tisdag, 18 juni, 2024
spot_img
HemAktuelltBjörn Strokirk vann Bergteknikpriset 2019

Björn Strokirk vann Bergteknikpriset 2019

Björn Strokirk, SBMI, vann Bergteknikpriset 2019 som delades ut i fredags på Epirocs luciaseminarium. Björn Strokirk prisas för sitt engagemang för att driva utvecklingen framåt inom frågor som berör och arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor.

Varje år sedan 2002 delar Epiroc, tidigare Atlas Copco, ut Bergteknikpriset. Priset syftar till att lyfta fram en person som arbetar med gruvor, bergarbete eller infrastruktur. Pristagaren är i regel som gjort någonting speciellt som gjort avtryck i branschen.

I år gick priset till Björn Strokirk från SBMI som tilldelades priset för sitt engagemang inom arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor. Priset delades ut Epiroc Swedens vd Lars Senf på Luciaseminariet som är en årligt återkommande forum för beslutsfattare inom berg- och gruvindustrin.

Får Bergteknikpriset 2019 för engagemang inom arbetsmiljö och säkerhet

Björn har med ett enastående engagemang för branschen han företräder bidragit till att utvecklingen framåt inom frågor som berör och arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor.

Så löd motivering som Lars Senf, vd för Epiroc Sweden, läste upp på scenen. Och det var en märkbart rörd Björn Strokirk som mottog priset och en check på 100 000 kronor.

– Björn har ett enastående engagemang för branschen och har jobbat många år med att förbättra och utveckla både arbetsmiljö och säkerhet.Han har på ett föredömligt sätt drivit på den tekniska utvecklingen och tydliggjort detta för medlemsföretagen i SBMI. Det har handlat om allt från arbetsmiljö och ljuddämpning till säker borrning i gamla sprängbottnar, berättar Lars Senf, VD Epiroc Sweden.

Prissumman är nämligen på hela 100 000 kronor men endast en mindre del stannar hos pristagaren. Den största delen av priset, 80 000 kronor består nämligen av en donation. Tanken är att pristagaren genom priset får chansen att föra facklan vidare sponsra ett eller flera utvecklingsprojekt inom bergteknik. Det enda kravet som ställs är att donationen går till en svensk högskola, universitet eller företagsoberoende institution och att resultaten ska vara offentliga.

De resterande 20 000 kronor är ett resestipendium som får användas fritt av pristagaren.

Arbetsmiljö är ett av branschföreningens fokusområden och här vill vi jobba nära tillverkarna för att främja utveckling och användning av säkrare maskiner. Jag är mycket glad att få detta pris efter mångårigt samarbete med tillverkare, bergsprängare och krossentreprenörer, säger Björn Strokirk.

Förra årets vinnare, Jan Kläre satsar på Bergskolan i Filipstad

Förra årets vinnare av Bergteknikpriset, Jan Kläre, Senior Project Manager från Boliden Mineral AB, har valt att donera sina vinstpengar till Bergskolan i Filipstad.

Den anrika Bergskolan i Filipstad har under decennier bidragit stabilt till kompetensförsörjning och kompetensutveckling till svensk gruvnäring och metall industrin. Jag hoppas att min donation kommer skolan till pass för att fortsätta dra till sig studenter med attraktiva utbildningsmöjligheter och på så vis fortsätta med sitt bidrag till branschens kompetensförsörjning decennier framåt berättar Jan Kläre.

Senaste artiklarna