tisdag, 18 juni, 2024
spot_img
HemAktuelltCertiq berättar hur riggar och maskiner mår

Certiq berättar hur riggar och maskiner mår

Nu kan du få viktig information om dina maskiner levererad direkt till din dator. Atlas Copcos nya produkt Certiq ger stenkoll på status och produktivitet.

Enkelt förklarat är Certiq en lösning som skickar maskindata till en server, information som du sedan direkt når via din dator.

Certiq fungerar på alla typer av gruv- och bergbrytningsutrustning, till exempel borriggar både ovan och under jord, och hjälper till att hålla kolla på ett brett urval av data.

Maskintimmar, slagverkstimmar, producerade ton eller antal borrade meter, är några exempel.

Certiq förenklar insamlandet av information

– Ju mer avancerad maskin du har, desto mer information kan du få, säger Thomaz Ahlborg som är produktchef för Certiq.

Han berättar att drivkraften bakom den nya produkten är att förenkla insamlandet av information och att göra det lättare att jämföra produktivitet mellan maskiner.

– Vi vet att våra kunder mäter redan idag, men vi vill göra det lättare. Istället för att anteckna med papper och penna och föra över till dator, eller att behöva ringa och fråga efter informationen, får du den automatiskt till din dator.

Certiq kommer att finnas i en basvariant och i en mer avancerad version som även samlar alla larm i listor, skickar larm via sms, och sammanställer Excelrapporter med produktionsdata som sänds via mejl.

”Riktiga maskindata skickas direkt till datorn”

Atlas Copco var pionjärer när ProCom, ett satellitbaserat system för övervakning av riggar, lanserades 2003. Certiq tar sitt avstamp där, men har lyfts åtskilliga nivåer för att möta nya krav och förenkla användningen.

Certiq lanseras just nu i Sverige som är pilotland för produkten. I skrivande stund har fem kunder börjat använda lösningen.

– Alla som har en maskin från Atlas Copco får en betydligt bättre upplevelse, med riktiga maskindata som skickas direkt till datorn, säger Thomaz Ahlborg.

Senaste artiklarna