onsdag, 22 januari, 2025
spot_img
HemMin maskinMonika , VD på MH Drilling & Sawing: Den personliga assistenten som...

Monika , VD på MH Drilling & Sawing: Den personliga assistenten som gick under jorden

Monika Hogeland hade jobbat som personlig assistent i nästan 20 år och trivdes bra.
Men när hon var 40 ville hon byta bana. Hon gick under jorden. 
Idag äger hon MH Drilling & Sawing och är borrare specialiserad på vajersågning. 

Av: Anna-Maria Stawreberg
Foto: Privata

Monika Hogeland har en ledig vecka. Därför jobbar hon i skogen, med sin killes granodling. – Haha, jag är inte typen som har semester. Faktum är att jag haft semester en enda gång och då cyklade jag 150 mil från Norrland hem till Strömstad. Tänkte att det kunde vara kul att ha på min bucket list … 

Vände 180 grader

Nej, Monika Hogeland är inte direkt den sortens människa som lägger sig i en solstol och softar. Hon vill att det ska hända saker, och är också en sån som faktiskt får saker och ting att hända. 
Därför är det inte förvånande att höra henne berätta om den helomvändning hon gjorde för några år sedan, mitt i livet.
Då, när hon precis fyllt 40, hade hon jobbat som personlig assistent inom kommunen i nästan 20 år. Hon hade också hunnit med några år på ett boende för ensamkommande flyktingar. Hon hade precis separerat från sin sambo, barnen var vuxna. 
Just där och då var livet inte särskilt roligt. Hon funderade på att plugga vidare, men eftersom hon inte har gymnasiekompetens släppte hon den tanken. 
– Så då tänkte jag att antingen ger jag upp, sätter mig i ett hörn och känner mig misslyckad, eller så gör jag något helt nytt, säger Monika.

Jag tänkte att ”hur svårt kan det vara” och började som vuxenlärling på Bygg- och Berglaget

Hon valde det senare. För, som sagt, att göra ingenting ligger inte för henne. Det var då hennes bror, som jobbade som projektledare inom berg på Bygg- och Berglaget, stationerad i Stockholm föreslog att hon skulle testa att jobba under jord. 
– Jag tänkte att ”hur svårt kan det vara” och började som vuxenlärling på Bygg- och Berglaget i Sickla och på Henriksdals reningsverk, säger Monika.

Delad bild. Smutsig vajersåg Epiroc Speedcut 175. Monika Hogeland på arbetsplats med smutsiga arbetskläder.
Efter några timmar i tunneln blir gula maskiner gråa. Till vänster vajersågen Epiroc Speedcut 175.

Från vuxenlärling till arbetsledare

Väldigt snabbt insåg både hon och cheferna att hon hade fallenhet för borraryrket. Därför fick hon börja arbetsleda andra personer som egentligen bara var snäppet nyare i branschen än vad hon var. 
Monika trivdes. Hemma i Strömstad hade hon som ung haft jordbruk och skogsbruk, och hon var van vid både hårt kroppsarbete och stora maskiner. 

LÄS MER: Få kroppen att hålla på berget


Men hon var ganska ensam om att vara kvinna. Och, noterade hon, som kvinna i branschen hade hon lägre lön än de manliga kollegorna. 
– Så jag lärde mig vajersågning och började med det, och sedan startade jag eget bolag, MH Drilling & Sawing, säger Monika, och får det att låta som den mest självklara sak i världen. 

Så jag lärde mig vajersågning och sedan startade jag eget bolag.


För Monika är variationen i yrket en av de faktorer som gör att hon trivs. För närvarande är hon anlitad av Afry för att besiktiga tunnlar runt Stockholm, och just det är något hon gärna gör mer av. 
– Jag gillar att borra, men vibrationerna sliter på kroppen. Därför vill jag gärna blanda upp med fler konsultuppdrag, säger Monika. 

Stammis på Epirocs verkstad

Sedan Monika började i branschen har hon blivit en regelbunden besökare på Epirocs verkstad i Norsborg. 
– Där lämnar jag ofta in både kronor och hammare för att de ska servas. Det brukar gå snabbt, smidigt och enkelt och numera känns det som om de i verkstaden på Epiroc är en del av mitt team, säger Monika och skrattar. 

Som vajersågare utför du väldigt känsliga moment. Gör du fel kan det kosta mycket – det kan gå 250 000 på en kafferast.


Istället för att anställa har Monika valt att ta in underentreprenörer vid behov. Det har fungerat bra hittills.
– Som vajersågare utför du väldigt känsliga moment. Gör du fel kan det kosta mycket – det kan gå 250 000 på en kafferast om du har otur eller slarvar. Därför gör jag helst de momenten själv. På så sätt har jag koll på läget, kommenterar Monika och tillägger:
– Men firmafesterna på MH Drilling & Sawing blir inte så roliga precis eftersom det bara är jag … 

Monika Hogeland på uppdrag i Västra Hamnen i Göteborg.
Monika Hogeland har inte ångrat sitt kliv in i bergbranschen. Här är hon på uppdrag i Västra Hamnen i Göteborg.

Gubbigt


Just folket i branschen är ytterligare ett skäl till att Monika trivs så bra. Eftersom man jobbar så tätt ihop, ofta under långa och intensiva arbetsdagar, blir man ett sammansvetsat gäng. 
– Däremot saknar jag kvinnorna. Även om jag känner mig som en av grabbarna blir det väldigt lätt gubbigt. 
Det är också därför Monika tillsammans med några andra kvinnor på berget tog initiativ till att starta Facebookgruppen Kvinnliga bergarbetare. För här, i den slutna gruppen, kan de, förhoppningsvis allt fler, kvinnor som jobbar i branschen diskutera arbetsförhållanden, tipsa om jobb och annat viktigt. 

LÄS MER: Mångfald på berget gör allas förutsättningar bättre


– Jag skulle verkligen önska att fler kvinnor valde bergbranschen. Det är också något jag ofta säger när jag träffar kompisar som jobbar med annat och som är trötta på jobbet. Det går att byta bana. 

Fakta Monika Hogeland


Bor: I Strömstad
Familj: Kille och två vuxna barn samt barnbarn och bonusbarn.
Arbetar som: VD på MH Drilling & Sawing, borrare och vajersågare.
Bästa med jobbet: Omväxlingen och kollegorna.
Fritidsintressen: Renoverar sitt hus och hjälper killen med hans granodling. 

Hitta ditt närmsta Epiroc Servicecenter: Epiroc Servicecenter

Senaste artiklarna