tisdag, 18 juni, 2024
spot_img
HemAktuelltLivet på berget från solstolen

Livet på berget från solstolen

Att slappna av och njuta av andras äventyr kan vara ett äventyr det också. Därför har vi valt ut ett antal kulturella upplevelser i form av film, poddar, dokumentärer och böcker som alla har med berg och gruvor att göra.

Så varsågod. Luta dig tillbaka och njut!

Av Anna-Maria Stawreberg

Över och under jord i bokform

Expedition Kanchenjunga

Författare: Michelle Paver 

En spöklik historia om en expedition i Himalaya 1935, där en grupp ska bestiga Kanchenjunga, världens tredje högsta berg. 

Ingen har tidigare lyckats och när huvudpersonen Stephen Pearce ger sig iväg med de andra, följer de spåren av den tidigare gruppen, där fem män miste livet. 

Otroligt högt och extremt djupt

Författare: Annelie Pompe

Vill du leva mer äventyrligt? Då kan äventyraren Annelie Pompes bok vara den lilla sparken i baken som du behöver. Vill du fortsätta leva bekvämt, luta dig då tillbaka i solstolen och njut av Annelie Pompes berättelse om hur hon utmanar sina gränser som bergklättrare – trots att hon är höjdrädd. 

När bergen kallar

Författare: Renata Chlumska

Hon är den första svenska kvinnan som bestigit Mount Everest och hon har genomfört Seven Summits, där hon alltså bestigit de högsta bergen på våra sju kontinenter. 

Renata Chlumska är visserligen bergtagen, men tar sig an utmaningarna med en stor dos förnuft, försiktighet och förberedelse.

Över och under jord i lurarna

Dödsolyckan på K

Sommaren 2008 ger sig 24 klättrare iväg för att bestiga K2, världens näst högsta berg. Men något går fel, och elva av klättrarna dör. 

Lyssna: https://poddtoppen.se/podcast/308339623/p3-dokumentar/dodsolyckan-pa-k2

Fångad i den vattenfyllda gruvan

En dokumentär om hur dykaren Jonas Pavletic, som i många år dykt i Sala Silvergruva, plötsligt fastnar 50 meter under ytan. 

Lyssna: https://poddtoppen.se/podcast/308491377/p4-dokumentar/fangad-i-den-vattenfyllda-gruvan

Det stora tunnelraset och kärleken

1965 rasar en tunnel i centrala Stockholm. Elektrikern Sören Jansson och ingenjören Kjell Nilsson blir instängda 40 meter under jord. Ett intensivt räddningsarbete tar sin början. Ett räddningsarbete som följs av hela Sverige. 

Men bakom kulisserna pågår även en romantisk historia, som ska komma att bli rikskänd. 

Lyssna: https://sverigesradio.se/avsnitt/det-stora-tunnelraset-och-karleken

Northface.

Över och under jord på skärmen

Grottdramat i Thailand

Det började som en spännande utflykt ner i ett thailändsk grottsystem med fotbollslaget i juni 2018. Men ett ösregn ändrade förutsättningarna totalt. I mer än tre veckor satt tolv unga fotbollsspelare och deras tränare instängda i den thailändska grottan Tham Luang, samtidigt som grottan långsamt fylldes med vatten. 

Hela världen följde dramat. Att få ut fotbollslaget var nämligen förenat med livsfara. 

Nu har Netflix gjort en dokumentär om historien.

Netflix

Grottdramat i Thailand

Northface

En 1 800 meter lodrätt vägg avskräcker inte de två vännerna Toni och Andi. De ska besegra berget, och ta sig upp för Eigers nordsida i Bernalperna 1936. 

SF Anytime

Northface

The Summit

I augusti 2008 ger sig 24 klättrare av för att bestiga K2. Två dygn senare är elva av dem döda. 

Viaplay

The Summit

Senaste artiklarna