söndag, 21 april, 2024
spot_img
HemLivet på berget6 bästa aktiviteterna till julfesten

6 bästa aktiviteterna till julfesten

Efter ett par år med pandemi är det väl äntligen dags att få fira en ordentlig jul med kollegorna? Är du med i festkommittén är det hög tid att lägga i en växel. Här är några tips på aktiviteter som garanterat höjer stämningen på julfesten.

Text: Matilda Lann

Dra på din fuligaste, juligaste jultröja, låt glöggen flöda och plocka fram lekledaren inom dig – för här ska quizzas, tävlas och lekas.

1. Introtävling med jullåtar
En superenkel aktivitet som inte kräver mycket förberedelser är att göra en introtävling med julens allra bästa och värsta plågor. Är ni ett mindre företag delar ni upp er i två lag, annars flera. Det lag som först ropar sitt namn får svara. Blanda de klassiska jullåtarna med några nyare. De flesta tar säkert ”dom dom dom dom” med Triad redan efter ett par sekunder. Men hur många gissar rätt på ”The Little Drum Machine Boy” med Beck?

Foto: Shutterstock, Spotify

2. Hemliga julklappen
Slå in en julklapp och skriv ett lagom klurigt rim. Om du till exempel vill ge bort en borrkrona Powerbit X kan du skriva så här:

Förbättrad säkerhet och färre byten
Den här produkten är bättre än myten
Med en yta hård och stel
Är detta en riktig liten juvel

Låt sedan alla medarbetare i tur och ordning ställa en ja/nej-fråga. Är det något man kan äta? Nej. Är det ett smycke? Nej. Är den röd? Nej. Kan man använda den på berget? Ja.
Den som först gissar rätt på vad det är i paketet vinner julklappen.

Foto: Shutterstock

3. Secret Santa
Om det känns roligare att alla får en egen klapp kan Secret Santa vara svaret. Låt alla medarbetare köpa varsin julklapp för 50 kronor. Lägg ner i en säck och låt varje person dra en julklapp. Vill man göra det lite mer personligt kan alla i förväg få en specifik person att köpa julklapp till. Antingen får det förbli ett mysterium vem som köpt vilken julklapp, eller så kan det bli en rolig gissningslek när paketen är öppnade.

4. Vad har du gemensamt med bordsgrannarna?
Är ni många på jobbet kan det vara kul att leka med bordsplaceringen. Dela in kollegorna efter något lite oväntat de har gemensamt. Alla som fyller år i januari får sitta tillsammans. Alla som helst kör en T35 får dela bord. Eller de som har en hund. Berätta i början av kvällen att uppgiften är att komma på vad minsta gemensamma nämnaren är för alla som sitter vid samma bord. Det sätter garanterat fart på samtalet.

LÄS MER: ”Det blev ett inferno, det sprutade sten överallt”

5. Julens ABC
Dela in kollegorna i lag eller par. Varje lag får ett papper och en penna. Ställ en klocka på tre eller fem minuter och låt varje lag fylla i alfabetet med julrelaterade ord. Den som har flest godkända ord när tiden är ute vinner.

A – amaryllis
B – brunkål
C – chokladask
D – dopparedagen

En liten twist på leken kan vara Bergets ABC

A – AT-borrning
B – borrstål
C – cementbruksisolering
D – D3

Foto: Shutterstock

6. Julquizz
Ett säkert kort är ju alltid att slänga ihop ett quiz. Hitta på ett tema som till exempel tidigare julvärdar i SVT, julmat eller julkalendrar. Tänk på att anpassa frågorna efter ålder på kollegorna. De som är födda på 90-talet minns kanske Lasse-Majas detektivbyrå medan det äldre gardet med all säkerhet kan relatera till Trolltider och Teskedsgumman.

Om du har svårt att komma på egna frågor finns det några quiz att inspireras av:

Världens julmat

Julfilmer

Julkalendrar

Julen i kulturen

Allmänt om julen

Senaste artiklarna