lördag, 13 juli, 2024
spot_img
HemAktuelltPowerbit – nya borrkronor med kraft

Powerbit – nya borrkronor med kraft

Powerbit är det passande namnet på Atlas Copcos nya sortiment av borrkronor. De ger både hög livslängd och bra borrsjunkning.

Powerbit gör att man kan klara av fler borrmeter än tidigare innan det är dags för första slipningen.

– Powerbit ger färre stopp i borrningen, vilket i sin tur kommer att göra väldigt mycket för produktiviteten, säger Pierre Coulon, produktlinjechef för topphammarborrning på Atlas Copco Secoroc.

Powerbit har starkare stål

Powerbitkronorna har förbättrad stålkropp, där stålet är starkare tack vare en förändrad värmebehandling. Det påverkar alltså slipbehovet positivt, men ger även borrkronan en ökad livslängd.

– Ett starkare stål minskar också risken för ”popouts”, att stiften längst fram på kronan lossnar.

En annan nyhet är formen på stiften på vissa Powerbitkronor: de som tidigare skulle ha haft semiballistiska stift har nu försetts med trubbnosstift.*

– Trubbnosstiftet har mer hårdmetall än ett traditionellt stift och mer hårdmetall på rätt ställe. Det innebär såväl bättre livslängd som längre slipintervall. Med det nya stiftet ligger också en större yta av stiftet an mot berget, vilket ger en bättre borrsjunkning.

Samtliga stift på de nya Powerbitkronorna får en patenterad Enduro Extra-behandling. Behandlingen ger stiften en hårdare och segare yta som gör att de varar längre, speciellt under tuffa förhållanden.

Passar alla typer av berg

Första omgången Powerbitkronor är anpassade för ovanjordsborrning i alla typer av bergsformationer, som vid arbete i stenbrott och inom anläggningsindustrin.

De passar även vid pallborrning i ovanjordsgruvor och några av kronorna kan användas vid produktionsborrning under jord.

Det kommer också att bli lättare att välja rätt krona beroende på vilken typ av berg man har.

– Vi reducerar sortimentet, eftersom det inte är något självändamål att ha en brett utbud. Det är viktigare att ha färre kronor som är anpassade till de reella behoven.

*Det finns även Powerbitkronor med sfäriska respektive fullballistiska stift.


Fakta / Powerbit

  • Starkare stål tack vare förbättrad värmebehandling.
  • Enduro Extra-behandling ökar stiftens livslängd.
  • Nya stift av Trubbnostyp för bättre borrsjunkning och längre slipintervall.
  • Nya stiftplaceringar gynnar livslängd och borrsjunkning.
  • Större spolhål med förändrad position.
  • Nydesignade retrac-kronor minskar vikten.

Senaste artiklarna