– Att kunna visa att du skött all service enligt rekommendationerna är jätteviktigt. 

Tips 6. Byt i tid

– Väntar du för länge med försäljningen kommer riggen snabbt att sjunka i pris. 

Tips 7. Fixa riggen – servad och klar! 

– Att sälja borriggen nyservad är ett smart drag som kommer att trygga köparen. 

Senaste artiklarna