fredag, 18 oktober, 2024
spot_img
HemAktuelltHallå, högkonjunkturen – var är du?

Hallå, högkonjunkturen – var är du?

Lågkonjunkturen påverkar allt fler. Men vad gör den med bergbranschen? Och när kommer det att vända? Vi har pratat framtid med tre experter och ser en ljusning.

Av Anna-Maria Stawreberg

Pandemihösten 2020. Företag efter företag världen över gick i konkurs. Det var nattsvarta tider för många firmor och tusentals människor förlorade sina jobb. 
Men inte i bergbranschen. 
– Nej, under pandemin påverkades vår bransch väldigt lite. Generellt sett klarade vi oss bra, säger Jan Johansson, vd på Bergsprängningsentreprenörernas förening, BEF.  

Västlänken i Göteborg är ett exempel på stora infrastrukturprojekt som kan ge uppdrag framöver, menar Jan Johansson, vd på Bergsprängningsentreprenörernas förening. Foto: Privat, Shutterstock

Tufft bland småuppdragen

Sedan kom lågkonjunkturen. Och med den höjda räntor. Det startades krig på flera håll i världen. Plötsligt var det som om luften gick ur bostadsbyggandet.
– Lyckligtvis är våra medlemmar ofta involverade i flera projekt, och kan därför klara sig förhållandevis bra, säger Jan Johansson. 
Det gäller åtminstone de större företagen. För de större projekten tuffar ofta på lite längre. Värre är det med de mindre uppdragen, som till exempel privatbostäder. 
Under september och oktober har Jan Johansson fått signaler om att bergtäkterna runt om i landet fått mindre att göra i och med att byggandet minskat. 
– Det är lite glesare bland uppdragen, men peppar, peppar har vi inte fått några uppgifter om att det är katastrof när vi haft kontakt med våra medlemmar. Vi släpar ju alltid efter något, så än så länge är det svårt att säga när det vänder, säger Jan Johansson. 

Infrastrukturen är ljusningen

Men att det kommer att vända, det är han övertygad om. Det pågår en rad stora infrastrukturprojekt, konstaterar Jan Johansson och ger Västlänken, Henriksdals reningsverk och utbyggnaden av tunnelbanan som exempel. 
– Det finns ett skriande behov av att förbättra infrastrukturen i Sverige, och det är också där jag ser ljusningen. Att vi kommer att behöva förbättra järnvägsnätet, vägnätet och andra kommunikationer är ett faktum. Och med det kommer många arbetstillfällen. 
Mattias Gustafsson, vd för Borrföretagen, är inne på samma spår. 

”Behöver man en brunn så behöver man en brunn. Men när det kommer till energiborrning är det ändå många som väntar på att räntan ska gå ner.”


– I vintras och våras var det ganska deppigt. För när byggbranschen saktar ner märks det också på energisidan, där en stor del av våra intäkter ligger. 
Å andra sidan, konstaterar Mattias Gustafsson, är brunnsborrning också ett stort område för hans medlemmar. 

LÄS MER: Nätverk och samarbete viktigt i lågkonjunktur


– Vattenbrunnarna är mer konjunkturoberoende. Behöver man en brunn så behöver man en brunn. Men när det kommer till energiborrning är det ändå många som väntar på att räntan ska gå ner. 

Mattias Gustafsson, vd för Borrföretagen. Foto: Epiroc, Borrföretagen

Normalläge?

Precis som Jan Johansson kan Mattias Gustafsson intyga att pandemin inte innebar någon större nedgång för de 75 medlemsföretagen. Att efterfrågan på borrföretagens tjänster nu mattats av något kanske i själva verket innebär en nedgång till en normalisering, funderar han.
– Det finns fortfarande ordrar, även om orderboken kanske är lite tunnare än vad man vant sig vid, säger Mattias Gustafsson. 

”I SVACKAN kan du passa på ATT SERVA MASKINER OCH VIDAREUTBILDA SIG – så att du är rustad när det vänder.”


Varken Mattias Gustafsson eller Jan Johansson har fått några signaler om att deras medlemsföretag är på väg att gå i konkurs. Det vi nu ser är något som enklast kan beskrivas som en form av övervintring, en tillfällig nedgång i väntan på att det ska vända. För att det kommer att vända är både Mattias Gustafsson och Jan Johansson alltså övertygade om. Kanske redan i början av nästa år. 
– Och många av våra medlemmar använder såna här svackor till att vidareutbilda sig och serva maskinerna. Saker man inte hinner när orderblocket är fullt. Då kan man passa på nu – så att man är rustad när det vänder. 

Skakigt första halvår

Den första hälften av 2024 var skakig. Nu gäller det att hämta hem tappet utan att slita ut vare sig medarbetare eller maskiner. 
Det konstaterar Anna-Karin Claesson på Jannes brunnsborrning. 

Jannes Brunnsborrning med sina 16 medarbetare har funnits sedan 1976. De huvudsakliga arbetsområdena är geoenergi och vattenbrunnar. 
Och i och med att klimatförändringarna börjar göra sig påminda har det på senare år blivit allt vanligare med geoenergi. Medarbetarna på Jannes Brunnsborrning har alltså haft fullt upp. Åtminstone fram till i januari 2024. 

Anna-Karin Claesson, vd på Jannes Brunnsborrning.

Tagit sig

För just geoenergi är ett av de lite mer konjunkturkänsliga områdena. Eftersom läget sällan är akut på just den fronten väljer nu många kunder att sitta still i båten och avvakta bättre tider innan en beställning läggs. 
– Det var också något vi märkte av under de första sex månaderna av året. Det har dock tagit sig efter semestern, säger vd Anna-Karin Claesson. 
När det var dags för de 16 medarbetarna att komma tillbaka till jobbet igen efter sommarledigheten började beställningarna trilla in igen. 

Sömnlösa nätter

För Anna-Karin Claessons del har de tillfälliga nedgångarna inneburit en del sömnlösa nätter. För på Jannes brunnsborrning är medarbetarna något av en familj, och att då tvingas säga upp någon var inget alternativ. 
– Vi behövde påminna oss själva om att det alltid har gått upp och ner. Vi har funnits med så länge att vi sett svängningarna förr. Då gäller det bara att ha is i magen, säger Anna-Karin Claesson. 
Under hösten har alltså beställningarna trillat in. I så pass stor mängd att det nu kan komma sömnlösa nätter på grund av det istället, säger säger platschefen och delägaren Andrei Fazakas och skrattar.
Anna-Karin Claesson fortsätter:
– Framför allt vill vi ju att personalen ska hålla. Det är en balansgång. För just nu kan vi i princip jobba 24 timmar om dygnet. 

Senaste artiklarna