lördag, 20 april, 2024
spot_img
HemLivet på bergetBorrkockens bästa tips: Anita laddar med rökt sik i matlådan

Borrkockens bästa tips: Anita laddar med rökt sik i matlådan

Anita Ylivainio, 47, jobbade länge med mat. I butik men också i storhushåll. Nu har hon helt bytt karriär och arbetar i Svappavaara utanför Kiruna med att planera salvor. Men intresset för mat lever och har blivit till en fritidssysselsättning. Allra helst vid det egna rökeriet.  

Text: Matilda Lann

Varifrån kommer ditt matintresse?

 – Jag har vuxit upp med en familj som har jagat, fiskat och rökt mat. För tre år sen tog jag också jägarexamen. Min man och jag delar matintresset.

Hur kommer det sig att du slutade jobba med mat? 

 – Min dotter såg en annons om att de sökte laddare till malmgruvan i Svappavaara och tyckte att jag skulle söka. Jag fick jobbet och jag har inte ångrat en dag. Vi spränger malm, med 100 ton sprängmedel per salva. Du slipper stressen som du har i hotell, restaurang och butik, som jag tidigare har jobbat i. 

Anita Ylivainio. Foto: Privat, Shutterstock

Hur visar sig ditt matintresse i vardagen?

 – Jag lagar ofta mat med barnen. Vi gör pizzadeg och sen får alla göra sin egen pizza. Det är roligt och stökigt. Då kan man samtidigt sitta och prata om vad som hänt under dagen. Sen har jag såklart alltid matlådor med till jobbet, jag köper aldrig lunch ute. Men ibland kan det faktiskt vara väldigt gott med bara korv och makaroner, som omväxling från älg och ren, som vi äter mycket av.””

”Ibland kan det faktiskt vara väldigt gott med bara korv och makaroner, som omväxling från älg och ren”

Hur kommer det sig att du gillar att röka maten? 

 – Vi har alltid rökt mat under påsken, det har blivit en tradition. Då samlas vi, släkt och vänner, i mammas stuga i Tornedalen. Nere vid sjön har vi rökeriet och där slår vi upp en lägereld. Det är vårvinter, det droppar från träden och det går ofta att sitta i bara T-shirt. Vi kokar kaffe över öppen eld och grillar kött. Röker ren och älg, och ibland tar jag faktiskt med en julskinka och röker, det blir jättegott. Vi röker också gurpi, det är renfärs som man sätter som i en tubsocka, hänger på tork och röker. Egentligen ska färsen lindas in i en hinna som sitter i renens mage. På sommaren röker vi mycket fisk, som till exempel sik.

Vad har du helst i din matlåda?

 – Helt klart souvas. Det går väldigt snabbt att tillaga. Det är rökt renskav som steks lätt, till det potatis och sallad. Jag gillar också lax i ugn med en god sallad med ägg. Eller som i dag: bara vanlig pastasallad med tonfisk.

Har du något stort no no vad gäller mat i matlådor? 

 – Pölsa och älgtunga! Det äter jag inte alls. Annars är pommes frites ingen höjdare i matlåda, det ska ätas direkt. Surströmming ska du heller inte stoppa i matlåda, haha.

Har du något superknep i köket?

 – Ha kul! Man ska njuta när man lagar mat, inte stressa. Till kött räcker det med salt och peppar som krydda, råvaran har så fina smaker i sig själv. 


Anitas bästa sommarrecept till matlådan

Rökt sik och färskpotatis, 4 pers 

4 rökta sikar 

Ca 16 färskpotatisar 

2 gula lökar 

300 g smör 

1. Koka färskpotatisen. 

2. Smält smör i en kopp och ha i den hackade gula löken. 

3. Rensa siken och lägg upp på fat. 

4. Servera siken med den nykokta potatisen och ringla löksmöret över, alternativt ha kvar löksmöret i koppen och doppa potatisen i det (kallas för dopp i kopp). 

5. Blir det rökt sik över kan du använda det till en sallad, med kokt ägg och hollandaisesås till. 

Text: Matilda Lann

Senaste artiklarna