onsdag, 22 maj, 2024
spot_img
HemExperterna tipsarTesta dig själv! Hur bra koll har du på mjukvaran ROC Manager?

Testa dig själv! Hur bra koll har du på mjukvaran ROC Manager?

Även om många upptäckt fördelarna med att använda programmet ROC Manager för att göra en borrplan, är det ändå hel del som missar viktiga funktioner. Hur bra koll har du och dina kollegor på programmet? Gör vårt test!

– Hur borrplanen är gjord kommer att påverka ditt resultat. Ju bättre borrplan, desto bättre slutprodukt. Så enkelt är det, säger Stefan Löfdahl, Borrmästare på Epiroc. 

Han jobbar stenhårt på att fler ska använda ROC Manager, en mjukvara som Epiroc ger ut till alla borrentreprenörer som kan ha glädje av den.

– Jag ser ofta operatörer som gör sin borrplan i programmet, men som inte har förstått att man till exempel kan ha det som analysprogram också, säger han. 

Gör det enklare

Programmet används alltså för att räkna ut exakt var du ska borra för att få det resultat du är ute efter. Allt du behöver göra är att skriva in vilken bäring du vill att hålet ska ha och hur djupa hålen ska vara – sedan räknar ROC Manager ut resten. Borrplanen importeras sedan till borriggen. Efter det är det bara att köra igång. 

LÄS MER: SÅ ska du borra för att göra strängarna nöjda

– Då kommer programmet räkna ut bäringen för att berget ska sprängas på det sätt du vill och du kan även få en uppskattning på hur mycket berg som kommer att sprängas bort, säger Stefan Löfdahl. 

Hjälper till att anpassa efter avvikelserna

När all borrning i planen är genomförd kan du få en analys över hur det blev. Att ett hål inte hamnar precis där det var tänkt kan det finnas en mängd olika anledningar till och är inga konstigheter, det vet alla operatörer. Men det gäller att ha koll på avvikelsen inför sprängningen. 

”Visst är det bra att veta hur man gör för att räkna ut det själv. Men många skulle få det betydligt enklare om de använde sig av funktionen i programmet istället.”

– Här kan ROC Manager hjälpa till med att både hålla koll och att anpassa beräkningarna till avvikelsen av till exempel hur mycket bergsvolym du kommer att få loss och hur mycket sprängämnen som kommer att gå åt, säger Stefan Löfdahl. 

Han menar att just mängden sprängmedel är något som många i dag fortfarande räknar ut manuellt. 

– Visst är det bra att veta hur man gör för att räkna ut det själv. Men jag tror många skulle få det betydligt enklare om de använde sig av funktionen i programmet istället, säger han. 

Det här gör ROC Manager: 

  • Räknar ut exakt var du ska borra för att få det resultat du är ute efter
  • Räknar ut skjutriktningen 
  • Uppskattar sprängd bergvolym och borrad bergsvolym
  • Ger dig möjlighet att laborera med borrplanen allt eftersom – det blir enkelt att lägga till eller ta bort hål, ändra vinklar och annat.
  • Möjlighet att analysera borrdata – om du har aktiverat optionen MWD (Measure While Drilling).
  • Uppskattar hur mycket bergsvolym du kommer att få loss.
  • Gör det enklare att uppskatta hur mycket sprängämnen som kommer att gå totalt.

Test! Hur bra koll på Roc Manager har du? 

1. Det finns två sätt att importera borrplanen i riggen –  vilka två sätt är det? 

Svar: Ett är att ladda ned borrplanen via en usb-sticka. Det andra är att skicka det direkt via Certiq direkt till din maskin. 

2. Vilka data kan du om ett specifikt hål få genom att göra en sprängrapport i ROC Manager? 

Svar: Exakt djup och eventuella avvikelser åt alla håll. 

3. Vilket format måste terrängmodellen från beställaren vara i för att kunna importeras till ROC Manager? 

Svar: LandXML

Senaste artiklarna