tisdag, 18 juni, 2024
spot_img
HemExperterna tipsarHär är funktionen som gör det lättare att borra rakt

Här är funktionen som gör det lättare att borra rakt

Ett för högt tryck ökar risk för hålavvikelser. Ett för lågt och du kommer troligen få ett och annat tomslag och slita onödigt mycket på stålet. Nu finns en funktion som gör att maskinen håller ett så jämnt rotationsmoment mot berget som möjligt.

Rotation, matning, slagverk och någon slags media som spolar bort det krossade berget – fyra funktioner som är grunden till allt när vi borrar i berg.

–  I våra riggar har vi något som vi kallar RPCF, Rotation Pressure Control Feed. Där används två av de här funktionerna, rotation och matning. I praktiken fungerar det så här: om borrkronans tryck mot berget, alltså rotationstrycket, ökar över den nivå du som operatör ställt in, sänks matningen för att undvika en fastborrning, säger Stefan Löfdahl, Epirocs Borrmästare. 

Enklare att förstå maskinen

Om trycket blir för lågt, däremot, har operatörerna hittills själva behövt hålla koll på. Något som kan vara lättare sagt än gjort. Det har lett till att många råkat ut för tomslag och ett onödigt slitage på borrstålet. Nu, i och med den uppdatering Epiroc släppt, kommer maskinen själv att reglera matningen så att rotationstrycket även ökar vid behov. 

LÄS MER: Minska dammet vid borrning – här är tipsen

– På så sätt blir det enklare att förstå och ställa in maskinen – och justera trycket när det inte fungerar optimalt. Om operatören bestämmer sig för att hålla ett rotationstryck på låt säga 50 bar, kommer maskinen hela tiden att justera matningstrycket så att det stannar där. Det blir mindre att tänka på, med andra ord. 

Fler kommer att briljera med raka hål

Resultatet kommer, enligt Stefan Löfdahl, blir något alla operatörer strävar efter: 

– Riktigt raka hål! Hur raka hålen är är ju lite en måttstock på hur bra du är som operatör. Tillsammans med hur lite borrstål du gör av med och hur många borrmeter du producerar förstås, säger han. 

Uppdateringen finns redan på de maskiner som levereras nu. I maskiner med datorer som har max ett par år på nacken går det bra att kontakta Epiroc för att få ta del av den nya funktionen. 

– Våra riggar är komplicerade och har man inte koll på funktionerna är det lätt att tro att de inte gör jobbet som de ska. Självklart ligger det på oss som leverantörer att göra det enklare att vara operatör på våra riggar. Det har vi gjort nu, säger Stefan Löfdahl. 

Så fungerar funktionen Konstantmoment RPCF efter uppdateringen 

  1. Börja med att känna av tomgångsrotationen (det rotationstryck som krävs för att få allt att snurra)
  2. Lägg sedan på hur mycket extra tryck som krävs för att hålla ihop skarvar. Börja med cirka 20 bar och se hur det fungerar.
  3. Beroende på bergets struktur kommer riggen automatiskt att både sänka och höja matningstrycket för att hålla ett konstant rotationsmoment. 

Senaste artiklarna