tisdag, 18 juni, 2024
spot_img
HemAktuellt”Vi har en riktning, jag ska bara se till att vi håller...

”Vi har en riktning, jag ska bara se till att vi håller oss till den”

Efter 26 år på Atlas Copco och senare Epiroc Sverige har nu vd Lars Senf lämnat företaget för nya äventyr. Vi tog ett snack med Manuel Fernandez, som håller i rodret i väntan på att nästa vd ska ta vid. 

Text och foto: Johanna Paues Darlington

Hallå där Manuel Fernandez! Hur kommer det sig att du fick den här rollen? 

– Det är ganska vanligt att en business controller på företaget, som jag är, blir tillförordnad vd vid de tillfällen en ny ännu inte är på plats när den gamla slutar. Någon måste officiellt ha rollen som vd. Jag har också varit tillförordnad två gånger tidigare, men då för Atlas Copco, så jag har erfarenhet av rollen. 

Vad innebär det att vara tillförordnad om man jämför med att vara vd ”på riktigt”? 

– Min främsta uppgift är att fortsätta på samma bana som Lars Senf satt oss på. Vi har en riktning, jag ska bara se till att vi håller oss till den. 

Hur länge har du varit på Epiroc? 

– Jag har varit på Epiroc Sverige i fyra år. Innan dess var jag anställd av Atlas Copco som business controller för samma produktsegment – gruvdrift. Men då med bas i Prag och med ansvar för region Centraleuropa, sexton länder. Det var en fantastisk region att jobba inom, så färggrann och med en marknad i stark utveckling. Totalt sett har jag jobbat för Atlas Copco och Epiroc i 17 år. 

LÄS MER: Zinkgruvan Minings stora steg framåt – teleremote via eget nätverk

Vad är det du gillar med Epiroc som företag? 

– Jag tycker om den svenska mentaliteten och arbetssättet i företaget. Det är inte så auktoritärt, det ligger i företagskulturen att ge förtroende till medarbetarna. Låta dem agera efter eget huvud och vara kreativa. Jag läste någonstans att Sverige har flest innovationer per capita i hela världen – det tror jag helt klart beror på den här kulturen. Sedan är det fantastiskt att man inom Epiroc har så stora möjligheter, rent yrkesmässigt. Som anställd har du har alla möjligheter att röra dig inom företaget. Jag tror starkt på att alla ska byta yrkesroll då och då för att utvecklas.

”Det är inte så auktoritärt på Epiroc, det ligger i företagskulturen att ge förtroende till medarbetarna. Låta dem agera efter eget huvud och vara kreativa.”

Vilka är dina största styrkor, skulle du säga? 

– En av mina tidigare chefer beskrev mig som hängiven. Jag hoppas också att jag är en typ av ledare som inte bara bestämmer vad som ska göras utan som stöttar mina medarbetare att själva hitta lösningar. Om en medarbetare tvivlar över något är det inte min roll att ge dem en färdig lösning utan att ta reda på varför medarbetaren är tveksam och sedan stötta personen i att själv hitta svaret. En annan styrka är min kunskap om både Epiroc och marknaden för att kunna leda gruppen i rätt riktning.

Du tar ju vid efter Lars Senf som varit vd länge – vilket anser du är hans främsta arv?

 – Jag säger som en kollega till oss sa när han skulle beskriva Lars yrkesgärning på Epiroc med ett ord: passion. Lars var otroligt passionerad i sitt arbete, och han utgick alltid från kundens perspektiv. Han lyckades utveckla våra kundcenter på ett fantastiskt sätt och vända sämre tider till riktigt bra – och så byggde han ett fantastiskt team. 

LÄS MER: Nytt samarbete ska lösa utmaningen med batterielektriska truckar

Vad är svårast med att vara tillförordnad? 

– Jag har ju kvar mina tidigare uppdrag så jag har förstås fått en större arbetsbelastning. Med det sagt är nog planeringen av min tid min största utmaning. Att prioritera rätt och att få tiden att räcka till. Men jag vet att det är under en begränsad tid och jag jobbar bra under press, så det är ingen fara. Vi har ett fantastiskt team på Epiroc, det gör mitt jobb så mycket lättare! 

När kan vi förvänta oss att den nya vd:n är på plats?  

– Jag räknar inte med att jag kommer att ha rollen i mer än ett kvartal, så mycket kan jag säga. 

Hur kommer man som kund att märka att det är du som är vid rodret nu? 

– Förhoppningsvis inte alls. Vi har redan en långsiktig strategi som vi jobbar efter, och det kommer vi att fortsätta göra under mina månader som tillförordnad.

Du flyttade ju hit från Tjeckien för fyra år sedan, vad tycker du om att bo i Sverige? 

– Det är toppen! Jag har hört många säga att svenskar är stängda och svåra att komma inpå livet – det håller jag inte med om alls. Min upplevelse är att svenskar är öppna och inbjudande och jag gillar den svenska inställningen att se glaset som halvfullt. Livet här är väldigt fint och jag skulle inte ha något emot att stanna här. Men vi får se vart karriären för mig! 

Fakta Manuel Fernandez 

Aktuell: Tillförordnad vd för Epiroc Sverige

Bor: I en förort till Stockholm. Kommer ursprungligen från Tjeckoslovakien. 

Familj: Frun Katarina och två pojkar. Manuel, 13 år, och Rafael, 8 år. 

Bästa lärdomen hittills: Att jobba och leva utomlands vidgar vyerna – och visar att det inte alltid är grönare på andra sidan, bara annorlunda. En fantastisk och berikande upplevelse! 

Senaste artiklarna