lördag, 21 september, 2024
spot_img
HemGruvorDyk ner i världens största gruvor

Dyk ner i världens största gruvor

När världens största gruvor mätt efter mängd bruten malm listas är det oftast samma namn som dyker upp. Vi har kikat närmare på listorna som företaget Mining Intelligence sammanställt. 

Av Anna-Maria Stawreberg

Escondida i Chile. Foto: Wikipedia Commons

Escondida i norra Chile är världens största koppargruva. Här bryts mer än en miljon ton koppar. Den drivs av ett joint venture mellan PHB, Rio tinto och Jeco Corp och produktionen härifrån står för en betydande del av landets BNP. 

LÄS MER: Epirocs lösningar för gruvdrift

Fram till förra året räknades Cobre Panama i Panama, som ägs av First Quantum Minerals, som en av de största koppargruvorna som tagits i bruk det senaste decenniet.  Enligt företagets hemsida finns 3 miljarder ton reserver i gruvan, förutom koppar även guld, molybden och silver. Gruvan, som ligger 12 mil väster om Panama City, stängdes 2023 efter ett beslut från Högsta domstolen i Panama. 
First Quantum har överklagat och driver för närvarande två skiljedomsförfarande mot Panama. 

”Att flytta verksamheten under jord 2020 var ett lyckokast: Då fördubblades såväl koppar- som guldproduktionen”

Collahuasi i Chile bryts koppar, guld, moybden och silver. Gruvan drivs av ett joint venture mellan Anglo American, Glencore och Japan Collahuasi Resources. 2022 låg produktionen på drygt 570 000 ton. 

Mexikos största koppargruva

Buenavista i Mexiko. Foto: Wikipedia Commons

I gruvan Buenavista i Mexiko utvinns koppar, molybden, silver och zink. Faktum är att gruvan räknas som en av världens största silverproducenter och som Mexikos största koppargruva. 60 procent av all mexikansk koppar kommer härifrån.

Grasberggruvan i Indonesien. Foto Shutterstock

Med 52,1 miljoner ton malm kvalar Grasberggruvan i Indonesien in på topplistan över världens största gruvor. Gruvan drivs av ett joint venture mellan Inalum och Freeport-McMoRan. I mitten av 1980-talet var gruvan mer eller mindre tömd. 1988 hittades dock nya fyndigheter. 

LÄS MER: Från noll till hundra på bara några månader
Att flytta verksamheten under jord 2020 var ett lyckokast: Då fördubblades såväl koppar- som guldproduktionen. Gruvan är en av världens högst belägna gruvor, 4 500 meter över havet. 

Aktogay i Kazakstan. Foto: KAZ Mining

I den storskaliga lågkostnadsgruvan Aktogay i Kazakstan, en dagbrottsgruva ägd av Kaz Minerals, utvinns 48,3 miljoner ton malm. I gruvan bryts koppar, guld, molybden och silver. Man räknar med att gruvan ska ha en livslängd på ytterligare 25 år. 

Dyk ner i Fort Knox

Är det guldmalm man är ute efter är Fort Knox i Alaska rätt plats att dyka ner i. Här bryts 43,9 miljoner ton guldmalm. Fort Knox är unik, så till vida att det här finns en lakningsanläggning anpassad för kallt väder. 

”Fort Knox är unik, så till vida att det här finns en lakningsanläggning anpassad för kallt väder”

I Sentinel i Zambia, som ägs av First Quantum Minerals bryts 41,5 miljoner ton malm. Gruvbygget påbörjades 2012 och i november 2016 var produktionen i full gång. För att öka produktiviteten kommer verksamheten att utökas under 2024. Bland annat kommer vagnassistansnätverket att byggas ut. 

Antamina. Foto: Wikipedia Commons

I Perus näst största koppargruva, Antamina, utvinns 40,1 miljoner ton koppar. Här bryts även bly, molybden, silver och zink. Just nu pågår stora satsningar för att förlänga gruvans livslängd.

LÄS MER: Här testas framtidens gruvdrift

I Chile finns också Anglo Americans gruva Los Bronces där både koppar och molybden bryts. Los Bronces står för drygt två procent av världens kända kopparfyndigheter. 

Senaste artiklarna