lördag, 13 juli, 2024
spot_img
HemAktuelltMartin Malmsten – årets vinnare av Bergteknikpriset 2016

Martin Malmsten – årets vinnare av Bergteknikpriset 2016

En nytänkande branschveteran tilldelades Bergteknikpriset 2016. I motiveringen framhölls att Martin Malmsten, Area Manager för Berggruppen inom NCC, är en förebild för den svenska bergbranschen.

Atlas Copco Bergteknikpris delades ut under företagets årliga luciaseminarium, i testgruvan under huvudkontoret i Sickla i Stockholm.

Martin Malmsten tog emot priset från Lars Senf som är vd för Atlas Copco Mining and Rock Excavation Technique Sweden.

”Känns riktigt bra”

– Bergteknikpriset 2016 kom som en väldigt glad överraskning, det var inget jag hade funderat på. Men det kändes riktigt bra, säger Martin Malmsten.

Priset är på 100 000 kronor och består av två delar. En är en donation på 80 000 kronor till ett eller flera utvecklingsprojekt inom bergteknik i Sverige.

Den andra delen av priset är ett resestipendium på 20 000 kronor som får användas fritt av mottagaren.

Vill utveckla MWD-tekniken

– Om det är möjligt vill jag använda pengarna till att utveckla MWD-tekniken, det är ett kärt barn för mig. Jag tror mycket på tekniken och den kan ha stor nytta för hela branschen genom att vi kan göra enkla bergssonderingar. MWD är ett bra instrument för att visa vilket berg kunden tillhandahåller, säger Martin Malmsten.

MWD, förkortningen står för Measurement While Drilling, är en metod för att samla data under borrning för att kunna se förändringar i berget.

Resestipendiet på 20 000 kronor har Martin Malmsten inte hunnit fundera på.

– Jag har inte tänkt på det än, men är en angenäm överraskning som öppnar för roliga möjligheter.

Motiveringen till Bergteknikpriset 2016 formulerades så här:

”Med sin förmåga att se möjligheterna i ny teknik driver Martin Malmsten på leverantörernas teknikutveckling och med ett smittande engagemang lyfter han både sina medarbetare och sina projekt till nya höjder. Genom att vara öppen för innovativa lösningar skapar Martin förutsättningar för en säkrare och mer effektiv borrning, flera av hans idéer används nu som branschstandard. Kombinationen av kunnande, nytänkande och professionellt nätverkande gör Martin Malmsten till både en tillgång och en förebild för den svenska bergsbranschen”.

Senaste artiklarna