tisdag, 10 december, 2024
spot_img
HemAktuelltGrönt var det här! Smartare sprängningar på ingång

Grönt var det här! Smartare sprängningar på ingång

Med varje sprängning kommer enorma utsläpp av koldioxid och giftiga gaser. 
Det är fakta, och ren kemi.
Ända tills svenska Hypex Bio kom med en ny innovation. 
Det är inte så konstigt att Boliden som första gruvaktör hängde på. 

Av Anna-Maria Stawreberg
Foto Hypex Bio

Civilingenjören Thomas Gustavsson hade efter flera år på Nasdaq-börsen börjat snegla på gruvbranschen. 
Han kommer från en entreprenörsfamilj och under sin uppväxt omgavs han av diskussioner kring smarta lösningar i olika utvecklingsprojekt. 
Han var väl medveten om att gruvbranschen hade utmaningar med logistiken när det kommer till de olika transporterna. Därför började han, tillsammans med sin barndomskompis Robert Håkland, med en bakgrund från Försvarsmakten, gräva djupare inom det området. 

Delad bild. Till vänster: Produktion av Hypex Bio. Till höger: Laddbil under laddning med Hypex Bio i Kankbergsgruvan.
Till vänster: Produktion av Hypex Bio. Till höger: Laddbil under laddning med Hypex Bio i Kankbergsgruvan.

Lösa utsläppsproblemen?

– Till slut satt vi på en unik kunskapsbas. Vi insåg att det fanns mer att göra och tillsammans tittade vi på olika lösningar. 
Men kanske var det inte transporterna som var det största problemet? För nu insåg de två barndomsvännerna att gruvindustrin drogs med stora problem när det kommer till utsläpp av giftiga ammoniak- och nitratutsläpp i samband med sprängningsarbete. Kanske var det här man skulle försöka göra något? 

LÄS MER: Så ska Epiroc nå klimatmålen

Två personer i gruvmiljö. Inspektion av borrning före salva.
Inspektion av borrning före salva.


– Vi testade olika lösningar och till slut landade vi i att ersätta ammoniumnitrat med väteperoxid. 
Det låter enkelt. Det är det naturligtvis inte. Bakom projektet, som kom att bli Hypex Bio Explosives Technology och ett nitratfritt sprängmedel, ligger tusentals timmar av hårt arbete.

Vi testade olika lösningar och till slut landade vi i att ersätta ammoniumnitrat med väteperoxid.

– Vi har lagt mycket jobb för att få sprängmedlet effektivt, användarvänligt och säkert, konstaterar Thomas Gustavsson. 
Vid det här laget var Thomas Gustavsson och Robert Håkland övertygade om att de hade hittat lösningen på ett stort problem. De kontaktade Boliden, som bestämde sig för att testa. Först ut var Kankbergsgruvan 2020. Visserligen i liten skala, men nu var man igång. 
– Nu behövde vi volym, därför byggde vi en pilotfabrik. I februari 2022 driftsatte vi den och åtta månader senare skrev Boliden under. 

Person arbetar i gruvmiljö. Laddning med Hypex Bio i Kankbergsgruvan.
Laddning med Hypex Bio i Kankbergsgruvan.

Kan påverka den globala marknaden

På Boliden hade man, precis som på de flesta andra av världens gruvbolag, länge letat efter en lösning på utsläppsproblematiken. Därför väcktes nyfikenheten direkt hos Daniel Eklund, teknikdirektör, och kollegerna på Boliden när Hypex Bio hörde av sig. 
– Vi bestämde oss för att testa och eftersom det verkade fungera bestämde vi oss att gå vidare i liten skala här i Kankbergsgruvan, säger Daniel Eklund. 
Han poängterar att avtalet med Hypex Bio inte är något litet teknikprojekt – tvärtom. Det här är en stor satsning som kan påverka hela den globala marknaden när det gäller användning av sprängmedel. 

På Boliden har vi en lång historia av att titta närmare på klimatsmarta tekniker.


– Det som började som i huvudsak ett kvävereduktionsprojekt har nu dessutom utvecklats till ett Scope 3-projekt, där vi ser en stor potential att även reducera koldioxidutsläppen. 
Daniel Eklund berättar att beslutet om att testa Hypex Bios lösning kändes självklart. 
– På Boliden har vi en lång historia av att titta närmare på klimatsmarta tekniker som samtidigt höjer produktiviteten. 

Delad bild. Till vänster: Två personer i gruvmiljö. Till höger: Blåa kärl för att samla ihop och destruera spill av HPE.
Till vänster: Laddad salva innan koppling av tändkapslar. Till höger: Blåa kärl för att samla ihop och destruera spill av HPE.

Skarpt läge

När vi pratas vid har Hypex Bio och Boliden lämnat pilotstadiet. Nu används sprängmedlet från Hypex Bio i skarp produktion i Kankbergsgruvan, där målet i ett första steg är att ersätta det traditionella sprängmedlet till 50 procent. 
– Nu testar vi också i Garpenbergsgruvan. I slutet av året kommer vi dessutom att genomföra inledande tester av Hypex Bios sprängmedel över jord, i Aitiks dagbrott, säger Daniel Eklund.

Nu testar vi också i Garpenbergsgruvan. vi kommer dessutom att göra inledande tester över jord, i Aitiks dagbrott.


Om de inledande försöken med att genomföra sprängningar med Hypex Bios sprängmedel i Aitik blir lyckade finns det god potential för stora framtida miljövinster. Där konsumeras nämligen stora mängder traditionellt sprängmedel, och förhoppningarna är stora. 
Daniel Eklund beskriver till och med projektet som ”en framgångsresa”.
– Men självklart har vi haft några utmaningar på vägen. Det är så det ska vara i ett utvecklingsprojekt, och något vi räknat med. 

Gruvmiljö ovan jord. Laddbil under laddning i Norge.
Ovanjordsladdbil under laddning i Norge.

Ett steg i taget

Visserligen är Hypex Bio i dag dyrare än vanligt sprängmedel, men sett på totalen, när man tittar på reningskraven av vatten och luft är potentialen stor att kostnaden blir likvärdig. Särskilt med tanke på att det fortfarande finns en del utvecklingsarbete kvar att göra, menar Daniel Eklund. 
– Det är så vi måste räkna. Vi måste se på hela caset. Jag tror att det kommer att bli svårt att hitta argument för att inte använda den här lösningen i framtiden. Hela gruvindustrin måste ställa om. Här ligger vi nu i framkant. 
Men det kommer att ta tid. Gruvindustrin är inte de snabba ryckens industri. 
– Vi talar om år här. Den dagen vi byter ut, då måste vi vara ett hundra procent säkra på att det funkar. Därför gör vi det här i små steg. Men vi är på väg. 

LÄS MER: Hypex Bio

Senaste artiklarna