tisdag, 10 december, 2024
spot_img
HemAktuelltMalmberg Borrning - geoenergi ger många nya uppdrag

Malmberg Borrning – geoenergi ger många nya uppdrag

Malmberg Borrning har bråda dagar. Allt fler upptäcker fördelarna med geoenergi och företaget har så många uppdrag att man beställt ny utrustning och rekryterar mer personal.

Paul Åberg ökar trycket. Han borrar efter geoenergi och ska ner till 80 meter. Vi är i skånska Viby utanför Kristianstad där det finns massor av vatten i berggrunden och geologin är svår med ömsom hårda, ömsom mjuka sediment. Nya kompressorn DrillAir Y35 från Atlas Copco får bekänna färg.

För ganska precis 150 år sedan, den 7 april 1866, fick smeden Jöns Mattisson-Malmberg sitt gesällbrev och startade en smedja i Yngsjö, som ligger knappt två mil från där vi står.

Det ses som startpunkten för MalmbergGruppen. Man kan ju undra vad Jöns hade tänkt om han hade sett dagens monsterutrustning.

Malmberg Borrning ingår i MalmGruppen

MalmbergGruppen, som fortfarande har sitt huvudkontor i Yngsjö, är i dag ett miljöteknikföretag – Cleantech, med ett hippare namn – som arbetar med vattenrening, biogas, geoenergi och borrning.

Företaget har även en verksamhet som sysslar med miljöhantering i form av spolning och slamsugning. Företagsgruppen är organiserad i tre delar: Malmberg Water AB, Malmberg Borrning AB och Malmberg Miljöhantering AB.

Gruppen har 180 medarbetare och omsätter knappt 600 miljoner kronor.

Sara Malmberg, utbildad civilingenjör på KTH, är vd för Malmberg Borrning och tillsammans med sin bror Erik Malmberg den femte generationen i familjeföretaget.

Malmberg Borrning går för högtryck

På Malmberg Borrning, där geoenergin ingår, är man överhopade med jobb.

– Begreppet geoenergi börjar bli känt och när fastighetsägarna insett att de både kan spara pengar och bidra till en mer hållbar miljö har det blivit jättestort, säger Sara Malmberg.

Tekniken kan användas till att både värma och kyla flerbostadshus, kontorsbyggnader, sjukhus och andra större fastigheter.

Malmberg Borrning har bland annat byggt anläggningar åt Arlanda Airport, Masthusen i Malmö och Västberga logistikcentrum i Stockholm.

Malmberg Borrning har så pass mycket att göra att företaget har beställt ytterligare ett brunnsborrningsaggregat WellDrill 3063 och en högtryckskompressor DrillAir Y35 som ska levereras nu under våren.

Växt med lönsamhet

Sara Malmberg berättar att försäljningen för hennes ansvarsområde har ökat från drygt 30 miljoner kronor år 2013 till förra årets bokslut som stannade på 90 miljoner.

– Trots den här kraftiga expansionen lyckas vi hålla lönsamheten uppe. Baksidan av myntet är att alla i företaget har arbetat lite för mycket under en period.

– Det är lätt att det blir så när man jobbar i medvind och alla triggas i gång och tycker det är roligt. Men nu håller vi på att rekrytera personal för att få en mer rimlig situation, säger Sara Malmberg.

Sverige som marknad räcker inte riktigt till när det gäller större projekt för geoenergi, biogas och vattenrening. Därför har MalmbergGruppen sökt sig utomlands med egna kontor i Danmark, Storbritannien, Tyskland och Litauen.

Runt 60 procent av företagets verksamhet utgörs i dag av export. För att bli ännu mer attraktiva på exportmarknaden har företaget börjat jobba med färdiga moduler när det gäller både geoenergi och biogas. Moduler som enkelt kan skeppas i väg utomlands.

– När det gäller geoenergi bygger vi enheter som kan dockas på energibrunnarna och kopplas till ett befintligt värme- och kylsystem. Biogastekniken är inrymd i en container.

Bygger energimoduler själva

De färdiga energimodulerna bygger företaget själva i verkstaden i Yngsjö, där ett femtiotal personer är anställda. I Viby, där vattnet forsar runt våra gummistövlar, är tanken att det ska installeras en mindre modul, en Malmberg enerGeo.

Huset som ska uppföras är på knappt 600 kvadratmeter och ska innehålla sex lägenheter. För detta krävs två borrhål som går ner på 80 meters djup.

Här i Viby blir det ett så kallat öppet system, vilket innebär att man plockar ut energin i en värmeväxlare direkt ur grundvattnet. Värmeväxlaren är sedan kopplad till en värmepump.

Malmberg jobbar även med vad som kallas slutna system, där man för ner slangar i borrhålen. I det slutna systemet har man sedan en köldbärare som cirkulerar och tar med sig energi ur berggrunden.

– Det här är en liten anläggning. I Malmö har vi just fått en order på ett projekt som innebär att vi ska borra femtio hål ner till 300 meters djup. Där är det trångt mellan husen, men den smidiga borriggen och kompressorn från Atlas Copco gör att vi får plats, säger Sara Malmberg.

Senaste artiklarna