Coronaviruset Covid-19 har fått världen att stanna upp – och stora delar av ekonomin. Vad tänker Sveriges borrföretagare om det som händer just nu? Hur går det med affärerna och är de oroliga för hur det ska bli framöver? Vi har pratat med några av dem.
Så slår coronakrisen mot Sveriges borrföretagare
Torgny Svensson, VD, TSBAB
Antal anställda: Cirka 25
Typiska uppdrag: Allt möjligt från gruvor till vind- och vattenkraft.
Har ni påverkats av krisen än så länge?
– Dels har det frusit in någon beställning från gruvsidan, de verkar vara extra återhållsamma just nu, och så har vi varit tvungna att avveckla en etablering på Färöarna. Vi hade kört där i sex veckor, men när de stängde flygplatsen blev det stopp. Våra killar som var där och jobbade ville förstås komma hem och eftersom vi inte vet när de kan åka tillbaka fick vi ta hem maskinerna och lägga allt på is. Det ger förstås en stor påverkan på vår ekonomi.
”Vi har varit tvungna att avveckla en etablering på Färöarna. Vi hade kört där i sex veckor, men när de stängde flygplatsen blev det stopp.”
Är du orolig för hur det blir framöver?
– Vi har fullt med jobb fram till semestern men inte så mycket inbokat till hösten, så lite oroligt är det allt. Vad gäller vår personal känns det bra att våra operatörer jobbar utomhus och för det mesta är ensamma, smittorisken är ju väldigt liten på så sätt.
Har ni förberett er på något sätt med tanke på Coronakrisen och den lågkonjunktur som många befarar kommer nu?
– Ja, vi har köpt på oss ett lite större lager med reservdelar än normalt. Inget extremt, men så att vi har lite extra ifall produktionen på den sidan skulle gå ned. Samtidigt vill vi inte göra för stora inköp just nu eftersom det påverkar vår likviditet.
Andreas Christoffersson, VD, Norrbottens bergteknik
Antal anställda: Cirka 80
Typiska uppdrag: Borr- och spränguppdrag för anläggning och gruvor
Har ni märkt av krisen i er verksamhet?
– Jo, de har helt klart blivit en produktionstapp på grund av att vår personal är mer hemma nu. Även våra kunder och leverantörer är mer hemma, det påverkar också. Vi har en sänkning på runt 15 procent jämfört med i fjol.
Hur ser du på framtiden?
– Än så länge är vi ändå relativt lite påverkade, inte minst i jämförelse med andra branscher. Men jag tror att det kan bli ett större tapp längre fram. Kanske att några projekt skjuts upp eller inte blir av alls. Men vi känner oss inte så oroade, förhoppningsvis blir det inte så farligt.
Gör ni något särskilt nu för att förbereda er för en eventuell lågkonjunktur?
– Som alla andra försöker vi tänka ut olika scenarier så att vi kan vara så förberedda som möjligt. Vi försöker vara mer aktiva på marknaden också, bevaka vilka jobb som finns och höra med våra kunder om vad de tror om sina beställningar framöver. Vi är mer på alerten, helt enkelt.
Gustav Ringmyr, egenföretagare, Bergslagens borr och sprängtjänst
Antal anställda: 1
Typiska uppdrag: Borrning och sprängning för husgrunder, vägar, vatten och avlopp
Har du märkt av någon påverkan av krisen?
– Jobb finns det fortfarande, men det har tagit längre tid att få betalt på sistone. Jag gissar att det beror på hela kedjan, att den högst upp inte fått loss pengar av någon anledning. Den här fördröjningen har inte varit någon större fara för mig än så länge, mer än att det är lite drygt när det tar tid.
Det känns som att jag är i rätt bransch. Vi brukar ju klara oss ganska bra även i lågkonjunkturer.
Känner du dig orolig för hur det ska bli framöver?
– Nej, jag är inte orolig. Det känns som att jag är i rätt bransch. Vi brukar ju klara oss ganska bra även i lågkonjunkturer. Jag har jobbat med det här i tretton år nu och aldrig varit hemma på grund av sämre tider.
Har du förändrat ditt arbete på något sätt på grund av Coronakrisen?
– Jag avvaktar lite med inköp för att se hur det blir med allting först. Känns onödigt att dra på mig alltför stora kostnader just nu.
Antonio Nilsson, VD, Borrspecialisten STHLM AB
Antal anställda: 5
Typiska uppdrag: Främst brunnsborrning och bergvärmeborrning
Har ni påverkats av krisen?
– Precis innan Coronan kom började vi fundera på hur vi ska expandera eftersom efterfrågan är så hög – och vi har faktiskt inte sett att det trappats av nu, tvärtom. Orderboken är full! Byggen som redan är igång rullar ju vidare och folk behöver fortsatt investera i bergvärme. Vad gäller vattenbrunnar har vi fått enormt mycket förfrågningar nu från privatpersoner som isolerat sig på sitt landställe och vill säkra upp sin självförsörjning av vatten där. Rent virusmässigt är det inte heller så farligt för vår del. Vi är ett familjeföretag som i princip bara träffar varandra just nu, och att hålla avstånd till kunderna är ju inga problem. Jag är väldigt tacksam för att vi har ett utomhusjobb…
”Vi har fått enormt mycket förfrågningar nu från privatpersoner som isolerat sig på sitt landställe och vill säkra upp sin självförsörjning av vatten där”
Hur tänker du om framtiden?
– Jag tror att om vi kommer märka av krisen, så är det först till hösten. När det visat sig hur illa det är. För vår del sitter vi just nu i valet och kvalet om vi ska ta in underentreprenörer för de uppdrag vi har, eller anställa fler operatörer.
Förbereder ni er på något sätt inför en lågkonjunktur?
– Vi har varit rätt förberedda de senaste två, tre åren på att det förr eller senare kommer att komma en dipp. Det brukar ju gå upp och ner och nu har vi tio bra år bakom oss. Samtidigt har jag svårt att se att folk skulle sluta investera i bergvärme och vattenbrunnar. Kris eller ej, det måste byggas energisnålt och alla behöver rent vatten…